Wikia


Grote Markt

De Grote Markt, vroeger bekend als de Dinsdagmarkt of Centrummarkt, is een groot plein in het centrum van de Libertaanse hoofdstad Wikistad. Het plein ligt aan de kruising van de Alexanderstraat en de Koningslaan. Enkel het Stationsplein in Lievertas is qua oppervlakte groter dan de Grote Markt.

Vroeger werd hier elke dinsdag en zaterdag een grote markt georganiseerd, maar nu vindt die alleen op zaterdagvoormiddag plaats. De commerciële functie van de Grote Markt is de laatste jaren vervaagd. Anno 2018 heeft het plein een hoofdzakelijk publieke en administratieve functie en wordt de Grote Markt frequent gebruikt voor festiviteiten. De markt werd begin 2008 volledig heraangelegd.

GebouwenEdit

Stadhuis van Wikistad

Het stadhuis van Wikistad.

De Grote Markt ligt in het politieke hart van Libertas. Het stadhuis van Wikistad, de ambtswoning van de eerste minister en het Ministerie van Justitie zijn allemaal gelegen aan de Grote Markt. Ook bevinden zich er het Hooggerechtshof, het Staatsmuseum en de Nieuwe Kerk. De Grote Markt ligt op wandelafstand van het Parlement, het Koninklijk Paleis, de triomfboog en het hoofdkantoor van de Libertaanse Bank.

De metrohalte Grote Markt dankt haar naam aan dit plein en heeft diverse ingangen op de Grote Markt. Het is het drukste station van de Wikistadse metro.

KunstEdit

Voor het stadhuis van Wikistad staat een bekend beeld, Christus aan het kruis. Het beeld werd gemaakt door Andries Koopman, een bekend beeldhouwer uit Wikistad afkomstig.

In het midden van het plein staat een reclamezuil in de art nouveau-stijl. Deze authentieke zuil werd in 1902 op de Grote Markt geplaatst. De zuil werd in 2012 als een Nationaal Monument erkend.

Er zijn heel wat straatartiesten op de Grote Markt. Regelmatig vinden er cultuurevenementen plaats zoals muziekoptredens.

ZaterdagmarktEdit

Zaterdag is nog steeds marktdag in Wikistad en van 7.00 uur tot 12.00 uur zijn alle marktkramers welkom in het centrum. Boeken, groente en fruit, brood, specerijen, snoepgoed, kleding en allerlei verse waren zijn hier op zaterdagvoormiddag verkrijgbaar. Ook zijn er elke zaterdag enkele muzikanten aanwezig die muziek maken.

MuziekEdit

Heel wat Libertaanse muzikanten geven concerten op de markt. Jaarlijks vindt er op 3 januari een concert plaats van rock-artiest Timo Cobain, al dan niet om een nieuw album te promoten. Het New Old Philosopher's Trio treedt er ook regelmatig op, waarvan in 2004 een live-albumversie van verscheen. Ook spelen altijd amateurmuzikanten op de Grote Markt.