Wikia


    Pijl Zie ook Lijst O.
Politieke partij
LPD
Naam: Libertaanse Progressieve Democraten
Opgericht op 9 juli, 2007
Overtuiging: centrum-links
Partijvoorzitter: Martijn van der Putten
Lijsttrekker: Dimitri Nobilis
Lijstduwer: Joeri Van der Sype
Woordvoerder: Ingmar Vansieleghem
Aantal leden: onbekend
Hoofdzetel: Wikistad, Centrum

De Libertaanse Progressieve Democraten oftewel LPD was een progressieve socialistisch-liberale partij uit Libertas. Ze werd vaak met paars-groen geassocieerd en was voor haar stopzetting de oudste nog bestaande politieke partij van Libertas. De LPD zetelde in het Centrum van Wikistad. Haar grootste concurrent is de DP. LPD is opgegaan in Lijst O, die de verkiezingen van 2008 met glans gewonnen heeft.

Geschiedenis Edit

In juli 2007 deed Eerste Minister Ruben Geleyns veel wetsvoorstellen in het stemlokaal. Vele werden goedgekeurd, maar bij het voorstel om politieke partijen te verbieden en zelfs af te straffen kwam er wel veel tegenstand. Het is in deze periode, op 9 juli, dat de LPD is opgericht. Vicepresident Dimitri Nobilis stichtte ze samen met ministers Joeri Van der Sype en Ingmar Vansieleghem, die het partijlogo ontwierpen en tot woordvoerder werd benoemd.

Toen begin december Nobilis en de andere partijleden naar Lovia vertrokken, besloot de tot dan toe partijloze Martijn van der Putten de partij over te willen nemen. Hiermee heeft hij voorkomen dat de oudste partij van Libertas zou stoppen.

Later werd Lijst O opgericht, een opvolger voor de LPD. Lijst O scoorde erg goed bij de verkiezingen van 2008 en leverde zowel president als vicepresident.

Standpunten Edit

LPD Slogan 1

Een van LPD's posters.

Een deel van de standpunten van de LDP:

  • De LPD staat voor Libertaanse Progressieve Democraten. Daarin zit dat we progressief zijn. In dit geval progressief liberaal (ook wel socialistisch-liberalisme genoemd). Dat betekent dat de LPD een liberale partij is, maar wel voor het ingrijpen van de overheid is.
  • LPD is een progressieve partij. Vernieuwing en vooruitgang zijn kernwoorden. We gaan voor verbetering door ook andere dingen aan te durven. Dit betekent echter niet dat we alles hopeloos willen veranderen, ook al is het oude beter.
  • De D staat voor democraten, en dat zijn we ook. LPD wilt inspraak voor iedereen, gelijkheid. We verschillen in huidskleur, religie, origine of taal, maar moeten iedereen gelijk behandelen.
  • Veel van onze standpunten zijn sterk groen getint. Als we iets kunnen doen voor onze natuur, onze leefwereld, ons milieu, dan zullen we dat zeker doen. Vooral kopstuk Joeri Van der Sype zet zich hier voor in, want leven is zorgen voor leven.
  • Een doorsnee liberale partij zal alles doen om het leven van een ondernemer, een werkgever of een zelfstandige te vereenvoudigen en te steunen. Een socialistische partij zal de werknemers proberen te beschermen met de steun van de wet. Wij, als socialistisch-liberalen, bewandelen de gulden middenweg en zullen er alles aan doen om beide partijen te vertegenwoordigen.

Edit

Het logo werd gecreëerd door Joeri Van der Sype en Ingmar Vansieleghem. Zij vonden dat het logo creativiteit en opgewektheid moest uitstralen. Dit werd bereikt door het gebruik van vele kleuren en speelse vormen. Het is een gewaagd ontwerp voor een partij, maar LPD staat dan ook voor vernieuwing en durf.

Lidmaatschap Edit

De leden van de LPD waren, op het hoogtepunt van de partij:

Zie ook Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki