Wikia


Goodwin Publishings

Goodwin Publishings, voorheen bekend als Goodread Publishings, is een Libertaanse-Loviaanse uitgeverij die internationaal gelauwerd wordt. Het bedrijf wordt geleid door David Goodwin die zelf ook boeken publiceert. Zijn vader William richtte Goodwin Publishings in 2009 op in Noble City, de hoofdstad van Lovia. De uitgegeven werken zijn in het Nederlands en in het Engels verkrijgbaar en zijn te koop in boekhandels zoals Libris, maar ook in bibliotheken over het hele land. Auteurs die boeken publiceren bij Goodwin Publishings staan bekend als goede schrijvers aangezien enkelen van hen zelfs een Boeker Prijs won.

Het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in Companies Place, een dorp van Victoria in de provincie Esdoornheuvels. Goodwin Publishings staat bekend als een stevig bedrijf met een hoge activiteit en aandacht voor details. De slogan is A guarenteed good read of Lezen is leuk.

Goodwin Publishings kan rekenen op een aantal gerenommeerde en populaire vaste schrijvers, zogeheten "huisschrijvers": de overleden fantasy-auteur William Goodwin en zijn zoon, vertaler David Goodwin, de jonge toneelschrijver Echo Cho, Seth Cohen en Mellisánder Chilonides, maar daarnaast ook vele anderen.

GeschiedenisEdit

Goodread Publishings

Het originele logo van Goodread Publishings.

Het bedrijf werd op 30 januari in 2009 in Noble City, de hoofdstad van Lovia, door William Goodwin, onder de naam "Goodread Publishings" opgericht. De naam was een combinatie van zijn familienaam met de Engelse uitdrukking "a good read" (Nederlands: een goed boek). Goodwin had al plannen om de uitgeverij te internationaliseren, maar dat zou door zijn plotse dood op 15 mei in 2009 nooit zijn verwezenlijkt. Nog geen vier maanden bestond zijn bedrijf en de leider William Goodwin werd al begraven.

Op 21 mei 2009 nam zoon David Goodwin officieel de leiding over het bedrijf op zich. De zeven dagen tussenin werd getwijfeld of het bedrijf wel zou verder bestaan. Ter ere van zijn vader veranderde David de naam naar "Goodwin Publishings". Het icoon van een boek bij het oude logo moest plaatsmaken voor dat van een draak, las symbool voor de fantasy waar William dol op was. David vroeg de hulp van Tattoo Joe, een bekend Libertaans tatoeëerder, die de draak ontwierp. Later liet David de draak door hem op de linkerkant van zijn borst tatoeëren.

David Goodwin

David Goodwin, de huidige eigenaar.

David, zelf tweetalig, behield de slogan A guaranteed good read, maar bedacht ook een Nederlandse variant: Lezen is leuk. Die werd echter in 2011 door Een gegarandeerd goed boek vervangen, maar nog drie maanden later kwam opnieuw Lezen is leuk terug. Op 22 mei 2009 sloot Goodwin Publishings een mondeling akkoord met drukkerij Neyt af om nieuwe boeken in Libertas standaard door Neyt te laten drukken. In Lovia drukt de uitgeverij sinds haar oprichting zelf haar publicaties. Op 1 juni datzelfde jaar lanceerde de uitgeverij haar website die gehost wordt door Santos IIC. In de loop van de maand publiceerde Goodwin Publishings haar eerste vertalingen van Loviaanse werken. Daarvoor werden enkel Libertaanse boeken uitgebracht. De Rivier van Oto werd een van de bekendste vertalingen via Goodwin Publishings en won een Boeker Prijs in 2009 in de categorie "bewerking". In juli werd het toneelstuk De speeltuin van Echo Cho uitgebracht dat ook vele internationale prijzen won.

In juli organiseerde Goodwin Publishings een reeks voorleesavonden van enkele boeken in een goed gevulde collegezaal van het Kunstwijkcollege dat deel uit maakte van de Schuster Wikinational University. Daarbij las David Goodwin zelf zijn Nederlandse vertaling van het kortverhaal voor. De voorleesavonden waren echte successen. De Loviaanse-Libertaanse schrijver en politicus Lars Washington was aanwezig en feliciteerde de uitgeverij met het initiatief.

In de tweede helft van 2009 verschenen bij Goodwin Publishings bekende biografieën zoals de autobiografie van Muhammed Boularusi; M.E.B.: De Gulden Middenweg Bewandelen. En een jaar later zagen twee gloednieuwe biografische werken het daglicht; Kopstuk. Leven en tijd van Mama Luigi door Seth Cohen dat ook een Boeker Prijs won en De zee en mijn woning van Mellisánder Chilonides. Het jaar ervoor al werd het veel bekendere, Boeker Prijs-winnende Ongerepte natuur: vier vreemdelingen van Chilonides uitgegeven door Goodwin Publishings; het eerste deel van de Ongerepte natuur-reeks en één van de best verkochte Libertaanse boeken aller tijden.

Bekende publicatiesEdit

FictieEdit

Non-fictieEdit

Galerij van bekende publicatiesEdit