Wikistad
Registreer
Advertisement
Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
Het Land van de Vrijheid
Het Land van de Vrijheid
Auteur Alexandru
Genre Non-fictie, historisch
Uitgeverij Uitgeverij Esdoorntje
Pagina's 84
1ste druk 1

Het Land van de Vrijheid is een boek dat geschreven is door Alexandru. Dit boek beschrijft het Libertas in het jaar 2007. Dit boek werd op onafhankelijkheidsdag 2008 uitgebracht door Uitgeverij Esdoorntje en werd in datzelfde jaar beloond met de Boeker Prijs in de categorie Non-fictie.

Verder zijn er plannen om het boek te gaan verfilmen.

Algemene informatie[]

Dit boek beschrijft alle gebeurtenissen sinds het bestaan van deze wiki. Alle ups and downs zijn erin te lezen: van de Gouden Maanden tot de Decembercrisis, met keiharde feiten en interessante weetjes. De schrijver heeft geprobeerd om dit historische verhaal zo interessant mogelijk te maken; de lezer moet een kritische terugblik hebben op het verleden. Verder is er ook zoveel mogelijk vrijgegeven van geheime bronnen.

Inhoud[]

Voorwoord[]

Libertas, ons land, heeft gouden maanden gekend, met economische en demografische boosts en grote politieke vooruitgang, maar ook donkere periodes, met conflicten en uiteindelijk zelfs een politieke crisis. Ons land heeft enkele grote personen gekend, die zich in bleven zetten voor ons land en ons maar bleven inspireren. Anderen gingen naar het buitenland om aldaar een wikinatie te stichten. But there is no place like home. Zie hier, schoonheden als de Il Montagna, Het Marmeren Huis of de unieke Vredeswijk. Wat er ook gebeurt, Libertas blijft ons land, en na alles wat we hebben doorstaan, vind ik dat er enkele woorden zijn die we nooit meer mogen vergeten, want we moeten nooit - maar ook nooit - onze hoop opgeven:

Na bloei komt verval, waarna bloei vervolgens weer zal wederkeren.


R()bin (Wat!?!) 28 nov 2007 19:17 (UTC)


We hopen u met onze jubileumuitgave een mooie terugkijk te kunnen geven op dit bijzondere jaar. Lang leve Libertas!

A. Latin, uw schrijver 6 mrt 2008 15:44 (UTC)

Het boek[]

  1. De Herstichting. (maart, april)
  2. De Grote Vijf. (mei)
  3. Gouden Maanden. (mei, juni)
  4. Afzwakking Van De Reus. (juli, augustus)
  5. Donkere Maanden. (september, oktober, november)
  6. De Decembercrisis. (november, december)

Boek cadeau[]

Op 24 maart krijgt iedere inwoner die hieronder zijn handtekening zet een boek cadeau.

Het boek[]

De Herstichting[]

De weg naar politieke vrijheid[]

Libertas was economisch gezien een redelijk stabiele staat, maar politiek gezien, was het eigenlijk een weinig betekende staat in de wereld. Het land werd al sinds 1860 bestuurd door een Senaat[1], maar er bestond geen staatsleider in dit systeem. Deze Senaat was in de loop der tijd compleet afgezwakt door corrupte leden; zo waren er enkele leden die meer macht voor zichzelf wouden en waren er regelmatig conflicten. De Senaat was zeer verschillend; vele voorstellen van het éne deel van de Senaat werden afgewezen door het ándere deel. Ze bleven elkaar tegenwerken, en de Libertaanse politiek dreigde in elkaar te zakken.

Zo zat het Libertaanse politieke systeem al bijna 150 jaar in elkaar, maar al sinds de Tweede Wereldoorlog voelde de bevolking dat er iets goed mis was met de politiek; er moest iets gaan veranderen. Maar de grote vraag was: wanneer zou het goede moment vallen? Maar goed, het volk bleef rustig en er veranderde niets.

Om de 5 jaar werd de Senaat herkozen. In 2005 was het dan weer tijd voor een nieuwe Senaat; er werden verkiezingen gehouden. Tot ieders verbazing, werden dat jaar veel extremistische leden verkozen. Nog altijd zijn deze verkiezingen controversieel bevonden; er moet wel gesjoemeld zijn met de stemmen. Waarschijnlijk was deze uitslag van de verkiezingen het werk van de Wikistadse maffia en/of gangs, die soms nauw samenwerkten met extremistische partijen. Maar het is nooit bewezen en deze beruchte leden, waaronder ook Jacobus Waerth-Meijer[2] (een extreem-rechtse politicus) en Elly Waymann[3] (een extreem-linkse politicus), kwamen aan de macht.

Ook waren er een paar democratische leden verkozen, zoals Robin Libertatis en Dimitri Neyt, maar deze kleine groep kon het niet opnemen tegen de beruchte politici[4]. Wel bleven ze zich twee jaar lang de huidige Senaat. Het was een ware chaos, in de Senaat leek het wel oorlog en iedereen werkte elkaar tegen. Deze chaos werd eind 2005 ook gevoeld onder de Libertaanse bevolking, en geregeld werden er protesten gehouden in de Vredeswijk, maar zonder resultaat.

De communisten en de fascisten in de Senaat wilden beiden de macht voor zichzelf hebben en meerdere keren hebben ze die geprobeerd te grijpen, door bijvoorbeeld het presidentschap naar eigen voorkeur proberen in te voeren, maar ook dit zonder resultaat. Maar de extremistische partijen hebben samen ook enkele besluiten kunnen maken. Zo werd in 2006 de beruchte Immigratiewijk gebouwd, een ghetto waar alle Noord-Afrikanen moesten gaan wonen[5]. Ook werd de politie versterkt en kreeg deze nieuwe leden (corrupte leden, die betrokken waren bij de maffia). Libertas ging achteruit, en weer onstonden er opstanden.

Vervolgens was er eind 2006 weer een grote opstand die in de Vredeswijk begon. De ontevreden burgers gingen op een koude zondagochtend per rubberboot naar Insula Governationis, om daar te demonstreren tegen de Senaat. De politie, die het Huis stond te bewaken, greep haar stokken en begonnen erop los te slaan. Deze opstand was helemaal uit de hand gelopen, en de demonstranten zaten als muizen in de val. Gelukkig vielen er geen doden of zwaargewonden, maar deze misdaad van de Senaat kunnen we haar nooit meer vergeven.

Het leek wel alsof deze extremistische partijen een samenzwering vormden tegen het volk. Het volk werd geterroriseerd, maar het wilde geen bloedige revolutie. Toch voelde men dat verandering nabij was..

Poging tot hervormingen[]

Wiki

Wikistad krijgt onder R. Libertatis een nieuw wapen[6]

Het democratische gedeelte van de Senaat hoopte op een spoedige staatshervorming. In januari 2007 begon het weer constant voorstellen te doen die de situatie zouden kunnen verbeteren. De democratische[7] aanhang werd steeds groter. Uiteindelijk had het zelfs een meerderheid in de Senaat bij één van Robins voorstellen[8] die de weg naar de staatshervorming zou kunnen betekenen, maar uiteindelijk lukte Waerth-Meijer het toch om die tegen te houden[9]. Maar de zogeheten democraten kregen meer moed en bleven doorzetten.

Vredige staatsgreep, de "herstichting"[]

De beruchte Senaatsleden voelden de afzetting aankomen want de Democraten werden steeds machtiger. In maart 2007 werd met behulp van de CIA een opstand begonnen in heel Wikistad; iedereen ging de straat op. "Libertas, het land van de vrijheid, en niet van de onderdrukking!" riepen ze. De demonstranten bleven twee weken lang op straat staan; ze hadden allemaal tenten opgezet en bleven er zelfs slapen. "We gaan niet weg totdat we krijgen wat we willen!" is een bekende citaat van één van de demonstraten. Op 24 maart was het dan zover: nadat enkele belangrijke politici getekend hadden werd de Senaat ongedaan gemaakt en werden Robin Libertatis en Dimitri Neyt tot interim-staatsleiders aangewezen[10], president en vicepresident, iets wat het Libertaanse volk al een lange tijd gemist hadden.

"Het is ons gelukt, we zijn eindelijk vrij!" riepen de Wikistadters in volle vreugde.


En dat was ook zo, ze konden nu eindelijk die zware periode van onder de laatste Senaat achter zich laten. Maar eigenlijk zou het échte werk nu pas gaan beginnen.

Robin Libertatis, de nieuwe staatsleider, begon direct na de ondertekening van de staatshervorming, om 17:00 uur, het land te verbeteren[11]. Er moest een hoop gebeuren, want de politiek was compleet in elkaar gezakt en ze hadden een nieuw systeem en een nieuw Grondwet nodig. Samen met zijn compagnon Dimitri Neyt begonnen ze aan het eerste opzet van de nieuwe Libertaanse politiek. Eén uur na de ondertekening van de staatshervorming begonnen ze al aan de herschrijving van de Grondwet[12]. En zo zou Libertas, stukje bij stukje, een betere plek op Aarde worden.

Staatshervorming loopt niet helemaal op rolletjes[]

Maar toch heeft het vernieuwde Libertas het de eerste maand erg lastig gehad. Na de val van het vorige regime werd de corrupte politie ontslagen en werden er nieuwe mensen aangenomen, maar de criminaliteit nam toe[13] en gangs zoals Stad South United en Wicked North kregen meer ruimte.

Naast de toenemende criminaliteit lag blijkbaar ook de economie op zijn kop. Het zwakke landje was blijkbaar meer een land geworden waar alles mocht. Maar dankzij investeringen van buitenlanders[14] was er als nog hoop voor Libertas. Midden april verschenen er de eerste vrije particuliere[15] kranten, waaronder de Wiki Post[16] en de Wiki Mirror[16]. In de politieke wereld werd de Grondwet[17] herschreven, een Rijksregister[18] opgezet en had men besloten dat er binnenkort democratische verkiezingen gehouden zouden moeten worden, voor de functies van staatsleiders (president, vicepresident, premier), ministers en vertegenwoordigers. Verder volgden er ook andere politieke ontwikkelingen[19]. Zo werd er besloten dat Libertas een republiek bleef en dat het land Libertas maar één naam heeft, namelijk Libertas[20].

Maar Libertas kampte nog steeds met één groot probleem: ze moest het zakkende populatiecijfer omhoog halen. Ze besloten het land aantrekkelijk te maken en lieten een hoop Nederlanders en Belgen immigreren. Zo kwam op 28 april de heer Ruben Geleyns aan in Wikistad. Hij besloot zich aan te sluiten bij Dimitri Neyt en Robin Libertatis en hielp mee aan de heropbouw van Libertas. Op 29 april volgde de eerste écht succesvolle dag in Libertas; namelijk de Dag van de Activiteit. Hierna bleef Libertas groeien en kon ze uitkijken naar een zonnige toekomst.

De Grote Vijf[]

De Dag van de Activiteit, de dag waarop alles begon..[]

29 April, de Dag van de Activiteit, was de dag waarop ze Libertas van de grond kregen. Het trio zorgde voor een economische en administratieve boost. Het is en blijft een historische dag, vindt menig Libertaan[21]. Zonder die dag, was Libertas misschien niet zover gekomen als het nu is.

Ruben Geleyns emigreerde op 28 april naar Libertas. Op 29 april was hij aanwezig op die belangrijke dag. Op die dag, stichtte hij Civitas Libertas[22], die op dat moment de enige plaats was (op Wikistad na). Hij had wel moeilijkheden bij het stichten van de gemeente; zo vond men dat hij niet direct gesticht mocht worden vanwege de nog-niet-vastgestelde administratieve wetten en mocht CL maar één wijk hebben, aangezien het een gemeente moest worden (toen mocht er nog geen stad gesticht worden; een gemeente mocht maar 1 wijk hebben)[23][24][25]. Maar na iets minder dan twee weken was het zo ver, en werd Civitas Libertas officieel aangenomen[26]. Civitas Libertas werd een succes en bleef uitgroeien tot een klein stadje. Verder droeg hij uitgebreid bij aan de discussies over het bestuur van Libertas[27]. Ook een bekend symbool van 29 april is De Geleyns Code, die toen van start ging.

Ook Dimitri Neyt was volop aanwezig op 29 april. Dimitri Neyt droeg meer bij aan de Libertaanse economie. Zo stichtte hij op die dag de wel-bekende Vredesgazet[28]. Deze krant werd de eerste grotere en actievere krant van Libertas. Gebaseerd op Flyingbird's kranten, volgde ze toch een eigen weg met buitenlands en binnenlands nieuws. Voor Libertas, was dit het perfecte middel om achter de stand van zaken te komen. Net zoals Civitas Libertas, werd ook de Vredesgazet een succes en groeide het verder uit tot wat het nu is. Ook heeft hij andere bekende zaakjes opgericht, zoals de Trans Wiki Airlines[29] (tweede van het land, na AirWiki) en het boekwinkeltje, Libris[30]. Deze drie bedrijven mogen best gezien worden als succesvolle producten van de Dag van de Activiteit.

Maar natuurlijk mogen we de herstichter van Libertas niet vergeten: Robin Libertatis. Hij droeg meer bij aan het technische en administratieve gedeelte. Naast overleg over de status van Civitas Libertas, startte hij discussies over enkele belangrijke kwesties over het wikiland. Bijvoorbeeld over de regeringsvorm van Libertas[31]. Hij creëerde sjablonen, maakte Wikistad- en MediaWiki-pagina's aan of werkte die bij en was een belangrijk deelnemer aan de discussies op Forum:Bestuur. Ook begon hij met het schrijven van de grondwet[32].

Libertas kende haar eerste succesdag en 29 april mag beschouwd worden als het begin van een gouden periode voor Libertas. Maar het belangrijkste moest nog gaan gebeuren..

Libertas is van de grond![]

En Libertas bleek toen al een succes te worden. Er volgde nog een succesdag. 30 April was zeg maar het vervolg van 29 april, maar men kwam tot de conclusie dat Libertas eigenlijk het allerbelangrijkste miste: nieuwe gebruikers.

Omdat begin 2007 alle Libertanen oorspronkelijk ook bijdroegen op Wikipedia, ging Dimitri Neyt op zoek naar nieuwe gebruikers - op Wikipedia. Na enkelijke persoonlijke berichten voor goede 'bekenden', zoals Alexandru Latin[33], Martijn van der Putten[34] en Arthur Jefferson[35], wist hij enkele mensen aan te trekken. Ook in zijn woonplaats maakte hij reclame: zo werden begin mei enkele Zelenaars gesignaleerd (Joeri, Ingmar, Fatih, Alexander, etc). Zo werd 1 mei, toevallig Dag van de Arbeid, een bijzondere Libertaanse dag. Het demografische cijfer steeg snel: in minder dan drie maanden tijd, werd de populatie van Wikistad bijna verachtvoudigd[36].

Alexandru over Dimitri's bericht:

Het is eigenlijk wel grappig, want het is eerder een soort van toeval dat ik hier geweest ben, of eigenlijk ben gebleven. Ik had al eens eerder een kijkje genomen op Wikistad[37], maar zonder succes. Toen kreeg ik op 1 mei (ik was op vakantie tot 5 mei) een spam-bericht van Dimitri. Normaal zou ik nooit gekeken hebben, maar omdat ik Dimitri toch aardig kende gaf ik Wikistad nog een kans. En toen.. werd ik verslaafd en ben ik nooit meer gezien op Wikipedia.



De Grote Vijf, voor het eerst samen[]

Naast de populatie, groeide ook het aantal artikelen erg hard. Binnen twee weken tijd zijn er maar liefst 100 artikelen geschreven (van 50 naar 150[38]). En dit terwijl de wiki eind april minder dan 40 artikelen telde[38]. Op een gegeven moment besloot de president zelfs een oproep te doen om minder artikelen aan te maken en de bestaande artikelen uit te breiden[39]. Deze aanmaakbeperkingen werden genegeerd en eind mei bereikte Libertas zelfs de 200.

Dus Libertas had veel nieuwe inwoners (zie de "lijst van populairste wijken" van 17 mei om een idee te krijgen), waarvan er een paar waren die erbovenuit sprongen. Deze waren net zo goed als iedere dag op Wikistad en droegen ongelooflijk veel bij. Dit waren de stichters Robin Libertatis en Dimitri Neyt en de pas geïmmigreerde Ruben Geleyns (28 april), Martijn van der Putten (1 mei) en Alexandru Latin (5 mei).

De laatste twee waren net nieuw. Martijn van der Putten was afkomstig van Wikipedia en besloot zich te bemoeien met de infrastructuur van Libertas. Hij liet sporen aanleggen, stations bouwen en stichtte zelfs een Vervoerswijk[40]. Verder stichtte hij begin mei ook transportbedrijven en een eigen vervoerskrantje, namelijk Le Transporteur. Een van zijn bekendste werkjes is het Spoorboekje, waar menig Libertaan trots op is.

Eerste kaart van Libertas

Eerste kaart van Libertas, door Alexandru (13 mei 2007)

Alexandru kwam ook van Wikipedia en begon meteen na zijn vakantie met bijdragen aan Wikistad. Hij hield zich in het begin meer bezig met de topografie: veel mensen zijn het vergeten, maar Alexandru was de eerste persoon die Libertas op de kaart begon te zetten. Hij maakte eerst kaartjes van wijken en treinstations[41] en daarna werd hij een paar dagen later, om precies te zijn op 13 mei, de eerste persoon die Libertas op de kaart heeft gezet[42]. Zie rechts de eerste kaart van Libertas.

Niemand weet precies wanneer de benaming "De Grote Vijf" is bedacht, en door wie. Menig Libertaan denkt dat de term voor het eerst werd gebruikt op een forum, rond het begin van juni. Maar historici nemen aan dat De Vredesgazet de officiële bedenker is, omdat zij het enige stoffelijke bewijs heeft met daarop de - waarschijnlijk - eerste vermelding van de term De Grote Vijf. Met het artikel van 9 juni[43], mag journalist Dimitri Neyt zich de officiële bedenker van de term De Grote Vijf benoemen.

Na deze grote groei ontstond er een nieuwe tijd in Libertas; de Gouden Maanden. Tijdens deze maanden waren er tientallen bijdragers en groeide het aantal artikelen razendsnel.

Gouden Maanden[]

En toen waren er de Gouden Maanden. Deze periode, tussen begin mei en midden juni, was een bijzondere periode die veel heeft betekend voor de Libertaanse Republiek. Naast de groeiende populatie, lag de activiteit ongelooflijk hoog en bleef het land zich verder ontwikkelen.

Op naar de stembus[]

De eerte stap naar politieke stabiliteit is democratische verkiezingen.

Eigenlijk liep men al sinds de zogenaamde herstichting rond met het idee van verkiezingen, maar er waren 1) te weinig mensen en 2).. te weinig mensen. Maar naarmate er meer mensen kwamen, werd het idee steeds realistischer. Uiteindelijk werd er op 1 mei, na de grote immigratiegolf, een officieel voorstel gedaan, door Dimitri Neyt[44]. Dimitri, Ruben en Robin zouden nog een maandje interim-staatsleiders blijven, want 1 juni werd de datum voor de nieuwe verkiezingen[45].

Maand mei, in het teken van de verkiezingen. In het gehele land werd er campagne gevoerd: waaronder door Ruben Geleyns[46] en Dimitri Neyt[47]. Overal waren affiches van Ruben te zien met de tekst "Dus LIBERTAS stem wijs, STEM RUBEN GELEYNS"[46] of posters van Dimitri Neyt[48].

Maar ook de kranten konden maar geen genoeg krijgen van de verkiezingen. Zo schreef de Vredesgazet bijvoorbeeld:

voor De Vredesgazet
De Vredesgazet
17 mei - Verkiezingen lopen vlot

De verkiezingen voor 1 juni verlopen vlot. Zo hebben de meeste functies al een kandidaat die boven de gevraagde 3 stemmen zit. Sommige functies zijn nog niet klaar om af te ronden, zoals Minister van Buitenlandse Zaken, en voor Onafhankelijk Controleur is er zelfs nog geen kandidaat. De coördinators hopen de verkiezingen eind mei af te ronden zodat de regering op 1 juni kan beginnen. DN

Of Het Staatsblad:

voor Het Staatsblad
23 mei - Peiling m.b.t. de verkiezingen

De verkiezingen lopen op hun einde en zoals het er nu uitziet bestaat de regering uit een handvol bekwame Libertanen, die gedreven door de waarden en idealen van Libertas dit land zullen leidden. Kortom een uitstekende regering. - RG

Maar het grappige is.. dat deze krantenartikelen tijdens de verkiezingen zijn geschreven, terwijl de verkiezingen op 1 juni gehouden zouden worden. Hoe is dat zover gekomen? Laten we bij het begin beginnen. Op 1 mei 2007 maakte Dimitri Neyt het eerste voorstel[45]. Dat voorstel werd al gauw aangenomen en men begon zich al kandidaat te stellen. Een burger mocht zich, volgens de oorspronkelijke regels, tot 28 mei nog kandidaatstellen. De stemming zou beginnen op 1 juni. Het stem- en deelnamereglement zag er als volgt uit:

  • Stemreglement
  1. Iedere gebruiker heeft het recht te stemmen voor 1 persoon per functie.
  2. Je kan alleen voor-stemmen uitbrengen. Je kan wel niet stemmen als je tegen bent.
  3. Je stemt niet op jezelf.
  4. De president en vicepresident hebben het recht een tegen-stem uit te brengen, als een soort van verzachte veto.
  5. Je moet een gebruiker zijn d.w.z. 4 dagen ingeschreven zijn.
  6. Je moet minstens 50 nuttige bijdragen gedaan hebben.
  • Deelnamereglement
  1. Je moet een burger zijn.
    1. Een gebruikersnaam hebben.
    2. Die minstens 4 dagen hebben en er minstens 50 (nuttige) bijdragen mee gedaan hebben.
    3. Akkoord gaan met de grondwet.

Naast de staatsleiders (president, vicepresident, premier) kon men zich nog kandidaatstellen voor 12 ministerposten, 2 posten voor vertegenwoordiging van districten en de post van onafhankelijke controleur[45]. Maar aangezien er niemand was die zich kandidaat heeft gesteld voor laatst genoemde, werd de functie geschrapt.

Dus, volgens de oorspronkelijke regels, kon men zich kandidaatstellen tussen 1 mei en 28 mei[45] en zou de stemming op 1 juni worden geopend. Al gauw stelden veel mensen zich kandidaat. Het werd zelfs zo druk (en eigenlijk een succes), dat men besloot om de verkiezingen steeds meer te vervroegen. Zo werd er midden-mei besloten om de verkiezingen te openen op 24 mei, en te beëindigen op 1 juni[45], maar dit werd zelfs - plotseling - vervroegd naar 12 mei - 1 juni[45]. Kandidaatstellen kon nog tot 24 mei. Maar toen zag iedereen na een week, rond 19 mei, dat de nieuwe kandidaten eigenlijk minder kans hadden dan de oorspronkelijke kandidaten, omdat velen al gestemd hadden, en dit kon de verkiezingen op zijn kop gooien. Op 19 mei werd dus besloten dat niemand zich meer kandidaat mocht stellen[45]. Weer een week later, besloot de interim-president, die zag dat de bevolking wel uitgestemd was, om de verkiezingen te beëindigen. Op 26 mei werden de verkiezingen dus vervroegd beëindigd[45], en de winnaars werden ingehuldigd. Om alles op een rijtje te zetten:

  • Je kandidaatstellen kon - uiteindelijk - tussen 1 mei en 19 mei
  • Stemmen kon - uiteindelijk - tussen 12 mei en 26 mei
  • Verkiezingen werden beëindigd op 26 mei

Men was blij dat er eindelijk een nieuwe regering was gekozen. Ook had de bevolking veel vertrouwen in deze nieuwe regering. Deze regering, Regering Robin I, bestond dus uit 3 staatsleiders, 12 ministers en 2 vertegenwoordigers. Ze konden aan de slag gaan; de ministers kregen hun ministeries en moesten zich met dat stuk van Libertas bezig houden. Een paar ministeries kregen het bijzonder druk, zoals het Ministerie van Media en het Ministerie van Economie.

Statistieken:

  • Er zijn maar liefst 144 stemmen uitgebracht.
  • Dit is gemiddeld 9 per functie..
  • ..en 5,76 per kandidaat.
  • In totaal waren er 25 kandidaten.

De bloei van Libertas[]

Maar nu gaan we het hebben over de overige ontwikkelingen, eigenlijk, de reden waarom deze periode de Gouden Maanden genoemd mag worden.

Economie[]

Een van de grootste trends in de Libertaanse geschiedenis, was het hebben van een bedrijf. Tijdens de Gouden Maanden was het hartstikke normaal om gewoon 5 bedrijven of meer te hebben. Maar de markt was zeer aantrekkelijk en het was vrij makkelijk (het werd zelfs aangemoedigd) een bedrijf te stichten. Het begon bij kleine bedrijfjes en restaurantjes, zoals Quantas, Burger Queen tot serieuze grootmachten (ook wel: "reuzen") zoals Quality Holding, MenM Corp en de twee mediagroepen, de Pacifix Media Group en de Terra Media Group.

Al deze bedrijven hadden ook plaats nodig. Met de ministers hulp, kregen agrarische bedrijven ook plek in nieuwe aangewezen plattelandsgebieden, zoals Terra Nostra. Maar het oude industriegebied in het zuiden van Wikistad raakte vol, in de Haven was geen plaats meer, en men zocht naar een plek met goede verbindingen en veel ruimte.

De Posta Economica over dit probleem:

voor Posta Economica
Posta Economica
Industrie zoekt ruimte (9 juni) - Er is al een ruime week geen ruimte meer voor bedrijven. Veel bedrijven zijn nu van plan om zich buiten Wikistad te vestigen. Het gebied langs de A1 is erg populair, maar dat zal een ramp betekenen voor de Villawijk. Alexandru eq. deelt mee dat hij een groot industriegebied gaat aanleggen ten noorden van onze hoofdstad, waar goede verbindingen zijn met Wikistad en de rest van het land. Het project gaat morgen beginnen. Sjabloon:AL
voor Posta Economica
Posta Economica
Nieuw industriegebied gepland (10 juni) - Samen met andere ministers heeft de Minister van Economie een industriegebied gepland, ten noordwesten van Victoria. Daar zijn de beste verbindingen, en heeft men het minste overlast, meent de minister. Vanwege zijn grootte, moet het theorethisch een gemeente worden, maar in de praktijk blijft het maar een industrieterrein. Op dit terrein mag geen vervuilende industrie komen, vanwege het nabije Victoria en het natuurpark. Verder wordt er nog een weg aangelegd tussen dit industriegebied, Victoria en Wikistad-Noord waarop men met maar liefst 100 km/u mag rijden. Alexandru eq. spreekt van een wordend succes. Sjabloon:AL

Dus het Ministerie van Economie begon op 10 juni aan de aanleg van een industrieterrein, net ten noorden van de hoofdstad en net ten westen van Victoria. Op 16 juni werd dit industrieterrein, genaamd Companies Place, officieel gesticht[49], een hypermodern industriegebied (of commercieel centrum, ligt eraan hoe je het bekijkt) met goede verbindingen van en naar de metropool.

Maar hoe zat de economie exacter in elkaar? Uit onderzoeken[50] van het Ministerie van Economie in het begin van de maand juni blijkt het volgende:

  1. +60%: Apart winkelcentrum buiten de stad
  2. +30%: Elektriciteitsbedrijven en bedrijven die zorgen voor goed drinkwater
  3. +15%: Restaurants/Hotels
  4. -5%: Sportverenigingen
  5. -60%: Nieuwe kranten

Media[]

De media was en is nog altijd de meest ontwikkelde sector van Libertas. Tijdens de Gouden Maanden vierden de media hoogtij: de traditionele en zeer concurrende Terra Media Group en Pacifix Media Group maakten het meeste uit van de sector, maar ook nieuwere bedrijven zoals MenM Corp. en de Libra Groep begonnen te groeien in deze sector.

Volgens het mediaverslag van 2 juni bestonden er maar liefst 10 kranten in Libertas en 2 tijdschriften. De grootste, of actieve, 6 kranten waren (op grootte):

  • De Vredesgazet (PMG)
  • Le Transporteur (PMG)
  • Posta Economica (TMG)
  • Het Staatsblad (onafh.)
  • The Countryside (TMG)
  • The Wiki Chronicle (TMG)

Maar begin juni begon de sfeer te veranderen. Vanwege de hoge concurrentie tussen de twee traditionele mediagroepen, de Pacifix Media Group en de Terra Media Group, begonnen de spanningen steeds verder op te lopen. Ze moesten, hoe dan ook, elkaar bij blijven benen. Maar toen kondigde een nieuwkomer, MenM Corp., een nieuwe televisiezender aan[51], iets wat nog niet bestond in Libertas en dus zou het nieuwe bedrijf een gat in de markt slaan en beide mediagroepen overtreffen - een nachtmerrie voor beide reuzen. Beide mediagroepen, die al langer met hetzelfde idee rondliepen, moesten en zouden MenM Corp. voor zijn. En toen gebeurde het, heel spoedig kwam de Terra Media Group met de eerste televisiezender van het land, genaamd Primu[52]. Er was veel vreugde bij de Terra Media Group en het land was blij met haar eerste eigen televisiezender. De stichting van deze zender, kondigde ook een nieuw en moderner mediatijdperk aan in Libertas.

De Posta Economica over de oprichting van Primu:

voor Posta Economica
Posta Economica
Terra Media deelt klap uit aan PM-Group (6 juni) - De Terra Media Group waar de kranten The Countrysiiide.., The Wiki Chronicle en de Posta Economica deel van uit maken overtreft de Pacifix Media Group met de televisiezender Primu. Hiermee zal de Terra Media Group fors stijgen in het mediaverslag van het Ministerie van Media, voorspelt Alexandru eq.. Primu zal de eerste televisiezender zijn van Libertas. Sjabloon:AL

Maar het duurde niet lang, want op diezelfde dag (6 juni) richtte de Pacifix Media Group haar televisiezender op[53], genaamd Q-TV, met het systeem van de Terra Media Group. Er was veel woede bij de Terra Media Group, want ze voelden zich belazerd. Ze hadden 48 uur lang een goed systeem uit proberen te vinden en de Pacifix Media Group, ook nog eens dé concurrent, nam het binnen twee minuten over. Maar er was nóg een partij die zich helemaal verrast voelde: MenM Corp. Het bedrijf, dat dacht hét idee van de eeuw te hebben, werd binnen twee dagen onder de voeten gelopen door twee andere bedrijven.

Maar de Terra Media Group was verre van tevreden, en de Pacifix Media Group was het niet met Terra's standpunt eens, dus ontstonden er de eerste media-conflicten, misschien beter bekend als de media-oorlog. Anders dan de naam doet vermoeden, viel dit conflict wél mee. Toch bleven de kranten speculeren:

voor The Countryside
The Countryside
Pacifix Media Group niet origineel (7 juni) - Gisteren ging de televisiezender Primu van de Terra Media Group de lucht in, maar al gauw kopieerde de Pacifix Media Group hetzelfde systeem en vormgeving voor haar televisiezender Q-TV. Alexandru eq. is hier niet blij mee, en verwacht dat als ze in de toekomst zo door blijven gaan weinig kijkcijfers zullen krijgen, en verdienen. Primu is op dit moment de enige Libertaanse televisiezender, maar tegelijkertijd ook de best bekeken zender in Libertas, daarna volgen de buitenlandse zenders BBC World(nl) en BVN(nl). Sjabloon:AL

Spanningen tussen Terra en Pacifix worden groter (8 juni) - Deze dagen waren de spanningen tussen de Terra Media Group en de Pacifix Media Group maximaal, zegt Alexandru eq.. Terra Media lanceerde de televisiezender Primu, waarna Pacifix ook gelijk plannen had voor een televisiezender, genaamd Q-TV. Volgens Terra Media kopieerde Pacifix een groot deel van het systeem van Primu, wat een conflict veroorzaakte. "Het was de druppel die de emmer deed overlopen!", zei Alexandru eq.. Het Ministerie van Media heeft ingegrepen, voor info daarover zie het artikel hierboven. Sjabloon:AL

voor De Vredesgazet
De Vredesgazet
7 juni 2007 - Terra beledigt Pacifix -

De Terra Media Group beledigt de Pacifix Media Group en zegt dat deze een tekort aan originaliteit heeft. "... verwacht dat als ze in de toekomst zo door blijven gaan weinig kijkcijfers zullen krijgen, en verdienen." liet Alexandru weten. Tevens ging Primu prat op het feit dat ze meest bekeken zijn. Duidelijk niet goed gekeken: ze zijn ook de enige. DN

Weer zo'n uitbarsting van mij, kort maar hevig. Sjabloon:AL


En na een dag was de ruzie al weer gesust en werden er maatregelen genomen door het Ministerie van Media. Na een voorstel van Alexandru[54] nam de minister het volgende besluit[55]

  • Het Ministerie heeft op 7 juni 2007 een tijdelijk verbod uitgevaardigd. Het is bij deze verboden nog kranten, tijdschriften, tv- of radiozenders aan te maken gedurende de periode waarin dit verbod geldig is. Alleen media waarvan er al concrete plannen waren, zoals MenM1 kunnen nog aangemaakt worden. Media die in deze periode failliet gaat kan wel overgenomen worden. Faillietverklaringen in de mediawereld worden (om misbruik te voorkomen) gedurende deze periode door de Minister zelf behandeld. Dit verbod loopt tot de Minister zegt dat de crisisperiode over is en de situatie gestabiliseerd is.

En zo werd de situatie wat rustiger, bleef de concurrentie en wilskracht hoog en was de sfeer aantrekkelijk genoeg.

Demografie[]

Toch bleven er, na de grote immigratiegolf van begin mei, nog steeds veel West-Europese immigranten toestromen. Binnen een maand werd De Grote Vijf de oude, traditionele generatie genoemd, terwijl nieuwelingen zoals MenM, Regaliorum[56], Bob I, Aesopos en Moriad de nieuwe generatie genoemd werden. Deze nieuwe generatie ging zich vooral met de cultuur en economie bemoeien, aangezien er voor hen weinig plek was in de politiek vanwege de beëindigde verkiezingen.

Maar al deze mensen hadden ook een plaats nodig om te leven. De Metropool Wikistad werd hevig uitgebreid, er ontstonden voorsteden zoals Civitas Libertas-Strand (14 mei[57]), Victoria (16 mei[58]) en Apud Maro (25 mei[59]). Ook werd er net buiten de metropool een Engelstalig dorp gesticht, namelijk Maple Hills (16 mei[60]).

Buitenlandse Politiek[]

Maar men vond het niet genoeg, en wou van Libertas een vrij land maken waar alles was toegestaan, inclusief alle talen en culturen. Het begon bij het toegankelijker maken van Civitas Libertas, dat een internationale status wou bemachtigen. Zo werd de plaats toegankelijk gemaakt voor Engels-, Frans- en Roemeenstaligen[61].

Alexandru, die zelf Roemeens spreekt, besloot om Roemenen naar Civitas Libertas te lokken, maar zonder succes. Het grootste probleem was dat de rest in het Nederlands was, wat een compleet vreemde taal is voor hen.

Maar Alexandru besloot om toch een wiki-plek te creëren voor Roemeenstaligen. Hij vertrok naar Adlibita, ging er de politiek in en nam deel aan de verkiezingen op 23 juni. Tot ieders verbazing won hij die verkiezingen, waarna hij van Adlibita een wikiland (een land waar bijna alles is toegestaan) creëerde: Libertas kreeg een maatje, en de banden werden verstevigd. Aangezien Alexandru in beide landen een politieke carrière had, probeerde hij de wikilanden zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen.

Onderwijs, Cultuur en Literatuur[]

The Eagle Stars

Onder Minister Joeri Van der Sype heeft het onderwijs en de Libertaanse cultuur een bijzondere periode gekend. Het onderwijs had een hoog niveau en de Libertaanse cultuur begon steeds meer een eigen identiteit te krijgen.

Ten eerste werden er twee universiteiten geopend, namelijk de Vrije Universiteit van Wikistad[62] en de Universiteit van Wikistad[63]. Het onderwijsbudget ging omhoog, waarna de VUW zelfs een bijzondere internationale status heeft kunnen bemachtigen. De concurrerende UW ging zich meer richten op kunst & cultuur, terwijl de VUW o.a. talen en wetenschappen behandelde. In het middelbaar onderwijs, is het Augustuscollege altijd een voorloper geweest.

Eind juni richtte hij de Nationale Monumentendienst op om historische gebouwen te beschermen. Ook kwam hij met een gidsje, namelijk De Zilveren Distel. Verder ontstond er een trend van het hebben van een wapenschild en er werden verscheidene en theaters geopend. Nog een bijzondere gebeurtenis is de nieuwe vlag; op 1 juli 2007 werd de nieuwe Vlag van Libertas aangenomen, naar ontwerp van Dimitri Neyt[64].

Ook in de Gouden Maanden begon er na de oprichting van twee uitgeverijen (waaronder Uitgeverij Esdoorntje) ook steeds meer Libertaanse literatuur te verschijnen. Twee grote Libertaanse auteurs werden Joeri Van der Sype en Dimitri Neyt.

Wetenschap[]

Libertas begint steeds belangrijker te worden als het gaat om wetenschap. Begin juni werd de CIWO opgericht, een belangrijke organisatie die onderzoek doet naar een hele hoop dingen, van een bemande ruimtemissie naar Mars tot een onderzoek naar grondstoffen. Deze organisatie ontstond uit Zypher Dynamics, dat zich al op een heleboel dingen richtte.

Sinds zomer 2007 heeft ook de VUW een belangrijk aandeel in de wetenschap.

Sport[]

En laten we nog altijd niet de sport vergeten. In de maanden mei en juni werden overal stadions gebouwd, voetbalclubs, basketbalclubs en andere sportverenigingen opgericht. Het werd al snel duidelijk dat voetbal en wielrennen het meest in de smaak vielen bij de Libertanen. De vier Libertaanse voetbalclubs (waaronder FC Civitesse en FC Libertaneza) deden mee aan de Beker van Libertas, terwijl de wielrenners druk bezig waren met de Beer hand Tour.

Reus Zwakt Af[]

De Grote Zomervakantie[]

Maar net zoals ieder succesvol land, heeft ook Libertas een mindere periode gehad. De zomervakantie dreigde de ondergang van Libertas te worden. Deze begon midden juni en bezorgde het land veel inactiviteit.

Degenen die niet op vakantie waren, waren op (uitgebreid) staatsbezoek in België of Nederland[65]. Eigenlijk was dit nog het begin van de Grote Inactiviteit, want de echte vakanties moesten nog gaan beginnen[66]. En daarna kwam de stichting van Adlibita er nog bovenop, waardoor Alexandru, lid der Grote Vijf, een aantal weekjes niet meer gezien werd in Libertas[67].

Als dit nog niet genoeg was, begonnen enkele Libertanen een nieuw wikiland in het Engels op te richten[68]. Libertanen raakten steeds meer verspreid over meer wikilanden en anderen namen vervroegd vakantie. Toch zijn er ook dingen verbeterd voor Libertas; zo werd er begin juli de UWN gesticht, naar het plan van Ruben Geleyns[69]. Deze internationale organisatie zou de wikilanden wat meer verenigen, de oprichters waren Libertas en Adlibita, later volgde het Engelstalige Lovia.

En dus begon, na een relatief rustige periode, de "gevreesde" zomervakantie. Men was bang dat sommigen niet meer terug zouden keren en Libertas zouden verruilen voor een beter georganiseerd land. Toch wist men dat het niet op een drama uit zou lopen. Zie hier een krantenartikel van juli 2007:

voor De Vredesgazet
De Vredesgazet
17 juli 2007 - Libertanen op vakantie - Veel inwoners van Libertas zijn in juli en augustus op vakantie. Na Dimitri Neyt vertrekt nu ook Martijn van der Putten voor een vakantie in het buitenland. De meeste mensen hebben er het volste vertrouwen in dat de achterblijvers het land draaiende weten te houden in de komende weken. Later op de week zullen ook de eerste minister en de minister van economie op vakantie gaan. Er is nog minder dan 1/3 van de regering aanwezig, dus men vermoed dat de bloeiperiode even een pauze zal kennen. Sjabloon:MP

Sommigen kwamen niet terug...[]

Er brak een lange en saaie periode aan in Libertas. En men zag dat er dingen waren veranderd. Veel mensen waren op vakantie gegaan, maar... waren niet meer teruggekomen. Vooral Belgische immigranten met heimwee waren teruggegaan. O.a. Ruben Geleyns, Moriad, Rubietje88 en Ingmar werden niet meer teruggezien. Anderen kwamen heel af en toe terug, maar voor hen was Libertas eerder een vakantieland geworden. Zo waren president Robin Libertatis, Arthur Jefferson en Bob I steeds minder aanwezig in Libertas. Men kon mededelen dat de generatiewisseling voltooid was.

Hierdoor was ook de sfeer veranderd. Libertas kampte nu alweer met activiteitsproblemen die niet zo gauw verholpen konden worden, waardoor men ook makkelijker was aangebrand. De Libertaanse politiek ging weer achteruit en de torenhoge concurrentie in de zakenwereld steeg nog meer, want er waren maar een paar concerns overgebleven, en dit waren juist de allergrootste concerns

Onenigheden[]

Anderen zoals Neyt, Alexandru en Maarten, waren wel goed teruggekomen. Alleen Alexandru's goede stemming was snel al verminderd met de verwelkoming van de Vredesgazet van 23 augustus, waarin hij meteen al herinnerd werd aan Santos IIC[70], een nieuw mediaconflict tussen Dimitri en Alexandru, dat uiteindelijk - samen met meerdere kleine conflicten - heeft geleid tot de de Decembercrisis. Maar wat was de aanleiding naar deze conflicten? We kijken terug.

Begin juli begonnen de ergernissen groter te worden. Dit keer bij MenM[71]. MenM Corp. richtte haar telecombedrijf op, maar binnen één dag werd het idee overgenomen en bestonden er maar liefst 5 telecombedrijven (waaronder enkele van Dimitri en Bob - naast MenM). Ook Alexandru toonde zijn ergernissen[72].

Typisch, dan vinde eens een sector die er nog niet is in Libertas, heeft binnen de kortste keren iedereen zijn telecombedrijf. Probeert af en toe ook eens zelf iets te vinden, weinig orgineel zou ik zeggen. Maarten ml. de Muntegu 2 jul 2007 15:21 (UTC)

Bijvoorbeeld richtte ik een uitgeverij op, binnen 2 uur had jij dat ook gedaan, hetzelfde met de tv-zender, hoe hard ik daar aan gewerkt had, en jij neemt zomaar binnen twee uur alles over. Je had gewoon alles, met de sjablonen enz. regelrecht gekopieerd van Primu naar Q-TV :S. Ik kreeg daar een naar gevoel van, een soort van 'stank voor dank'. Ik had veel gewerkt aan Piatra, toen ik er in de kroeg over berichtte zei je dat Horse Valley dat binnenkort ook allemaal zou hebben, toen schrok ik wel even [..] Alexandru hr. 2 jul 2007 19:02 (UTC)



Dimitri vond dat dit gewoon pure concurrentie was en dat het géén kopieën waren.

Tja, dat heb je hé. Ik ben ook niet voor zo veel van alles, maar moet zelf wel meedoen om voorop te blijven met de Plus Holding en anderen. Niemand wil tenslotte achter geraken he. Dimitri hr. Neyt 2 jul 2007 15:46 (UTC)



Men besloot het achter zich te laten en ging door met het leven in Libertas. Maar op de achtergrond speelden ook andere dingen zich af. Zo probeerde Dimitri Neyt ook het leger af te schaffen, terwijl hij wél de NAVO in wilde gaan. Volgens de Vredesgazet organiseerde hij een protest in de Vredeswijk[73] maar zonder succes, want buiten de Vredeswijk was heel Libertas voor een leger[74]. Maar men moet niet gaan denken dat er geen goede dingen zijn gebeurd in deze periode, zo was Eerste Minister Geleyns druk bezig met wetsvoorstellen in het stemlokaal[75]. Zo werd de grondwet en de Libertaanse politiek beetje bij beetje verbeterd. Verder werd er ook een handels- en vredesverdrag met Adlibita getekend, een nieuwe ervaring voor Libertas.

In de tussentijd waren er al enkele discussies geweest over politieke partijen[76]: wel of niet aan gaan beginnen? In het begin waren de meeste inwoners tegen politieke partijen, hun sterkste argument was dat deze het land zouden gaan verdelen, terwijl ze het liefst een eenheid zouden willen blijven. Na een laatste discussie eind juni besloot Eerste Minister Geleyns om korte metten te maken met het idee van politieke partijen, door een wetsvoorstel te doen[77]. "Politieke partijen zouden verboden moeten worden". Helaas ging Geleyns juist hier in de fout: hij verloor nadat er een krappe meerderheid was voor het legaliseren van politieke partijen. Na nóg een discussie besloot men om de stemming te veranderen, om de hoeveelheid politieke partijen te beperken, zodat "de schade beperkt zou blijven". Uiteindelijk mochten er maar 3 politieke partijen bestaan in Libertas. Op 9 juli kwam de eerste, de LPD van o.a. Dimitri Neyt. Zijn traditionele concurrent Alexandru besloot om hem bij te benen, door de Democratische Partij op te richten, samen met Maarten de Muntegu.

Tweede media-oorlog[]

Maar ook, of beter gezegd "juist", in deze periode bleef de media zich verder ontwikkelen. Er bestonden al meerdere televisiezenders, telecombedrijven, en nu wilde Alexandru weer met iets nieuws komen: de Global. De nieuwe, grote concurrent van de Vredesgazet, ontstaan uit de Posta Economica en The Countryside op 10 juli. Het was tevens de eerste krant in Libertas die meer aandacht schonk aan de lay-out, ook verschenen er veel artikelen in de krant.

Dit was niet het enige: ook kwam Alexandru - i.s.m. Maarten - met Santos IIC, een bedrijf dat .lib-adressen aan inwoners verkoopt maar ook zélf websites maakte. Een mooi en bekend voorbeeld - tevens eerste website van Libertas - is Routeplanner 24.

Donkere Maanden[]

De Decembercrisis[]

En de samenloop van al deze kleine conflicten en gebeurtenissen op de achtergrond die steeds serieuzer werden, leidden tot een veel grotere crisis, die later door historici de naam "De Decembercrisis" is gegeven, een crisis - volgens anderen zelfs een burgeroorlog - die Libertas heeft veranderd, en waar Libertas nog maandenlang onder heeft geleden.

Conflicten uit het niets[]

Eind november begint alles te veranderen. Ineens rijzen er conflicten op uit het niets, vuriger dan ooit. En niet alleen de "traditionele bekgevechten" tussen Dimitri en Alexandru, maar heel Libertas wordt erbij betrokken, of het het wil of niet.

Op de achtergrond had men net gestemd voor het houden van nieuwe verkiezingen. Wel 100% vond dat er nieuwe verkiezingen moesten komen. In de tussentijd legde Alexandru ook zijn taak als Minister van Economie neer en verklaarde hij zijn krant de Adlibitaner failliet, Dimitri en Maarten vrezen dat hij gaat vertrekken maar uiteindelijk blijft hij toch[78]. Maar men begint elkaar te ergeren. Binnen een mum van tijd ontstaan er enkele ruzies.

Eén van de eerste hiervan was op Overleg:Innovation Oil, waar Maarten het slachtoffer werd van de Zeelse vriendjespolitiek[79] die Libertas al een paar maanden kende. Maar een grote ruzie ontstond ook omtrent de publieke omroep[80], waar duidelijk vraag naar was (uitslag was 50% bij de peiling[81]) maar niet werd voortgezet vanwege een "principeskwestie" van Minister Neyt, exact hetzelfde als bij Santos IIC. Het volk pikte dit niet en ging er verder op in. Er volgden discussies en discussies.

Hierna volgde nog een foute actie van Neyt. Dit keer (hij was leider van de LPD, de concurrent van de Democraten) begon hij een partijvergadering van de Democratische Partij te verpesten[82][83], terwijl volgens de regels enkel leden met een lidmaatschap mochten deelnemen. Maar ondanks dit eiste hij respect en ging door met het onderbreken van de vergadering, creëerde hij een bewerkingsoorlog en ontstond er weer een nieuw conflict. Ergernis bij de DP-leden die dit als een respectloze actie beschouwden.

Dimitri begint speeches te houden over respect en start Libertas "zijn land" te noemen.

En zo was Libertas binnen een paar dagen veranderd in een oorlogsgebied, maar blijkbaar moest het ergste nog komen.

Reacties[]

Een belangrijke gebeurtenis was het vaarwel van president Robin Libertatis. Binnen een maand tijd waren twee der Grote Vijf vertrokken uit Libertas. Zijn bericht op Forum:Bestuur.

Vaarwel. De president van Libertas is geen president meer.

Ik vertrouw Gebruiker:MenM toe om de huidige situatie (waarin ik niet deelnam) op te lossen. Hij krijgt de bevoegdheid als president, maar moet over een redelijke tijd verkiezingen opstarten om een door het volk gekozen president te hebben.

Het was leuk, maar het werd groter dan de bedoeling was. → R()bin (Wat!?!) 28 nov 2007 18:37 (UTC)



Maarten krijgt administratierechten en er volgt een gejammer van Dimitri[84], waarom hij geen bureaucraat mag worden.

Hierna meldde ook Alexandru zijn vertrek. Dit stond er op zijn GP:

DEZE GEBRUIKER IS WEG UIT WIKISTAD

Heb er genoeg van. Heb nu écht genoeg van Dimitri gehad. Eerst de media-oorlogen, Global versus DVg en Adlibitaner vs DVg, Santos IIC, DP tegen LPD, EN GA ZO HET HELE RIJTJE MAAR AF. Waarom ben ik gestopt met de LBI? Vanwege Dimitri. Had geen zin om met hem te gaan samenwerken, want ik wist al dat dat niet goed zou gaan. Wat zoekt hij in de LBI? Dat hij eeuwig criticus is zegt nog niet dat 'ie de hele boel moet gaan veranderen. En nu ook nog onze partijvergadering verzieken met zijn toneel? Dit is de druppel! En ik word soms zo moe van hem, al die zielige berichtjes over de Adlibitaner in DVg, en al dat gedoe over Santos, al dat geslijm over QH, en nu naait hij Maarten ook nog eens op Overleg:Innovation Oil op zo'n zielige manier? EN DAN IS HIJ DEGENE DIE RESPECT OPEIST. Zomaar onze partijvergadering gaan gebruiken om zogenaamd respect op te eisen. En wat schrijft hij nu weer in DVg? Dat de DP hem bijna heeft weggejaagd uit Libertas? Het is echt om misselijk van te worden. En terwijl de helft van Libertas een publieke omroep wilt hebben, en de andere helft het niet nodig vindt (dat is iets totaal anders).. en dat hij die 50% dan niet genoeg vindt? Man, kijk eens verder dan je neus lang is. Vertel me nu eens goed waar dat geruzie voor nodig is? Waarom moeten we bekvechten? HET IS ONZIN.

Ik ben weg



Ook Ooswesthoesbes twijfelt of hij niet weg moet gaan, en zo zijn het er veel meer: het land loopt leeg en de noodtoestand wordt uitgeroepen[85] door de nieuwe - onvrijwillig benoemde - president Maarten.

Wikistad, donderdag 29 november 2007

Beste inwoners van Libertas

Heden avond neem ik het woord om u allen toe te spreken. Zoals jullie allen wel weten, ben ik onvrijwillig president geworden door een politieke en persoonlijke kwestie tussen enkele burgers en politicie onderling. Alhoewel er door enkele burgers getracht is de gemoederen te bedaren, was dit tervergeefs en liep de situatie toch uit de hand. De president Rob Libertatis besloot hierom om zijn functie als president op te zeggen wegens persoonlijke reden. "Het was leuk, maar het werd groter dan de bedoeling was." Met deze woorden nam hij definitief afscheid van zijn functie.

Tijdens de discutie zijn er dingen gezegd waarvan we niet wilden dat die gezegd werden. Ik ben er zeker van dat elke burger die een rol heeft gespeeld in de kwestie met spijt terugkijkt naar de voorbij 48 uur.

Daarom is het mijn taak, als president ad-interim, de situatie weer op te lossen. Robin vertrouwde mij die taak toe en ik ben dan ook moreel verplicht om deze situatie op te lossen.

Daarom zal ik gedurende 1 week onderhandelen met enkele burgers van Libertas om deze kwestie op te lossen en Libertas weer te laten bloeien.

Ik geef mijzelf tot 1 januari 2008 om dit te doen. Op die datum zullen de reeds vervroegde verkiezingen starten om zo op 1 februari 2008 met een nieuwe regering te starten.

Tot die tijd zal Libertas officieel in een noodsituatie verkeren.

Uw president ad-interim,

Maarten ml. de Muntegu



Andere mensen volgen, en Jefferson en Regaliorum delen hun vertrek mede. En uiteindelijk zegt ook Dimitri te zullen vertrekken:

Boodschap van de president

Wel, het had gerust de titel van dit kopje kunnen zijn, en terecht zelfs. Ik heb de grondwet, die door het hele volk is goedgekeurd, er eens op na gelezen. En de logica lijkt daar wel nog van tel te zijn: de vicepresident volgt zijn president op, en de EM dan de vice. Het is niet zo gelopen, en ik zou me er tegen kunnen verzetten, maar ik heb geen zin meer. Ik ga stoppen, al is het met pijn in het hart. Ik voel me niet fair behandeld en ga dan maar elders doen waar ik goed in ben. In Lovia hebben ze mij al als (politiek) vluchteling opgenomen, en ook in Wikipedia, waar kennis nog écht macht is, ben ik welkom. Ik wens Maarten, die grootse plannen heeft om een heel nieuw Libertas te bouwen, veel succes met zijn ambt en hoop dat ook Alexandru zijn plannen die hij al maanden koestert kan uitvoeren, nu mijn tegenstem wegvalt. Ik veronderstel dat de grondwet ook wel herschreven wordt, want blijkbaar vinden jullie die niet waardig na te leven.

Ik wens jullie nog het beste. Binnenkort kom ik mijn pagina's wel eens halen. Ik wens nog vice te blijven gedurende een bepaalde periode, zie het alsof ik op medisch verlof ben. En hé: jullie sjans, de concurrentie van de QH en mij zal in één klap wegvallen, binnenkort.

Succes. Ik denk dat bepaalde van mijn collega's en vrienden ook zullen meevertrekken, al beslis ik dat natuurlijk niet in hun plaats zoals onze Eerste Minister wel eens denkt. Succes, nogmaals en tot, in Lovia dan zeker.

Jullie [1] vriend,

Dimitri hr. Neyt 29 nov 2007 18:53 (UTC)



Hij vertrekt naar Lovia en begint ook andere vertrokken Libertanen daarheen te lokken[86].

Het lijkt wel of Maarten als enige is overgebleven, wat hij in feite ook is...

Heropbouw[]

Toch weet Maarten twee lieden te overtuigen om te blijven en om hem te helpen: Martijn en Alexandru. Ze vormen samen de Raad der Wijzen die Libertas uit de brand moest halen. Echter gebeurde dit allemaal via een verborgen medium, waar ze alvast de plannen opstelden voor de komende verkiezingen en hun politieke plannen op papier zetten. Het blijven twee doodstille weken in Libertas.

Op 12 december besluit Alexandru om terug te komen onder het motto's: "Wikistad is een spel, wees niet zo serieus" en "Alleen samen kunnen we iets bereiken". Samen met Maarten (wie de eigenaar was van de Vredesgazet) verenigden ze de kranten de Gazeta met de Vredesgazet (zelfs met Dimitri's toestemming[87]) die samen De Libertaan zouden vormen. Zijn idee was om 1 grote Libertaanse krant te maken, maar Le Transporteur en The Time weigeren.

We moeten dus werken naar samenwerking, bedoelde Alexandru hr. dus met deze woorden. Een land heropbouwen doe je niet alleen, maar dmv samenwerking. Alexandru Latin Adlibita (12 december)[88]



Het bleek al gauw een perfect medium om al enkele plannen bekend te maken voor Libertas. De heropbouw was begonnen en Libertas ging langzaam weer vooruit.

Men werd via De Libertaan geïnformeerd over de Raad der Wijzen en al gauw kwam er nog meer naar buiten. De Libertaan versloeg al gauw over een mogelijke toekomstige "Grote Schoonmaak" en over de verkiezingen. En op 14 december gebeurde iets belangrijks, waar Alexandru later spijt van zou krijgen. Hij zei sorry tegen Dimitri over alles wat er gebeurd was en riep hem op om mee te gaan doen met de Raad der Wijzen[89].

Dimitri, ik zie dat je hier vaak bent en dat vind ik geweldig.

We weten allebei dat het in het verleden niet zo goed is gegaan tussen ons. Het hoefde eigenlijk helemaal niet te gebeuren, maar het liep gewoon verkeerd.

Ik zou daarom graag een nieuwe start met je willen maken. Meer samenwerken, helpen aan de heropbouw van Libertas, et cetera. Anders bied ik je iig mijn excuses aan voor mijn fouten.

Ik bied je, een laatste keer, een plek aan in de Raad der Wijzen. Je hoeft niet per sé zoveel te doen ('k weet dat je examens hebt nu), we willen alleen je mening weten voor een aantal dingen. Niet alleen omdat je één van de stichters was, maar ook omdat je een belangrijk man geweest bent.

Groet, Alexandru hr. 14 dec 2007 12:33 (UTC)



Dimitri twijfelt niet en grijpt zijn kans.

[...] Ik vind het vriendelijk je excuses aan te bieden, en bij deze wil ik mij ook excuseren voor wat er in het verleden gebeurt is. Daarom wil ik het zeker in overweging nemen toch nog in de Raad te stappen. Daarbij komt zeker dat ik niet zozeer van plan ben grote bijdragen te leveren. Ik wil jullie/Maarten liever laten doen, en achteraf terug politiek inspringen. Nu zou ik het land economisch en cultureel graag op gang willen krijgen: de QH terug leven in blazen, een beslissing maken ivm NG-Company, de VUW heropstarten enzovoort. Dus: ja, ik ga akkoord met je voorstel, en ja, ik ga me in het begin afzijding houden bij politieke en organisatorisch issues als de verkiezingen [...] Dimitri hr. Neyt 14 dec 2007 12:39 (UTC)



Maar al gauw gaat het mis en binnen enkele uren eist hij zijn Vredesgazet op, waarna de echte crisis nog moet gaan beginnen.

Herhaling[]

Het begint met de Vredesgazet. Dimitri richt de "Vredesgazet" (zonder het lidwoord) op en kopieert alles van de oude Vredesgazet over, die nu in feite van Alexandru en Maarten was. Een ingewikkelde situatie. Er wordt gediscussieerd en er zijn een paar vebaasde gezichten, maar Alexandru besluit zich aan zijn motto te houden en zegt het volgende:

OK, weet je wat. Neem alles van DVg maar. Als je belooft om Wikistad niet zo serieus te maken (net zoals ik DVg nu dus vrijgeef :P). Dus al dat gedoe met Santos IIC, wil ik niet meer zien bijv. Dus schenk ik je de DVg om het allemaal minder gecompliceerd te maken (een nieuw begin van Wikistad dan maar) Alexandru hr. 17 dec 2007 14:40 (UTC)
Dankjewel, ik ben je eeuwig dankbaar. Thnx :) Ik zal je niet ongoochelen. Dimitri hr. Neyt 17 dec 2007 15:56 (UTC)



In de Libertaan verschijnt het volgende

voor De Libertaan
De Libertaan
In Lovia had Dimitri toestemming gegeven aan Maarten om De Vredesgazet (eigendom van MenM IC) te laten verenigen met de Gazeta, die dan samen De Libertaan gingen vormen. Na een verzoening tussen Dimitri en Alexandru hr., besloot Dimitri om tóch nog terug te komen, en bleek dat hij toch verlangde naar zijn krant. Na veel gedoe over de krant, die - als je realistisch blijft - nooit terug zou kunnen geven zonder dat Maarten zijn aandeel in De Libertaan kwijt raakte, werd 'ie toch geschonken aan Dimitri. Dit besluit kwam van Alexandru hr., die er zélf eerst helemaal tegen was.
"Je haalt De Vredesgazet eigenlijk uit De Libertaan. Iets wat helemaal niet klopt. Maar, laat ik iedereen er weer aan herinneren dat Wikistad niet iets serieus zou moeten zijn. Zoals Robin zei: Het is allemaal veel te groot geworden. Nu we aan de heropbouw van Libertas beginnen, moet het niet weer een land worden dat ieder moment verscheurd kan worden. Ik heb De Vredesgazet dus weggegeven onder voorwaarde dat Dimitri ons gaat helpen om Wikistad niet te serieus te maken. Met als voorbeelden Santos IIC, de media-oorlogen, enzovoorts. Zodra dat wél gebeurd, ben ik weer weg", vertelde Alexandru hr..
Dus het resultaat: De Libertaan gaat verder, het samenwerkingsplannetje zélf is mislukt (zeker nu De Vredesgazet weer bestaat), maar dat moet dan maar. En Maarten behoudt zijn aandelen in De Libertaan.
"Zolang we Wikistad niet te serieus maken!" voegde Alexandru er nog aan toe.

Van uw verslaggever, Alexandru hr.

Het is echt niet te geloven, maar het is echt zo gebeurd! Dimitri kon zijn woord niet langer dan 4 dagen houden en net zoals Alexandru zei, is hij vertrokken. Toeval? Of puur een gerichte aanval?

In ieder geval, moet eerst uitgelegd worden waarom. Een zekere sjaak probeert op de achtergrond het communisme in te voeren[90] en al een paar weken lang worden er discussies gevoerd op google.docs, waar Dimitri zich weer te streng houdt aan zijn "principeskwesties". In plaats van het normaal uit te praten, breekt hij zijn woord van de Raad der Wijzen en publiceert hij het gesprek in de Vredesgazet. Gericht? Hier is het artikel wat er toen verscheen in die krant:

voor De Vredesgazet
De Vredesgazet
* 21 december - SPECIAL: Politiek debat over democratie en partijen
WIKISTAD - Een groot punt van debat stak zojuist de kop op: politieke partijen. Er zijn meerdere punten van discussie. Het eerste was Censuree Roodt's deelname aan de verkiezingen met de NCPL. Ze had haar partij kandidaat gesteld en werd snel daarna afgewezen door interim Maarten Michels. Hij had enkele weken geleden regels opgesteld die stelden dat alleen partijen met drie leden of meer konden deelnemen. Het was DimiTalen die in de bres sprong voor Censuree en zei: "Maarten, zo moedig je kleine partijen heus niet aan!" Maarten reageerde echter negatief en stelde dat wet wet is. Dimitri legde er zich bij neer maar sloot het gesprek af met "Ik vind er wel wat op."
Een tweede punt lijkt voor de gewone burger en inwoner van Libertas niet zo duidelijk, maar op een geheime locatie overleggen de toppolitici al maanden over het bestuur van Libertas. Het was gisteren nog dat onze vicepresident hierover zei: "Ik prefereer dat dat op Wikistad zelf gebeurd, dit sluit veel mensen uit en geeft Wikistad en verlaten en gepriviligeerd gevoel." Desondanks blijven de gesprekken op een geheime locatie plaatsvinden. Dimitri zegt dan ook de onderhandelingen te willen publiceren, in de nabije toekomst.
Op een van die geheime vergadering stelde Maarten het volgende:
  • 3 soorten extremistische partijen zijn verboden. Onder extremistisch verstaan wij:
    1. Facistisch
    2. Communistisch (dat is dus ook zogenaamd "Nieuw-Communisme")
    3. Seperatistisch
Op zich lijkt die een goed voorstel dat voor een gematigd leefmilieu zal zorgen, maar dat klopt jammergenoeg niet. Ad primum: politieke gedachtegoeden verbieden is erg ondemocratisch en een vorm van censuur en beperking van de persoonlijke vrijheid. Twee: door bv. communisme te verbieden gaat het juist opleven. Martijn en Dimitri namen deze oppositie in, terwijl Maarten en Alexandru van mening waren dat deze partijen verboden moesten worden.
Het lijkt duidelijk dat de twee verschillende partijen ook duidelijk andere standpunten innemen. Veelal staan ze zelfs lijnrecht tegenover elkaar.
Deze speciale reportage is u gebracht door DimiTalen. DN

De reactie is verschrikkelijk, en we zijn weer terug bij af. Maarten reageert vol op de Vredesgazet en Dimitri dat hij zijn woord heeft gebroken en weer ontstaat er brand[91]. De discussie is hieronder neergezet.

Discussie[]

Dimi, wat wij bespreken op docs dient onder ons te blijven. Ik doe dat, Al doet dat, Martijn doet dat. Maar na een week dat je mag deelnemen en terug vertrouwen hebt van mij, verbreek je dat. --Maarten ml. de Muntegu 21 dec 2007 16:23 (UTC)

Potvolkoffie ja! Dat maakt ons land kapot, die "discrete" Google Docs! Sluiten wij het volk uit? Als het van jou afhangt wel percies. Dit land is onstaan door samen te overleggen. De naam van het land, de bestuursvorm, de alles is beslist door iedereen die hier rondliep. Ik wil niet tot die elite behoort en zich niet bezighoudt met het volk. Jammer vind ik het Maarten. Doe er iets aan en maak een einde aan die praktijken. Waarom hou je dit soort stemmingen niet op Wikistad zelf? Is het
  1. Je imago?
  2. Schrik om door de 'communisten' verafschuwd te worden?
  3. Omdat je weet dat je hier geen meerderheid zou halen?
Zeg es. DimiTalen 21 dec 2007 16:30 (UTC)
Heb ik ooit gezegd dat die voorstellen er komen? Nee, ik wil alleen dat er geen wetstvoorstellen worden gedaan waar we ons niet alle 4 in kunnen vinden. Om zo de bestuurlijke eenheid van Libertas te bewaren. Je moet weer zagen, maar dat zijn we gewoon. --Maarten ml. de Muntegu 21 dec 2007 16:33 (UTC)

Weet je wat jowu probleem is, wat jij niet goed vindt, dat mag niet. Jij kan je niet aan regels van anderen houden. Altijd over jezelf en je QH bezig, want jullie zijn toch o zo goed. Wel ik ben dat beu. Ik kom niet tot na kerstmis, dus ik hoop dat je met deze feestelijke periode effe tot inkeer komt en beseft wat je allemaal doet. Ik zet hier nog één ding, en dan wens ik jullie allemaal een prettige kerst. Geniet ervan! --Maarten ml. de Muntegu 21 dec 2007 16:39 (UTC)


Vuur Er is zojuist brand uitgebroken! De brandweer zal komen om te gemoederen te bedaren.

There is fire! The firefighters will come to make this discussion more easy.

Info
Kijk Maarten, ik vind de manier waarop gewoon jammer. Kan dit niet in de groep besproken worden? Ja toch. De bestuurlijke eenheid van een land ga je niet bewaren door een elite (die het ook niet over iets eens kan zijn) te laten beslissen. Neen, de eenheid kan je alleen door een pluralistische democratie bewaren. Mijn probleem is mijn zaak, en als ik vind dat iets niet goed is, dan is het mijn plicht om oppositie te vertonen. Ik kan me wel aan regels houden, als ze naar mijn mening correct zijn. Op school is sjieken verboden, begrijpelijk, want iedereen kleeft ze maar overal op. Wel, ik 'sjiek' (kauwgom) zo nu en dan ook, maar zal die nooit ergens aanhangen, want dat vind ik incorrect.
Als ik mijn QH bestuur, doe ik dat zelf. Je hebt er geen aandelen in, je bent zelfs geen klant. Als ik mijn DVg gebruik voor 'propaganda' of reclame voor mijn ideeën, mijn holding of een persoonlijke artikel, dan doe ik dat. De Morgen verdedigt SPA, De Standaard gaat voor NVA, Het Laatste Nieuws doet Open VLD, De Democraat en in lichte mate De Libertaan zijn DP-gezind. Begrijpelijk. Zo geldt dat deels ook voor DVg.
Ik wens je ook een prettige kerst, al vind ik het jammer dat ik met jou geen goed gesprek kan voeren. Ik stel een vraag, maar je antwoordt maar zelden echt. Da's spijtig, want alleen een echt gesprek (from man to man) kan zulke impasse oplossen.
Zalig kerstfeest (ooh, ik haat dat katholieke woord 'zalig') >> een goed nieuw jaar, DimiTalen 21 dec 2007 17:00 (UTC)
Jongens, jongens, jongens toch. er is nu 4 keer brand uitgebroken en 3 keer waren jullie aanwezig kunnen we het even laten voor een keertje, dit moet een gezellige periode worden. Big Man 21 dec 2007 18:38 (UTC)
's Waar. Het spijt me. DimiTalen 22 dec 2007 12:43 (UTC)

Dimitri heeft zijn beloftes aan Alexandru en aan de Raad der Wijzen verbroken, en de sfeer is weer verziekt. Alexandru voelt zich zo rot dat hij niet eens meer wil reageren hierop. Hij besluit om voorgoed weg te gaan, samen met Maarten, Naamloos, Ooswesthoesbes en anderen. In plaats daarvan, reageert hij af op de overlegpagina van de communist. Frustratie en woede. 2/3 van zijn bericht gaat over Dimitri. Dit zou zijn laatste edit van het jaar zijn.

"Ik zeg wat ik zeggen wil, de waarheid die vaak niet gezegd wordt"[]

Dat ga ik nu ook doen!

Ik vind het zeer sneu dat je alleen maar kritiek en commentaar kunt geven! Ben je altijd zo geweest? Heb je een kutjeugd (gehad)? Weinig vrienden? Zeg het maar!

Je hebt nog steeds geen goede bijdragen aan Wikistad geleverd, alleen maar kutcommentaar kritiek enz! Ik vind het zeer sneu en triest dat een mens zo kan doen. Juist als nieuweling, die nauwelijks weet waar het over gaat.

Maar je hebt je doel bereikt, trut, ik ben hier niet meer! 't Is precies wat je gewild hebt, ik ben weg, klaar. Maak van Libertas een communistische staat, wordt een dictator, blokkeer alle anti-communisten, martel alle mensen en je hebt je tweede doel bereikt. Vrouw, zie in dat men ongelukkig wordt van communisme! En zeker van stalinistische omaatjes die zich echt als een bitch gedragen.

Nog een vrolijk kerstmis (o w8, dat vieren communisten natuurlijk niet, want het is een christelijk feest) en moge je ooit normaal doen óf samen met Fidel Castro en alle andere kutcommunisten het graf in belanden.

Je mag nu zeggen wat je wil, scheld me uit, doe maar. Want ik zet geen voet meer in Libertas. En ik heb ongelooflijke schijt aan jouw commentaar. Alexandru hr. 22 dec 2007 09:50 (UTC)

(voor de mensen die ik wel waardeer (Aesopos, Dimitri, Martijn..) het spijt me dat het zo gegaan is. Normaal doe ik zoiets nooit, maar deze stalinistische oma heeft me gewoon boos gemaakt. Ik ben weg, zet nooit meer een voet in Libertas. Dimitri, heb nooit iets persoonlijks tegen je gehad. Normaal kunnen we wel goed opschieten, maar het is nu wéér fout gegaan. Het lijkt wel dat je bij het kleinste meningsverschil (waar je niet eens wat over te zeggen hebt) een revolutie moet creëren. Man, als je wou dat die regels voor de verkiezingen anders waren, had je gewoon moeten blijven in Libertas. Maarten was de enige die hier bleef, en was degene die Libertas moest heropbouwen. Maar je hebt vandaag laten zien dat je de Raad der Wijzen ontrouw bent geweest en dat je je niet aan je beloftes kunt houden (Overleg:De Libertaan). Maar nu wordt Wikistad van jou, net zoals je drie weken geleden zei ("mijn Wikistad"). Maar ach ja, ik ga hier geen moeite meer voor doen. Martijn, toffe gozer. Aesopos jij ook. Martijn mag DL en Primu hebben en de Column is van Aesopos (nooit van iemand anders geweest, maar Poiana gaat uit elkaar). Jongens, jullie drieën wens ik wel een leuk kerstfeest rn maak wat leuks van Libertas! Ik zal nu nooit meer in Libertas komen, blokkeer me, maakt niets uit. Voor mij is het gedaan, en het spijt me dat het wéér zo gegaan is..

Toen werd het stil in Libertas, het was leger dan ooit en het zou zo blijven voor twee maanden. Dimitri had bewezen dat hij niet kan luisteren naar anderen - "zijn wil is wet" - en Alexandru en Maarten konden hem niet meer uitstaan, en zo was Libertas... kapot. Het werd een zeer sombere kerst.

Postcrisis[]

Maarten, die weggejaagd was tijdens de decembercrisis, besloot om officieel te vertrekken op 31 januari 2008 wanneer de verkiezingen gedaan zouden zijn. Hier is zijn mening:

Beste Libertaanse bevolking

Zodadelijk verlaat ik Libertas definitief. Ik ben gedurende 8 maanden actief met dit land en zijn wiki bezig geweest. Meestal werd dit in dank afgenomen, soms ook niet. Ik heb met velen onder jullie een meningsverschil gehad, ook al was het zo niet bedoeld. Ik wil gewoon dat regels en afspraken worden nageleefd, ook al willen anderen dat niet.

Ik ben actief geweest in de zakenwereld, ik vind van mezelf dat ik de Libertaanse economie tot zijn gloriedagen heb geleid. Ik stichtte, met de hulp van Joeri (want hij wordt immers vaak vergeten), de Libertaanse Beursindex. Ik was eigenaar van wat waarschijnlijk de grootste concern ooit was in Libertas, namelijk eerst MenM Corp. en daarna MenM IC. Beide bedrijven zijn echter samen met mij opgehouden te bestaan op deze wiki, tot sommige hun vreugde. Schandalig toch?

Tijdens de zomer kwam er een eerste ruzie op gang, de Zaak Santos zoals ze wordt genoemd. Dimitri kwam namelijk na een mand terug uit vakantie en meteen moesten zijn regels nageleefd worden. Nog nooit ergens gezien, een vicepresident die de afspraken van zijn president in twijfel trekt en ongedaan maakt. Historisch toch?

Eind november werd ik president, tegen wil en dank in. Ik moest Libertas reden van de ondergang die al enkele maanden bezig was. Want dat vergeet men meestal. Niet ik of Alexandru zijn de oorzaak van die ondergang, maar dit zijn Dimitri en Lovia en de UWN. Adlibita was het tweede UWN-land en waarschijnlijk zal dit het succesvolste blijven en worden. Lovia daarentegen is gedoemd om te verdwijnen in de grote wereld die men internet noemt. Na een periode van meer dan 5 maanden is men er namelijk nog altijd niet in geslaagd om Engelstaige gebruikers te vinden. Nee, men gaat liever gebruikers "stelen" bij wikilanden waar het even wat moeilijker gaat. Moest men Lovia veranderen in een Nederlandstalig land, het zou naast het vele vertaalwerk geen offers nodig hebben. De huidige burgers zijn immers allen Nederlandstalig. Zielig toch?

Maar ik werd dus president en ging snel aan het werk. Ik vroeg hulp aan de 3 andere oude rotten die ook veel actief waren. Martijn en Alexandru hielpen meteen mee, Dimitri vluchtte naar zijn beloofde land. Laf toch?

Maar na lang aandringen kwam hij terug. En meteen was het weer ruzie (de oorzaak en het gevolg bleken dus hetzelfde te zijn, want Dimitri had immers de crissis doen ontstaan.). Dit maal ging het om het gebruik van de naam De Vredesgazet, een krant die was opgegaan in een andere krant. Al was bamhartig en gaf het aan hem, maar hij was nog niet tevree. Nee, hij trok weeral de afspraken van de president in twijfel en veroorzaakt weeral een ruzie. Eerder gezien toch?

Maarten besloot na zijn ambtstermijn te vertrekken, Al vertrok meteen. Maar ze kwamen terug en wilden deze wiki niet in de steek laten, maar weer zat Dimitri in de weg. Derde keer goede keer dacht hij want Al komt nooit meer terug. Een groot gemist toch?

Wel, vanavond vertrek ik ook. Ondertussen al het 3e slachtoffer van Dimi's dictatuur. Want Libertanen, onthoud dit,

Dimitri Neyt's wil is immers wet, dit is tenslotte zijn wiki toch?

Ziezo, nu ben ik weg, hieronder staat mijn testament voor sommige dingen. Voor sommigen is er ook nog een woordje dat ik kwijt wil, niet altijd even positief.

Uw vriend, ex-president of uw zakenpartner,

Maarten

31 jan 2008 19:23 (UTC)

Een woordje tot...[]

  • Dimi
Mijn grootste fout hier op Wikistad was aandringen bij Al om u terug te halen midden december
  • Martijn
Jij bent één van de enige voor wie ik echt respect heb op deze wiki, en dat zal altijd blijven. Doe gewoon verder, het ga je goed. Alles mag weg, iedereen heeft zijn kans gekregen maar ze niet gebruikt. Dus veel plezier met het verwijderen :).
  • Dmitri
Voor alle hulp die je mijn gegeven hebt, ik geef je daarom de grond van het vroegere MenM Complex voor LASA.
  • Censuree
Wat ben jij hier toch ooit komen doen...
  • Aesop
Er waren zo van die momenten dat ik je stomme teksten en vragen en opmerkingen ergens wou steke waar je ze liever niet hebt.
  • Bob
Ik wens je succes, zowel in de politiek als in de zakenwereld. Een klein beetje actiever en dit land zal de beste 1e minister ooit hebben met jouw.
  • Alle Libertanen
De eerste die de pagina Maarten *** terugzet of deze pagina bewerkt, die kan zijn leven vergeten, begrepen!

Bijlage: "Geschiedenis van de Kaart van Libertas "[]

Het verhaal van de kaart van Libertas is altijd al een grappige geweest. Want, je kunt het op twee manieren bekijken: of alle kaarten kloppen, of ze kloppen allemaal niet. Er zijn altijd verschillende kaarten "in omloop" geweest, ook vandaag de dag. Maar dit maakt het nu juist leuk. Iedere inwoner kan proberen de kaart te verbeteren; hopelijk wel in overleg met andere inwoners. Vroeger, mei 2007, was alles nog onduidelijk. Libertas was nog een onbekend stuk land waarvan niemand wist wat er was. Behalve Wikistad natuurlijk, waar iedereen woonde. De rest was nog niet ontdekt.

Het op de kaart zetten van Wikistad[]

Dus dan was het logisch dat Wikistad als eerste op de kaart zou worden gezet. Op 6 mei was het dan zover, Alexandru maakte de eerste kaart van Wikistad. In oranje waren de huizen te zien, en in blauwgroen de andere gebouwen. Het grappige aan deze kaart is dat we hiermee aan kunnen tonen dat het Industrieterrein, de Mediawijk en de Sportwijk nog niet bestonden. De volgende dag waren ze echter wel bekend, aangezien Alexandru de volgende dag dezelfde kaart üploade met deze drie wijken erop.

Hierna besloot Alexandru om ook de wijken en de treinstations op de kaart te zetten. Zo werd de hoofdstad van Libertas wat completer. Maar samen met het Ministerie van Transport en Mobiliteit, besloot hij om ook de omgeving van Wikistad op de kaart te gaan zetten. Er zouden nieuwe wegen en spoorlijnen komen, waaronder de hsl. Zo kwamen er voorstellen van meerdere kanten, die steeds ingewikkelder werden:

Het was meer om een goed idee voor de toekomst te krijgen, waar zullen de wegen worden aangelegd, enzovoorts.

Ten tweede ook Civitas Libertas[]

Op 11 mei 2007 werd Civitas Libertas uiteindelijk herkend door de Libertaanse regering, dus hier moest ook een kaartje voor komen. Leuk aan deze kaart van Civitas Libertas is dat je nog kunt zien hoe klein de gemeente in feite eigenlijk was; het was namelijk drie keer zo klein als nu. Alleen drie dagen later werd er ook een strandwijk gebouwd, die volgens de president en diens grondwet een aparte gemeente moest gaan worden (ook wel bekend als CL-Strand). Alleen zijn ze in 2008 toch wel verenigd met elkaar.

Ten slotte, wilde Geleyns dat zijn dorp op een apart eiland zou komen te liggen, tegenover Wikistad. Met dit idee in zijn achterhoofd heeft Alexandru dan op 15 mei 2007 de eerste kaart van Libertas gemaakt, waar dus enkel Wikistad, Civitas Libertas en de Wikistadse baai op te zien zijn. Toch blijft het een mooi stukje geschiedenis.

Referenties[]

Sjabloon:Referenties

Zie ook[]

  1. Een geschiedenis van (2007), door Dimitri Neyt. Zie het artikel Geschiedenis van Libertas voor een samenvatting van dit boek.
  2. Noot: ook bekend als Waerth. Voorbeeld: Waerth-Meijer die Senaatsleden Dimitri Neyt en Robin Libertatis probeert te dumpen
  3. Voorbeeld: Elly Waymann stemt voor het slopen van een arme buurt
  4. De beruchte Senaat wijst een voorstel van een paar democratische leden, waaronder Robin Libertatis en Dimitri Neyt, af
  5. Deze Immigratiewijk werd op 26 maart 2007 opgeheven door SPQRobin, twee dagen na de 'herstichting'
  6. Sommigen beweren dat het eerder een logo is dan een wapen. Dit logo is op 27 maart 2007 ontworpen door vicepresident Dimitri Neyt, en moet staan voor toegankelijkheid. Deze afbeelding wordt vaak als symbool van Libertas gebruikt.
  7. Het gedeelte van de Senaat waar Robin Libertatis en Dimitri Neyt deel van uit maakten werd 'De Democraten' genoemd.
  8. Eerste meerderheid in de Senaat bij één van Robins voorstellen
  9. Waerth-Meijer gaat in de aanval tegen Robins voorstel, en wint
  10. De opheving van de Senaat en de 'herstichting' van Libertas.
  11. Eerste wijziging in het nieuwe Libertas, om 17:03, 3 minuten na de ondertekening van de staatshervorming.
  12. Herschrijving van de Grondwet, beginnend vanaf 0
  13. Steenezel, een van de grotere criminelen
  14. In april wordt de Sheic-zimblitfabriek gebouwd door een buitenlandse magnaat
  15. Destijds was alles van de Senaat
  16. 16,0 16,1 Tegenwoordig in De Libertaan 'verwerkt'
  17. Herschrijving van de Grondwet
  18. Geschiedenis van het Rijksregister
  19. De eerste echte politieke ontwikkelingen
  20. Vroeger stond het land ook bekend als "Wikiland". Zie Overleg:Wikiland/Archief.
  21. Robins mening over de Dag van de Activiteit
  22. Stichting van Civitas Libertas
  23. Voordraging van Civitas Libertas
  24. Geleyns' plannen voor Civitas Libertas
  25. Discussie van Ruben en Robin over de status van Civitas Libertas
  26. Resultaat van de stemming.
  27. De discussies op 29 april, op Forum:Bestuur
  28. Vredesgazet schrijft haar eerste artikelen
  29. Oprichting van TWA, 29 april.
  30. Oprichting van de Libris, 29 april.
  31. Overleg:Bestuurlijke indeling/Archief, een historisch gezien belangrijke pagina van onze geschiedenis
  32. Beginnetje van onze nieuwe grondwet
  33. Dimitri vraagt Alexandru om een kijkje te nemen
  34. Dimitr's bericht voor Martijn
  35. Dimitri's bericht voor American Eagle
  36. 29 april 2007, populatie: 5 inwoners. 27 juni 2007, populatie: 39 inwoners.
  37. Alexandru's eerste wijziging
  38. 38,0 38,1 Tussen 2 mei en 16 mei zijn er 100 artikelen geschreven
  39. Aanmaakbeperkingen door de president (let op, het laatste cijfer geeft het huidige aantal artikelen aan)
  40. Eerste bijdragen van Martijn
  41. Kaartjes van Alexandru
  42. Eerste kaart van Libertas
  43. Eerste vermelding 'De Grote Vijf' door Dimitri Neyt
  44. Voorstel van Dimitri Neyt, voor verkiezingen
  45. 45,0 45,1 45,2 45,3 45,4 45,5 45,6 45,7 Zie de Verkiezingen van 2007 (uiteindelijk resultaat) Oorspronkelijk idee (stemming begint op 1 juni, kandidaat stellen tot 28 mei). Volgende wijziging (stemmen tussen 24 mei en 1 juni, kandidaat stellen tot 22 mei). Maar stemming werd geopend op 12 mei, en werden vervroegd beëindigd op 26 mei. Je kandidaatstellen kon uiteindelijk tussen 1 mei en 19 mei.
  46. 46,0 46,1 Rubens campagne voor Verkiezingen Juni 2007
  47. Dimitri's campagne voor Verkiezingen Juni 2007
  48. Poster van Dimitri Neyt
  49. Op 16 juni werd Companies Place eindelijk erkend
  50. Onderzoeken van het ministerie
  51. MenM1 kondigt op 5 juni om op 1 juli in de ether te gaan
  52. Oprichting Primu, 6 juni
  53. Oprichting van Q-TV, 6 juni
  54. Alexandru's voorstel
  55. Aanmaakverbod door Ministerie van Media
  56. Noot: hij was er al een tijdje, maar begon pas tijdens de Gouden Maanden actiever te worden.
  57. Stichting van Civitas Libertas-Strand op 14 mei (tegenwoordig een wijk).
  58. Stichting van Victoria op 16 mei
  59. Stichting van Apud Maro op 25 mei
  60. Stichting van Maple Hills op 16 mei
  61. Vertalingen van Civitas Libertas, 15 mei
  62. Oprichting VUW, 2 mei
  63. Oprichting op 8 mei
  64. Lees het artikel Vlag van Libertas.
  65. Forum:De kroeg, discussie over de oorzaken
  66. Afwezigheden, zomer 2007
  67. Discussie in de kroeg, juni 2007
  68. Forum:De kroeg over Engels wikiland
  69. Voorstel tot stichten UWN
  70. "Welkomsbericht" van de Vredesgazet, aan Alexandru
  71. MenM in de kroeg over de telecombedrijven
  72. Alexandru over de ergernissen in de kroeg
  73. Artikelen in De Vredesgazet
  74. Discussie over het al dan wel of niet afschaffen van het leger
  75. Wetsvoorstellen in het Stemlokaal
  76. Discussies politieke partijen: 1, 2 en 3
  77. "Verbod op politieke partijen"
  78. Vertrek van Alexandru wordt verwacht
  79. Vriendjespolitiek
  80. e Publieke omroep
  81. Wikistad:Peiling
  82. Weggehaalde opmerkingen van Neyt
  83. Verzameling van Dimitri's wijzigingen: [1], [2], [3]
  84. [4]
  85. Noodtoestand
  86. "Lovia boomt"
  87. Dimitri geeft toestemming
  88. Archief Gazeta
  89. Alexandru zegt sorry, Dimitri grijpt zijn kans
  90. Communisten
  91. De discussie
Advertisement