Wikia


Campus Victoria

De B-campus van de Campus Victoria won de Nathaniel Geleyns-prijs in 2009.

De Campus Victoria, afgekort CaVi, is een universiteitscampus van de Vrije Universiteit van Wikistad met twee afdelingen in de gemeente Victoria, de grootste van de Libertaanse provincie Esdoornheuvels. De campus werd opgericht in 1989 als onderdeel van "Metropool Victoria" en telt ongeveer 2 000 studenten, waaronder een groot deel buitenlandse studenten. Deze campus wordt ook wel eens de Universiteit van Victoria genoemd.

Naam en geschiedenisEdit

Campus Victoria is een campus van de Vrije Universiteit van Wikistad in Wikistad, de Libertaanse hoofdstad, net zoals de Eerste, Tweede en Derde Campus. Het is geen afzonderlijke universiteit, maar desalniettemin wordt Campus Victoria door veel studenten en personeelsleden de Universiteit van Victoria genoemd. In de jaren '80 hield "Metropool Victoria" echter een plan in om een Esdoornse universiteit op te richten, maar vanwege financiële tekortkomingen is dit project nooit gerealiseerd. Met de hulp van onderzoekers en wetenschappers van de VUW werd in 1989 een nieuwe campus geopend in Victoria die integraal deel uit zou maken van de VUW. Deze Victoriaanse campus zou de Faculteit Sociale Wetenschappen huisvesten. Deze werd ondergebracht in een leegstaand ziekenhuis in het noorden van het stadscentrum. In 2009 werd een tweede campus van de Campus Victoria geopend in de Boswijk. Hier bevindt zich ook een deel van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

GebouwenEdit

Er zijn drie gebouwen die tezamen de Campus Victoria vormen: de A-campus in het centrum van Victoria. Dit is een oud ziekenhuis dat rond 1920 gebouwd werd, maar in de jaren '80 werd omgevormd tot universiteitsgebouw. Daarnaast is er de B-campus ontworpen door de befaamde architecte Zaha Hadid in 2008. Daartegenover ligt de C-campus, eveneens in de Boswijk gelegen. In dit gebouw zijn tevens zakenkantoren gevestigd en het rectoraat van de Campus Victoria.

OpleidingenEdit

Campus Victoria 2

De C-campus van de Campus Victoria in 2014.

De Campus Victoria organiseert alleen academische bacheloropleidingen en geen masteropleidingen:

  • Communicatiewetenschappen
  • Politieke Wetenschappen
  • Sociologie
  • Sociaal-economische wetenschappen
  • Onderwijskunde
  • Pedagogische wetenschappen

De eerste drie opleidingen vallen onder de Faculteit Sociale Wetenschappen en zijn combineerbaar in een speciaal studietraject. De cursussen en lessen van deze opleidingen zijn eveneens verkrijgbaar in het Engels. De twee laatste opleidingen behoren tot de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Een speciale opleiding is sociaal-economische wetenschappen dat slechts één jaar duurt als voorbereidingsprogramma op andere opleidingen, of als schakeljaar tussen twee opleidingen.