Wikistad
Advertisement
Harry Van Vliet

Peter Hendrik "Harry" Van Vliet (2 augustus 1947) is een gewezen Libertaans crimineel. Hij wordt gezien als een van Libertas' beruchtste gangsters.

Biografie[]

Criminele leven[]

Van Vliet groeide op in een arm gezin in Doveburcht. Zijn vader stierf toen hij 14 jaar was en zijn moeder stuurde hem naar zijn tante in Wikistad. Hier leerde Van Vliet op de Grote Markt eten stelen. Eind jaren 60 was hij zakkenroller en wist hij telkens van de politie te ontsnappen. Harry ging later werken als garagist. In 1973 pleegde hij een gewapende overval op een filiaal van de Arbeidersbank. Hij werd veroordeeld tot een opsluiting, maar werd vervroegd vrijgelaten.

In 1977 werd hij in Koningstad, Brunant aangehouden terwijl hij een wapenlading uit een schip laadde. Hij werd uitgeleverd aan Libertas, maar vrijgelaten. Twee maanden later pleegde de nationalistische terreurgroep Barzona Libre een bomaanslag in een spoorwegstation in Koningstad. Van Vliet werd door de Libertaanse politie opgepakt en ondervraagd, maar niet uitgeleverd aan Brunant. Hij zou niet betrokken zijn geweest bij de aanslag.

In 1980 was hij betrokken bij de ontvoering van Jan Blasberg. Hij staat vooral bekend omwille van zijn koelbloedigheid en rustige communicatie met de politie terwijl hij de rijke industrieel onder schot hield. Hij wist, in tegenstelling tot zijn kompanen, te ontsnappen naar Portugal. Van hieruit bereikte hij Mexico. Later in het jaar duikt hij terug op in Brunant waar hij deel is van een groep van Barzona Libre-leden die Nicholas Niehorster (bekend van de Maxi Group) ontsnappen. Niehorster overleeft de ontvoering uiteindelijk niet. Andermaal ontsnapt Van Vliet waarmee hij de bijnaam "de koning van ontvoeringen" krijgt.

Na jarenlang in het Mexicaanse misdaadmilieu te hebben vertoefd keerde Van Vliet in 1986 terug naar Wikistad]]. De bende van Van Vliet pleegt enkele gewapende overvallen in Maple Hills, Nyttfron en Skeend, maar het hoofd van de bende wordt niet gevat. In 1988 ontvoert hij samen met kompaan Leon Jorgensen de rijke zakenman Ludwig Bergmann. Na het betalen van het losgeld werden Van Vliet, Jorgensen en hun kompanen alsnog gevat en veroordeeld tot een opsluiting. Van Vliet kreeg een zware gevangenisstraf, namelijk een opsluiting van 40 jaar. Ook Brunant eiste zijn uitlevering voor zijn betrekking in de ontvoering van 1980, maar dit gebeurde niet.

Ontsnapping[]

In 1988 ontsnapten Van Vliet, Jorgensen en gangster Richard Van den Brand uit de streng bewaakte gevangenis van Wikistad (ondertussen afgebroken). De ontsnapping was zeer spectaculair en werd uitgebreid in de media behandeld. Het drietal ontvoerde drie gevangenismedewerkers en ontsnapte met een busje van de catering uit de gevangenis. Toen de politie de achtervolging inzette, vonden ze het busje in Molenbeek terug met een medewerker vastgebonden. Van Vliet en Jorgensen ontsnapten per boot naar Skeend en namen een van de medewerkers mee. Van den Brand ging naar Apud Maro en liet de derde medewerker daar achter alvorens hij op een ferry naar Engeland stapte. Van den Brand werd slechts twee weken later in Engeland opgepakt terwijl Van Vliet en Jorgensen op de dag van de ontsnapping in West-Yssele werden aangehouden. Ze werden terug achter de tralies gezet.

Later leven[]

Van Vliet verbleef tot 2013 in de gevangenis van Civitas Libertas. Na 25 jaar te hebben uitgezeten werd hij vervroegd vrijgelaten. Hij woont momenteel in Wikistad.

In 2018 werd hij opgepakt omwille van illegaal wapenbezit en een vechtpartij op straat. Hij kreeg een geldboete.

Advertisement