Wikia


Cgeuropa

CG Europa is een Libertaanse multinational die zich identificeert als mijnbouw- en energiebedrijf en als investeringsmaatschappij. Het hoofdkantoor ligt in de haven van Wikistad.

Coltrane Groep werd in 1990 opgericht door de Amerikaans-Libertaanse zakenman John Coltrane. Het bedrijf was actief als derde grootste leverancier van elektriciteit, maar is ondertussen teruggedrongen naar de vierde plaats. Eind jaren '90 opende CG Europa enkele ijzerertsmijnen in Oost-Libertas. In deze periode werd ook de investeringsmaatschappij CG Investments opgericht. Daarnaast heeft CG Europa aandelenbelangen in gasleverancier Calor Standard en oliemaatschappij Innovation Oil.

De volledige naam van het bedrijf is sinds 2004 Coltrane Group Europa nadat het bedrijf internationaal begon te opereren. Sindsdien bezit CG Europa diverse mijnen en energiebedrijven in Europa. Het bedrijf is een van Libertas' grootste multinationals en is genoteerd aan de beurs van Wikistad.

ActiviteitenEdit

MijnbouwEdit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

EnergieEdit

CG Europa is actief in de petroleumsector, gasindustrie en elektriciteitsproductie door middel van drie dochterondernemingen.

Enco is de oudste van de drie energieafdelingen van CG Europa. Het is het oorspronkelijke deel waarmee het bedrijf in 1990 werd opgericht. Sedert 2005 is de productie en levering van elektriciteit door CG Europa ondergebracht in dochteronderneming Enco die voor 85% in handen is van CG Europa. De overige aandelen zijn in beheer van het Franse energiebedrijf EDF. Enco is enkel in Libertas actief en beheert verschillende elektriciteitscentrales in de Esdoornheuvels, Insula Prima, Mountégue en Wikistad. Het is de vierde grootste leverancier van elektriciteit in Libertas, maar in tegenstelling tot zijn grote concurrenten (NG-Energy, Eli en ESTA) focust Enco minder op duurzame energie zoals windparken en waterkrachtcentrales. In de haven van Wikistad heeft Enco een opslagplaats voor de verwerking van steenkool.

In 2005 kocht CG Europa 25% van de aandelen van Innovation Oil over van de Muntegu Holding. Dit bedrijf beheert geen tankstations, maar wel een grote raffinaderij in de haven van Wikistad. Innovation Oil heeft een productieplatform in de Atlantische Oceaan ten westen van de Libertaanse eilandengroep. Innovation is ook in het buitenland actief en heeft raffinaderijen in Bulgarije en Azerbeidzjan in bezit.

De Libertaanse overheid voerde een privatisering van de energiemarkt door vanaf 2008. Dat jaar werd de stookoliemaatschappij Calor Standard opgericht, een samenwerking tussen CG Europa en de kleine energieleverancier Calor. Sinds 2017 is de Gasunie niet langer de enige leverancier van gas in Libertas, maar mogen private ondernemingen ook gas leveren aan particulieren. Sedert 2017 is Calor Standard, na de Gasunie, de grootste gasleverancier in Libertas. CG Europa heeft een belangenaandeel van 60% in Calor Standard.

InvesteringenEdit

In 1999 richtte CG Europa de investeringsmaatschappij CG Investments op. Het grote kapitaal van CG Europa werd geïnvesteerd in vastgoed en financiën. De maatschappij trad onder meer op als investeerder bij het Bergmannstadion in 2005 en de BOSH-pijplijn in 2009. Daarnaast is CG Investments nauw betrokken bij waterbouwkundige activiteiten zoals de investeringen in havenbouw en landaanwinning. Op dit gebied is CG Investments de marktleider in Europa.