Wikistad
Advertisement
Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
Biserica lui Alexandru

Kerk van buitenaf

Frescos Biserica lui Alexandru

Fresco's in de kerk

Fresco

Engel met Alexanders hoofd

Biserica lui Alexandru (spreek uit: Biesériecá loei Áléxandroe) of Alexanders Kerk is een oorspronkelijk Roemeens-Orthodoxe kerk die dateert uit 1612. In mei 2007 werd de kerk ontdekt op de plaats van het Gemeentehuis van Victoria, het gemeentehuis werd gesloopt en van de kerk, eerst een archeologosiche onderzoekingsplaats, werd een museum gemaakt. De kerk staat bekend als de Kerk van Alexander van Vryheidt.

Oude tijd, schoonheden en bijzonderheden[]

Alexander van Vryheidt (ook wel 'Alexandru (d)in Libertate', oorspronkelijk Roemeens) zou hier gedoopt zijn. Nadat Alexander koning werd, werd de kerk helemaal opgeknapt, zo kreeg de kerk nieuwe fresco's (onder andere van Alexander van Vryheidt) en mocht de kerk de beruchte schat van Alexander in alle stilte bewaren.

Er zijn geweldige fresco's in de kerk te zien, zo is vooral het unieke Voroneţblauw[1] voor de fresco's gebruikt. Het altaar is prachtig, in echte Roemeense stijl ontworpen. Er is een laagje goud overheen gedaan en de gewoonlijke pictogrammen zijn er ook te zien. De kerk zou later in Brâncoveaanse [2] stijl gerenoveerd zijn.

Wat zeer ongewoon is voor een Roemeense kerk is dat de kroonluchter volledig verguld en bezet was met edelstenen. Deze zou deel hebben uitgemaakt van Alexanders schat, zeggen historici. De kleur Turkoois was naast het goud ook heel goed te zien op de kroonluchter.

In 1702 is Alexander van Vryheidt hier begraven, zijn tombe staat middenin de, redelijk kleine kerk.

De kerk zou de belangrijkste kerk van Libertas geweest zijn in zijn tijd.

Gewone en speciale diensten[]

De kerk zou altijd een etnisch Roemeense/Adlibitaanse priester gehad hebben. Ook was er een onofficiële patriarch[3]. Iedere zondag zou een speciale dienst gehouden worden.

Tijdens Orthodoxe Pasen, het belangrijkste feest voor de Roemeens-Orthodoxen, was de kerk op zijn drukst. De bijzondere dienst rondom en in de kerk was zeer bezocht en ook werd er het traditionele cristos a inviat gedaan.

Tijdens de Kerstdagen werd er altijd een stille dienst gehouden. In deze tijd van het jaar wordt in de kerk volop aan Jezus en de Heilige Geest gedacht, maar eigenlijk nog meer aan de arme mensen. Mensen die het wat beter hadden verzamelden eten op een grote tafel, zodat armere mensen (zwervers, etc) op kerstavond de lekkere hap naar binnen mochten werken.

Rondleidingen en souvenirs[]

Sinds september 2007 worden er rondleidingen gegeven door de kerk. De gids vertelt u de bijzonderste nieuwtjes over de kerk en laat u de fresco's en de tombe van Alexander zien. Ook wordt er een tochtje rondom de kerk gedaan.

Er is een klein winkeltje aan de uitgang waar souvenirs zoals kettingen met een kruis eraan of een ansichtskaart met de kerk erop gekocht kunnen worden.

Overige[]

Artikel over de opgraving en de vondsten[]

In mei 2007 werd er een Roemeens-Orthodoxe Kerk gevonden en opgegraven nabij Victoria. De kerk bleek te dateren uit 1612, maar de aanwezige schat van Alexander van Vryheidt bleek veel ouder. Koolstofdatering wees uit dat die tussen de 600 à 700 jaar oud is. Volgens onderzoekers zou Alexander de schat geërfd hebben van zijn voorvaderen. Het mooiste stuk uit de collectie is de kroonluchter die in de kerk omhoog hing. Deze was volledig verguld en bezet met edelstenen van een zéér zuivere kwaliteit. De geschatte waarde van de volledige schat bedraagt € 180.000.

Naast de schat werden er ook fresco's aangetroffen. Er was wel aardigheidje aan de fraaie werkjes te zien: op één van de engelen die afgebeeld staan, zou het hoofd van Alexander van Vryheidt geschilderd zijn.

Referenties[]

  1. Zie [1] om te begrijpen wat hiermee bedoeld wordt, en zie ook het artikel Voroneţklooster voor de geinteresseerden.
  2. Constantin Brâncoveanu
  3. Zie ook het artikel Patriarchen van Roemenie op Wikipedia.

Zie ook[]

Advertisement