Wikia


Logo Global.png

Logo van de Global

Dit artikel beschrijft de geschiedenis van de Global, een grote krant in Libertas.

The Countryside en de Posta Economica Edit

De Terra Media Group was opgericht in mei 2007[1]. The Countryside, een krant van de Terra Media Group schreef vooral nieuwtjes over het platteland en algemene onderwerpen uit Libertaanse dorpen[2]. De Wiki Post werd op diezelfde dag overgenomen door de Terra Media Group onder de naam Posta Economica[3]. Dit was zeg maar hét economiekrantje van Libertas. Ze ontving de allerlaatste nieuwtjes van het Ministerie van Economie.

Beide kranten werden een succes, ze behoorden tot de beste kranten van Libertas[4]. Na een actieve maand ging minister en hoofdredacteur Alexandru hr. op staatsbezoek in Adlibita, waar hij een goede baan aangeboden kreeg. Na twee afwezige weken keerde hij terug, maar nog steeds stond hij ook in dienst voor Adlibita en had hij gewoon geen tijd meer om deze twee kranten bij te houden. Drie weken lang werd er niets meer gezet in beide kranten. Alles lag plat[5]. Het kon zo niet meer, dus besloot Alexandru hr. om allebei de kranten samen te voegen tot één grote en internationale krant.

Nadat hij de perfecte lay out en sjablonenregeling had uitgekozen werd de nieuwe krant de Global gecreëerd. Dit gebeurde op 10 juli 2007[6]. Er was veel enthousiasme, niet alleen onder de Libertaanse bevolking maar ook Le Transporteur heeft het over de Global gehad[7].

Een grote krant Edit

Bestand:Brievenbus 1.jpg

De Global is een grote krant. Dankzij de makkelijke en mooie lay out kunnen de lezers makkelijk door de krant bladeren. Er zijn drie kopjes, actueel, buitenlands en binnenlands nieuws. Hieronder verschijnen dagelijks de meest interessante krantenartikelen die op die dag geschreven zijn door Global-journalisten.

Onder actueel komt altijd een gewaardeerd artikel te staan. Er wordt zelfs op het moment overwogen om de krantenartikelen van onder het kopje actueel op de hoofdpagina te zetten[8].

Onder binnenland is er plaats voor 2 tot 6 artikelen over Libertas. Hieronder staan vaak korte berichtjes over de belangrijkste gebeurtenissen in Libertas.

Onder het kopje buitenland is er plaats voor 1 tot 3 krantenartikelen over de Adlibitaanse republiek. Alexandru hr., journalist in Adlibita geeft ons dagelijks de belangrijkste nieuwtjes door, vertaald en al. Zo kan ook Libertas op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in Adlibita.

De Global is tevens de eerste krant die ook online werkt[9].

In het buitenland Edit

Sinds 11 juli 2007 verschijnt de Global ook in Adlibita[10]. Daar worden dagelijks artikelen geschreven in het Engels over de belangrijkste gebeurtenissen in Adlibita. De redactie aldaar hoopt om binnenkort naar het Roemeens over te kunnen gaan.

Verder verschijnt de Global in het Nederlands en Engels in de volgende landen: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Griekenland.

Archivering en sjablonenregeling vergemakkelijkt Edit

De Global ziet er ingewikkeld uit, maar is toch een van de meest eenvoudige kranten van Libertas. Door op het knopje "overzicht" te klikken kom je gelijk op de pagina van het sjabloon plus het archief. Als er een nieuw artikel geschreven moet worden verplaats je het oude artikel naar het archief daaronder en schrijf je een nieuwe op de plaats van de oude. Zo staat er altijd wat in de Global, wat er ook gebeurt. Heb je een keertje de Global gemist, dan kun je even door de archieven van de Global bladeren.

Edit

Het uitkiezen van de naam Edit

De naam moest makkelijk en kort zijn. Ook moest hij in het Engels zijn aangezien het een internationale krant zou worden. Naast Global waren er ook andere goede voorstellen, zoals "World Review" en "Global Informer", maar uiteindelijk werd "Global" uitgekozen omdat het kort en krachtig was[11]. Het woord "Globe" zit erin, wat betekent dat het alles over de Aarde te weten kan komen.

Edit

Het logo[12] werd door Alexandru hr.[13] op de dag van oprichting gecreëerd en wordt over het algemeen als mooi beschouwd[14]. Een blauwe zon en haar schaduw, dat staat voor de neutraliteit van de Global (twee kanten van het verhaal die beschreven worden). De blauwe zon en de grijze letters passen mooi bij de lay out.

Drama zomervakantie 2007 Edit

De hoofdredacteur Alexandru hr. ging op staatsbezoek in Adlibita in juli en augustus 2007, wat betekende dat de Global hoogstwaarschijnlijk niet meer bijgehouden zou worden[15]. Ondanks dit hoopte hij de bevolking duidelijk te maken dat het een wikikrant[16] is, wat betekent dat iedereen mag bijdragen en dat iedereen wel eens een kort artikeltje mag schrijven, maakt niet uit waarover. Met deze gedachte hoopte hij dat de Global een succes blijft, en nog steeds een grote krant van Libertas zal blijven. Rond mid-augustus keerde de man terug met bomvol informatie over Libertas en Adlibita.

Ook de Global in Adlibita werd niet meer bijgehouden.

Referenties Edit

 1. Oprichting Terra Media Group
 2. Oprichting van The Countrysiiide.. (originele naam)
 3. Overname en hernoeming van de Wiki Post door de Terra Media Group
 4. Erkenning van het Ministerie van Media als grote kranten
 5. Bij The Countryside werd 18 dagen lang niks meer geschreven [1]. Ook bij de Posta Economica [2]
 6. De Global is op 10 juli 2007 opgericht
 7. Zie het krantenartikel
 8. Voorstel om de Global op de hoofdpagina te zetten
 9. www.global.lib, de officiële website van de Global
 10. Global bestaat sinds 11 juli in Adlibita
 11. Voorstellen voor de naam
 12. Het logo van de Global
 13. Zie de geschiedenis van de afbeelding
 14. Mensen die zeggen dat de Global een mooi logo heeft
 15. De Global wordt niet meer bijgehouden
 16. Alexandru schrijft over een wikikrant

Zie ook Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki