Wikia


Elizabeth Van Draak

Elizabeth Pauline Frederika Van Draak (20 november 1930 - 29 oktober 2011) was een lid van de Libertaanse adel. Ze was een dochter van Robert Van Draak en Pauline van Waldeck en Pyrmont en dus ook een achterkleindochter van Koning Rubeus II van Libertas. Ze was getrouwd met Jozef Holten en ze hadden drie kinderen:

Van Draak was in tussen 1984 en 1994 voorzitter van de Raad van Libertaanse Adel.

Elizabeth was een nicht van Koning Henri III van Cettatie, maar ook van Duits nazikopstuk Josias van Waldeck en Pyrmont. Haar man was zelf nauw verwant met de koninklijke familie via de Van der Putten-familie.

Ze ligt begraven in de Sint-Martinuskathedraal in Muntegu.

KoningschapEdit

In 1994 nam de Raad van Libertaanse Adel een uitzondering aan op de regel van mannelijk eerstgeboorterecht binnen adellijke kringen. Voor de koninklijke familie zou voortaan een systeem van gelijk eerstgeboorterecht gelden, dit met het oog op een mogelijke toekomstige herinvoering van de monarchie. Zo werd Elizabeth, ten nadele van haar broer Rubeus Van Draak, de troonpretendent van het voormalige Koninkrijk Libertas. Vanaf dan begon ze actief actie te voeren om de monarchie te herstellen, maar ze overleed in 2011. Het jaar daarop zou de monarchie terug worden ingesteld. Haar oudste kind, Hendrik, zou de troon bestijgen in 2012. Haar broer Rubeus bleef wel Hertog van Avia, Hertog van Newport en Graaf van Noordstrand aangezien voor dergelijke titels het oude systeem van mannelijk eerstgeboorterecht blijft gelden. Aanhangers van de stroming martinisme erkennen de uitzondering niet en beschouwen bijgevolg Louis Van Draak, de neef van Hendrik, als Koning van Libertas.

Bijgevolg droeg Elizabeth Van Draak de titels Hertog van Avia, Hertog van Newport en Graaf van Noordstrand. Hiermee is ze de enige vrouw in de geschiedenis van Libertas die een hertogelijke of grafelijke titel heeft gedragen.