Wikia


Draak Goodwin Publishings
Lezen is leuk
This book is also available in English: Verenigd Koninkrijk The Legend of F'ril the Dragonslayer.

De Legende van
F'ril de Drakendoder
De Legende van Fril
Auteur WG handtekening
Genre non-fictie, fantasy, trilogie
Uitgeverij Goodwin Publishings
1ste druk 2009, Drukkerij Neyt
Specificaties vertaald uit het Engels
door DavidG handtekening
ISBN 900500040

De Legende van F'ril de Drakendoder is een trilogie van fantasieboeken door William Goodwin over een jongen genaamd F'ril en zijn legendarische avonturen als een drakendoder. Zoals dat het geval is voor alle boeken van Goodwin, situeert de trilogie zich in Halfwereld.

Het eerste deel, Vuurspuwer[1], verscheen bij Goodread Publishings in Lovia op 1 februari 2009 . Precies een maand later volgde het tweede deel getiteld De Zeven[2]. Nog een maand later werd de trilogie afgesloten met de publicatie van Negenkop[3]. De uitgeverij bundelde uiteindelijk de drie delen in één boek, dat gepubliceerd werd op 1 mei 2009. De Legende van F'ril de Drakendoder won de Boeker Prijs 2009 in de categorie Fictie.

De trilogie verscheen eerst in het Engels als The Legend of F'ril the Dragonslayer, maar werd geheel vertaald naar het Nederlands door David Goodwin, de zoon van de auteur. Met de nieuwe publicaties hoop Goodwin Publishings eveneens een publiek aan te spreken gaande van de jeugdige lezers tot vroege twintigers, vandaar dat alle tekeningen zijn weggelaten uit de nieuwe edities.

Zowel de Engelse als Nederlandse drukken worden sinds 22 mei 2009 verzorgd door de Libertaanse drukkerij Neyt. De gebundelde trilogie telt 1150 pagina's en is enkel verkrijgbaar in hardcover, maar de drie afzonderlijke delen zijn ook te koop als paperbacks. Alle boeken zijn te koop bij Libris.

Vuurspuwer Edit

In dit eerste deel van de trilogie neemt de 12-jarige F'ril het met de hulp van een oude, verstoten tovenares op tegen de draak die zijn dorp al jaren terroriseert.

Het boek telt 443 pagina's.

Flaptekst Edit

Sinds lange tijd wordt het afgelegen dorp Eworo geterroriseerd door de vuurspuwende draak Rourodar. De Eworonen zijn een hardwerkende en vredige mensen, maar weten niet hoe te vechten en zich te verdedigen. Bovendien is hun nieuwe koning, de dwaze Bulfolt, niet van plan iets te ondernemen tegen de draak. Meestal slagen de dorpelingen erin Rourodar tevreden te stellen met een deel van de oogst, maar jaar na jaar eist en vernielt de draak steeds meer. Gelukkig is er F'ril, de jonge maar des te dappere zoon van boer Rilauch. Na een zoveelste vreselijke aanval van Rourodar, besluit F'ril te trainen om de strijd te kunnen aangaan met de draak. Natuurlijk gelooft zo goed als niemand dat het F'ril zal lukken, zelfs zijn oudere broer Ang'ril drijft de spot met hem. Wie wel in F'ril gelooft, is de verstotelinge Etina, een zogenaamde kruidenares (een soort medicijnvrouw) die beschuldigd wordt van hekserij en uit het dorp verdreven is. Samen bereiden de jongen en de oude vrouw zich voor op het duel dat zowel de toekomst van Eworo als die van F'ril zal bepalen.

De Zeven Edit

In dit tweede deel van de trilogie verzamelt F'ril een groep van zeven mensen (F'ril zelf meegerekend) om de strijd aan te gaan met een drakenkoppel. Het verhaal speelt zich af in het land van Terelia, twee jaar nadat F'ril de draak Rourodar verslaan heeft.

Het boek telt 473 pagina's.

De Zeven waarnaar de titel verwijst, zijn (alfabetisch geordend):

 • Burfar - een dwerg, in Terelia worden dwergen in het algemeen als minderwaardig beschouwd;
 • Estylt - een vrouwelijke elf die zich vermomt als een jongen omdat alleen mannen toegelaten zijn in de groep;
 • F'ril - de leider van de groep, de enige van de zeven die voorheen al met een draak gevochten heeft;
 • Halyz - een kruimeldief;
 • Goduz - uit het verre land van Ara, een voormalig ridder met een drankprobleem;
 • Ler'mor - de oudste van de groep wiens gezin werd vermoord door een draak;
 • Nicemu - een geleerde bibliothecaris die zijn ouders wil overtuigen van zijn moed.

Flaptekst Edit

Twee jaar nadat hij de draak Rourodar gedood heeft, is F'ril een ware nationale held geworden in het land van Terelia. Daarom vertrouwt Koning Bulfolt hem de opdracht toe een groep van zes fantastische krijgers bijeen te brengen en hen te leiden in de strijd tegen het drakenkoppel Kaurdul en Bangoror, die de hoofdingang tot de vruchtbare vallei van Sydanas blokkeren. F'ril aanvaardt de opdracht en reist Terelia af om zijn team samen te stellen. Maar de taak blijkt moeilijker te zijn dan hij dacht, want slechts enkelen geloven dat de jonge F'ril daadwerkelijk leiderscapaciteiten heeft en nog minder zijn bereid hun leven te wagen. Bovendien verloopt de samenwerking tussen de zeven uiteenlopende karakters niet altijd even vlot.

Negenkop Edit

In dit laatste deel van de trilogie reist F'ril naar het land van Elmtin-Luzoer om er een negenkoppig draakachtig zeemonster te bestrijden. Het monster, Nalagedra genoemd, is gebaseerd op de Hydra uit de Griekse mythologie.

Het boek telt 485 pagina's.

Flaptekst Edit

Na zijn heldhaftige daden in Terelia is F'ril bekend over de hele wereld en enorm populair. Desondanks is de zestien-jarige F'ril ook erg eenzaam. Zijn vader, Rilauch, is pas overleden, en met zijn enige broer, Ang'ril, heeft F'ril alle contact verloren. Wanneer Koningin Ryn'yera van Elmtin-Luzoer, een land in het verre Zuiden, F'ril ter hulp vraagt, ziet de jongeman dan ook niet in waarom hij in Terelia zou blijven. Het land van de koningin kampt met een verschrikkelijk probleem: de Groothaven van Gelm staat onder constante bedreiging van Nalagedra, een negenkoppig zeemonster, wat de meeste handel onmogelijk maakt. Ryn'yera voorziet F'ril van de Waterwolf, een van de meest legendarische schepen die de wereld ooit gekend heeft, en van een evenwaardige bemanning. Onder de bemanning bevindt zich Enoden, de beeldschone en onstuimige dochter van Heer Denmos. F'ril en Enoden kunnen het meer dan goed vinden met elkaar, maar er is ook Prins Raesur, de verwaande zoon van de Koningin die Enoden het hof tracht te maken.

Namen Edit

Vertalingen Edit

David Goodwin

Vertaler David Goodwin.

Hieronder volgt een lijst van Engelse namen die David Goodwin naar het Nederlands 'vertaald' heeft. Alleen namen die verschillen zijn dus opgenomen. Uit respect voor zijn vader heeft David geprobeerd zo weinig mogelijk van de Engelse namen te vernederlandsen.

Engels Nederlands
Elmtin-Luzur Elmtin-Luzoer
Ethina Etina
Eworan[4] / Eworans Eworoon / Eworonen
Rilaugh Rilauch
Rourodath Rourodar
Sydanash Sydanas
Therelia Terelia

Drakennamen Edit

De betekenissen van de drakennamen worden doorheen de trilogie meegegeven:

 • Rourodar: "vuurspuwende vijand";
 • Kaurdul: "nagel-tand";
 • Bangoror: "vlammen-hoorn";
 • Nalagedra: "negenkoppige".

Covers Edit

Dat de uitgeverij op een breder doelpubliek mikt, is ook merkbaar aan de nieuwe covers van de reeks. De flappen werden geuniformeerd, waarbij men het thema van het schaakspel hanteerde. Het hoofdpersonage F'ril wordt eerst voorgesteld als een 'pion' en uiteindelijk als een 'koning'.

Citaten Edit

 • 'Wapens en kracht leiden niet tot overwinning', sprak het oude kruidenvrouwtje. 'Vuur wel. Weet hoe het vuur in jezelf aan te wakkeren, en je maakt een kans.' Waaraan ze toevoegde: 'Natuurlijk zullen mijn magie en kennis wel helpen.'
 • De elf was niet wie ze beweerde te zijn, maar waren zij dat niet allen? (De Zeven)
 • 'Moed is dwaas wanneer metaal het enige is dat tussen jou en een draak staat', bemerkte de ervaren gewezen ridder. (De Zeven)
 • 'Jij en Enoden? Ha!' schimpte Raesur. 'Faam kan misschien wel verwerfd worden, maar een adellijke titel, verzeker ik je, kan dat niet.' 'Goede manieren blijkbaar evenmin,' antwoordde Enoden, 'of een knap uiterlijk,' wat een gevoelige snaar raakte bij de ijdele prins. (Negenkop)

Zie ook Edit

Voetnoten en referenties Edit

 1. Oorspronkelijke titel: The Fire-Breathing Foe.
 2. Oorspronkelijke titel: Seven Slayers.
 3. Oorspronkelijke titel: The Nine-Headed Sea Serpent.
 4. Inwoner van Eworo.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki