Wikistad
Advertisement

De Hoyemanklasse is een serie van drie fregatten van de Libertaanse Koninklijke Marine.

De schepen zijn naar het kasteel Hoyeman nabij Skeend vernoemd, waar de marine in de 19e eeuw een basis had.

Geschiedenis[]

De schepen werden op de scheepswerf van Grothe-Haaften in Wikistad gebouwd en werden in 1995 in dienst genomen. De schepen dienden ter vervanging van de Van Rijnklasse, een serie van vier fregatten die in 1994 verkocht werden.

Twee van de schepen van deze fregatklasse zijn in dienst van de Koninklijke Marine. Een schip is in 2006 aan de Kemburger Marine verkocht.

De HMS Skeenth en HMS Nýttfrón zijn de trots van de Koninklijke Marine. Ze zijn regelmatig te bewonderen voor belangstellenden en nemen bovendien deel aan militaire oefeningen waarvan Exercise Unity in Brunant een recent voorbeeld is.

Vervanging[]

Het Ministerie van Defensie liet in 2016 weten dat de HMS Skeenth en HMS Nýttfrón tegen 2020 het einde van hun levensduur bereikt zullen hebben. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de vervanging van de twee fregatten. Een mogelijke optie is de investering in korvetten, kleinere schepen dan de fregatten, en patrouillevaartuigen. De Koninklijke Marine heeft reeds dergelijke schepen, maar wil zich in de toekomst meer spitsen op de beveiliging van Libertas' territoriale wateren, waarvoor grotere fregatten minder geschikt zijn dan korvetten.

Schepen[]

Naam In dienst van/tot Verkocht aan Overdracht Nieuwe naam Afbeelding
HMS Skeenth 1995– HMS Skeenth
HMS Nýttfrón 1995– HMS Nýttfrón
HMS Mountégue 1995-2005 Kemburg Kemburg 2006 HMS Queen Adele HMS Mountégue

Kenmerken[]

De afmetingen van de schepen uit de Hoyemanklasse bedragen 118,65 m op 14,03 m. De schepen hebben een diepgang van 4,1 meter en een waterverplaatsing van 3175 ton. De bemanning bestaat uit 145 tot 165 militairen.

Ieder schip uit deze klasse heeft een snelheid van 29 knopen en is uitgerust met kanonnen, mitrailleurs, luchtdoelraketten, radardoelzoekende raketten, torpedo's en één helikopter. De schepen beschikken over zowel gasturbines als dieselmotoren.

Advertisement