Wikia


KLVB logo

De Koninklijke Libertaanse Voetbalbond, oftewel KLVB, is een Libertaanse voetbalbond. De organisatie werd opgericht in 1897 en verkreeg het predicaat koninklijk in 1947. De KLVB stond in voor de eerste editie van de Eerste Divisie in 1898-99. De KLVB is gevestigd in Nieuw-Helmond, Wikistad.

De huidige voorzitter van de KLVB is Walter Klaassen.

GeschiedenisEdit

De Libertaanse Voetbalbond werd in 1897 door FC De Stad, FC Skeend, FC Wikistad en het voetbalteam van de VUW opgericht. Deze vier ploegen kregen bijgevolg ook de eerste vier stamnummers. Initiatiefnemers waren onder meer Constantijn Hassel en Richard Vondeegel.

CompetitiesEdit

Naast de Eerste Divisie worden ook de Tweede Divisie (sinds 1913), de Derde Divisie (sinds 1922), de Beker van Libertas (sinds 1934) en het provinciaal voetbal (sinds 1935) door de KLVB georganiseerd. Het regelt ook het Libertaanse vrouwenvoetbal: de Eerste klasse (sinds 1996) en de Tweede klasse (sinds 2000). Zowel het Libertaans voetbalelftal als het Libertaans voetbalelftal onder 21 en het Libertaans vrouwenvoetbalelftal worden allemaal door de voetbalbond bestuurd.

Naast deze reguliere voetbalcompetities organiseert de KLVB ook zaalvoetbal, strandvoetbal en G-voetbal voor Libertaanse voetballers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

LidmaatschapEdit

De KLVB werd lid van de FIFA in 1908 en was één van de oprichtende leden van de UEFA in 1954. In 1960 werd de WNFA opgericht om voetbal in wikilanden te promoten. Libertas is vandaag de dag nog steeds één van de meest belangrijkste leden van deze internationale voetbalbond. Verder is deze sportbond aangesloten bij het Libertaans Olympisch en Internationaal Sportcomité.

StamnummersEdit

Elke voetbalploeg die is aangesloten bij de Koninklijke Libertaanse Voetbalbond krijgt een stamnummer toegekend. Stamnummer 1 werd in 1898 aan FC De Stad toegekend. Deze Wikistadse club werd reeds in 1892 opgericht en de allereerste wedstrijd van de Eerste Divisie 1898-99 werd op het thuisveld van De Stad gespeeld. FC Skeend, de club met stamnummer 3, zou echter de wedstrijd winnen en daarnaast werd Skeend ook de eerste landskampioen in de geschiedenis van het Libertaans voetbal. Stamnummer 2 is gereserveerd voor het ondertussen op provinciaal niveau spelende universiteitsteam van de Vrije Universiteit van Wikistad. De universiteit richtte in de jaren '90 van de 19e eeuw ook een voetbalploeg op.

Indien een club ophoudt te bestaan of niet meer de status van KLVB-lid heeft, verliest deze haar stamnummer en zal dit vrijgekomen nummer ook nooit meer gebruikt worden door een andere club. Bij een fusie tussen twee bestaande clubs werd het stamnummer van de oudste club gebruikt voor de nieuwe ploeg. In 2016 werd deze regel aangepast en wordt het stamnummer van de ploeg van wie de naam of het stadion na de fusie gebruikt wordt, gegeven aan de nieuwe ploeg.