Wikistad
Advertisement

Deze Collecties-afdeling herbergt de uitgebreide verzamelingen van de Vrije Universiteit van Wikistad. Van entomologische schatten tot paleo-antropologische puzzels. Het materiaal dat tentoongesteld wordt komt uit deze archieven. Er liggen laden vol materiaal dat nog gesorteerd moet worden.

Joeri Van der Sype wordt met deze weinig vrolijk klinkende opdracht geëerd. Het materiaal van deze afdeling is enkel beschikbaar voor studenten, professoren en wetenschappers. Ook hiervoor geldt het vriendelijke verzoek al uw taxonomisch afval hier achter te laten.

Indeling[]

De collecties worden onderverdeeld in vier zones, met elk hun eigen kleur en thema. De vier kleuren zijn rood, groen, blauw en oranje. Hieronder staan nog eens alle kleuren met hun thema. Enkel de tentoonstellingen zijn permanent voor de bezoekers open. Je kunt ook op vrijdagen en zaterdagen de labo's en de tuin bezichtigen.

geologie en paleontologie
ecologie, taxonomie en algemene biologie
maritiem onderzoek
Natuurhistorisch Museum, Darwinhal en tuin

Rode zone[]

In de rode zone liggen de collecties van fosielen, mineralen en andere gesteenten. Ook is er een apparte onderzoeksafdeling. Deze zone wordt de laatste tijd vooral gebruikt om de grote verzameling trilobieten te sorteren die laatst door een anoniem verzamelaar is binnen gebracht. Er zijn tussen die verzameling 5 nieuwe soorten ontdekt, en nu zijn we op zoek naar een gepaste naam. Voor meer info, zie op de overlegpagina. De rode zone is de grootste van alle afdelingen, mat uitzondering van de museumruimte.

Groene zone[]

In de groene zone bevinden zich de voorwerpen van biologisch belang. Er zijn kasten vol met vlinders, kevers, enz. In deze zone komt in het bijzonder de Libertaanse natuur aan bod, die sterk verschilt van de Europese of Amerikaanse. Zo bevat ze bijvoorbeeld twee exemplaren (een mannetje en een vrouwtje) van het Libertaanse winterkoninkje, dat niet kan vliegen en enkel voorkomt op één van de Libertaanse eilanden. Deze afdeling is in het bijzonder gespecialiseerd in uitgestorven diersoorten.

Blauwe zone[]

De blauwe zone ligt vlak naast de groene en is veel kleiner. Het gaat om de ruimte waar aan maritiem onderzoek aan is verbonden. Er is de uigebreide verzameling koralen en schelpen, alsook een heleboel diepzeevissen. Eigenlijk weten we maar weinig over onze zee. [1] Dat wordt flink in deze kleine afdeling weerspiegeld. We hopen dat we binnenkort kunnen uitbreiden met een paar aquaria, maar daarvoor moeten we de goedkeuring van de universiteit krijgen.

Oranje zone[]

De oranje zone bevat drie kamers. De grootste dient voor de tentoonstellingen en fungeert als het Natuurhistorisch Museum. Momenteel lopen er twee tentoonstellingen: één over de evolutie van de mens en één over de Libertaanse flora en fauna. De andere twee kamers zijn het tuintje en de Darwinhal. [2] In de tuin bevinden zich naast zeldzame dier- en plantensoorten ook nog stromatolieten. [3] Dat zijn groeperingen van oeroude bacterieën die lijken op een steen. Er zijn slechts twee plaatsen waar ze je kunt zien, hier en in een natuurreservaat in het noordwesten van Australië. Waarom ze enkel op die plaatsen voorkomen weet men niet.

Referenties en noten[]

  1. Bij wijze van vergelijking: we weten meer over het oppervlak van Mars dan van onze eigen oceanen.
  2. Genoemd naar Charles Darwin. Hier bevindt zich de volledige collectie van de Engelse chirurg John Hunter.
  3. Voor de Australische exemplaren, zie hier.
Advertisement