Wikia


Sjabloon:Infobox streekproduct Gumbo is een streekgerecht uit Maple Hills dat voornamelijk bestaat uit vlees en/of schaaldieren, een dikke saus, en pepers, selder en natuurlijk ook okra. Gumbo wordt traditioneel geserveerd over rijst. Een gekende variëteit is gumbo z'herbes (van het franse "gumbo aux herbes"), waar een aanzienlijke hoeveelheid kruiden is toegevoegd. De smaak ervan is sterker dan die van de gewone gumbo en hij is ook groen van kleur.

Het gerecht is heel gewoon in Libertas en vooral in de streek van Maple Hills. Het wordt het hele jaar door gegeten, maar is vooral in de koudere maanden populair. De creativiteit waarmee met gumbo kan worden omgesprongen is echt eindeloos; van zeevruchten gumbo tot gumbo van kip. Er zijn zelfs speciale restaurants die enkel gumbogerechten serveren.

GeschiedenisEdit

Gumbo staat bekend als één van de grootste cullinaire bijdragen van Libertas aan de wereld. Het gerecht heeft zijn bestaan te danken aan de ontmoeting tussen verschillende culturen die in Libertas plaatshad gedurende de 18de eeuw. De franse keuken bood de basis met z'n typische bouillabaisse. De plaatselijke keuken bestond voornamelijk uit zeevruchten en vis, en ook die hadden hun bijdrage. De pepers, tomaten en okra's zijn door de mensen van Maple Hills aangebracht.[1][2][3]

De eerste geschreven referentie naar gumbo verscheen al vroeg in de jaren 1800. In 1885 bestond de gumbo zoals we hem nu kennen met okra als hoofdingrediënt beschreven in La Cuisine Creole. Dit kookboek bevatte vele recepten voor gumbo en allemaal op basis van okra.[4]

Typische combinatiesEdit

Hieronder staan enkele van de meest bekende gumbovariëteiten:

 • Gumbo Z'Herbes[5]
 • Zeevruchtengumbo: met krab, garnalen (of scampi's) en oesters.
 • Kippengumbo: gumbo met blokkjes kip.
 • Kreeftengumbo: gumbo met een halve kreeft en kreeftensaus.
 • Beef-gumbo: een gumbo met vast vlees.
 • Turkeygumbo: Amerikaanse variëteit, populair met Thanksgiving.
 • Eend en oester/garnaal: Gumbo met eend en oesters of garnalen. Kan een Libertaanse eend zijn.

Rijst Edit

De rijst die vaak met gumbo wordt geserveerd is altijd lange, witte rijst, gestoomd of gekookt met niets meer dan zout. Ook is de rijst kleverig, zodat deze samenklit en niet door de gumbo "zwerft". Normaal gesproken wordt de gumbo over de rijst geserveerd, maar het is ook mogelijk om hem in een apparte kom te bestellen. Soms wordt er afgeweken van de traditie en komt de gumbo met aardappelsalade, gebakken aardappelen, stokbroof of zelfs crackers.

Gumbo z'herbes Edit

Gumbo z'herbes, letterlijk "kruidengumbo"[6] is een unieke variatie van het gerecht dat gewoonlijk met de lente geassocieerd wordt. Oorspronkelijk was het in het standaard Frans gespeld, "gumbo des herbes." Het bestaat uit de gewone ingrediënten plus een combinatie van kool, mosterd, raap, spinazie, sla, snijbiet, peterselie, prij, enz.

Kant en klaar Edit

Fruit Valley, een onderdeel van Quality Foods is de enige Libertaanse producent van Gumbo kant-en-klaar-maaltijden. Zo is er een diepvriesmaaltijd voor vier en ook een bereidingskit verkrijgbaar.

Referenties en noten Edit

 1. http://www.southernfoodways.com/oral_history/neworleans_eats/key.shtml
 2. http://allrecipes.com/HowTo/Gumbo-Basics/Detail.aspx
 3. http://www.uwf.edu/tprewitt/sofood/past.htm
 4. http://www.southerngumbotrail.com/history.shtml
 5. Zie hier.
 6. IPA [gəmbou zæ:b]

Zie ook Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki