Wikistad
Registreer
Advertisement
The Eagle Stars

De vlag van Libertas.

Libertas, officieel het Koninkrijk Libertas, is een eilandnatie in de Atlantische Oceaan. Op een oppervlakte van 13.296 km² wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. Het merendeel hiervan woont in hoofdstad Wikistad. De Libertaanse eilandengroep bestaat uit tien eilanden met een zeer uiteenlopend klimaat.

Het land kent een rijke geschiedenis. Het was onderdeel van het Romeinse Rijk, werd veroverd door de Espeekuuaanse Vikingen en bezet door de Engelsen en Fransen, kende een onafhankelijkheidsstrijd en uiteindelijk een revolutie die resulteerde in een Libertaanse republiek. In 2012 werd de monarchie hersteld. Het huidige staatshoofd is Hendrik I en de eerste minister is Dirk Vantichelt.

De Libertaanse cultuur wordt gekenmerkt door diverse migratiestromen. De hoofdtaal is Nederlands, maar Noords en Newport-Engels genieten een speciale status. Diverse minderheden leven in Libertas. Bijgevolg is het een multiculturele samenleving, maar tevens een van de meest welvarende, democratische en ontwikkelde landen van de wereld. Ook de economie behoort tot de top van de wereld. De nationale munteenheid is de moneta.

Politiek gezien beschikt Libertas over een rechtstreeks gekozen Parlement en een regering. Het is geen lid van de Europese Unie, maar wel van de Verenigde Naties en de Internationale Wiki Organisatie. Het land is opgedeeld in zes provincies en een twintigtal gemeenten.

Etymologie[]

De naam Libertas heeft één van werelds meest logische verklaringen in de etymologische wereld. Het Latijnse woord "libertas" betekent in het Nederlands "vrijheid" dus de eigenlijke en letterlijke vertaling van Libertas is "vrijheid". Het bijvoeglijke naamwoord van Libertas is "Libertaans", dat tevens ook de naam van de officiële taal is. Een inwoner van Libertas wordt een "Libertaan" genoemd.

Kaart[]

750px-Detailkaart namen2

Bestuurlijke indeling[]

      1rightarrow Zie Bestuurlijke indeling van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Provinciekaart

De zes Libertaanse provincies:

██ Esdoornheuvels

██ Insula Prima

██ Mountégue

██ Ysselaerden

██ Wikistad

██ Nyttfronsey

Libertas is onderverdeeld in provincies, die verder zijn onderverdeeld in gemeentes. Provincies omvatten één of meerdere plaatsen, en gemeenten bijna altijd slechts één plaats. Een plaats is een gebied waar minimaal 10 inwoners, in een straal van minimaal honderd meter groot, bij elkaar wonen.

Provincie[]

      1rightarrow Zie Provincie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een provincie is de grootste soort bestuurlijke eenheid die Libertas kent. Provincies omvatten meestal meerdere plaatsen. Provincies zijn er sinds 21 maart 2008, hoewel het idee al heel wat langer bestond. Er zijn zes Libertaans provincies en ze worden bestuurd door een gouverneur. Zo'n gouverneur wordt aangewezen door het parlement bij de jaarlijkse herindeling van de bestuurlijke posten.

Gemeente[]

      1rightarrow Zie Gemeente voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een gemeente is de één na grootste, en verder, op de provincies na, de enige bestuurlijke eenheid van Libertas. Een gemeente wordt bestuurd door een burgemeester. Gemeentes vallen onder een provincie. Ze omvatten meestal maar één plaats.

Wijk[]

      1rightarrow Zie Wijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een wijk is een administratieve indeling van een stad. Zij is geen bestuurlijke eenheid en wordt alleen in statistieken, en wanneer een deel van een stad aangeduid moet worden, gebruikt. Een wijk heeft dus geen bestuurder, en geen invloed op het bestuur van de stad waar zij zich in bevindt. Niet alle steden hebben wijken, bijvoorbeeld Newport.

Geschiedenis[]

      1rightarrow Zie Geschiedenis van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Rob Lievertas

Robert Lievertas, 1e koning van Libertas.

De eerste Europeanen die voet zetten op Libertaanse grond waren de Romeinen rond het jaar 50 na Christus. Na de val van het Romeinse Rijk ontstond er een intocht van Nederlanders zodat rond het jaar 900 na Christus 60% van de inwoners uit de Nederlanden kwam. In het jaar 1509 ging het bergafwaarts met het land en na een inval van Engelse troepen lukte het de Fransen om in 1513 de eilanden in te nemen. Na meer dan honderd jaar van onderdrukking konden de Libertanen in 1616, na een bloedige revolutie onder leiding van Robert Lievertas, eindelijk de Libertaanse vlag hijsen.

De tijd van de koningen was na de revolutie aangebroken tot in 1860 de Senaat deze functie overnam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog probeerde de Britse kroon de eilanden toe te eigenen maar mislukte hierin nogmaals en met deze laatste slag werden de vijandigheden tussen beide naties opgeheven.

Libertas was een belangrijke economische plaats tussen Europa en Amerika en was dus erg gunstig voor handelaren. Daarom wonen er enkele duizenden Amerikanen in het land.

Op 19 november in 1946 werd Libertas, samen met IJsland, Zweden, Afghanistan en Thailand, lid van de Verenigde Naties. Zo werd Libertas het vijftigste lid.

Geografie[]

Overzichtskaart

Dé standaardkaart van Libertas.

Libertas is een eilandengroep, bestaande uit enkele grotere, en een stuk of wat kleinere eilanden.

Veel eilanden van Libertas zijn bebost en heuvelachtig. Het zogenaamde hoofdeiland kent ook een hooggebergte, het Wikigebergte, dat toppen heeft die bijna de 3500 halen. De Sint-Maartensberg is de hoogste top van Libertas en heeft een geweldig uitzicht op Wikistad. Naast uitgestrekte bossen, kent het hoofdeiland ook een prachtig heuvelachtig landschap. Het gebied Terra Nostra en het plattelandsdorpje Maple Hills zitten mooi verscholen tussen de heuvels.

De Libertaanse kust is in het noorden niet zo ruig als in het zuiden en oosten. Bij Apud Maro zijn brede zandstranden en ook bij Westoever zijn mooie stranden te zien.

Het Natuurpark ten noorden van Wikistad en ten westen van Victoria is het eerste en het mooiste nationaal park van Libertas. Er zijn prachtige moerassen, meertjes en bossen.

In het westen van het land zijn er grote vlaktes. Zo bevindt Wikistad zich grotendeels op de Westervlakte.

In het oosten, bij Nyttfronsey, zijn prachtige fjorden en kliffen te bewonderen, rijk aan natuurschoon.

De metropool Wikistad is duidelijk het grootste stedelijke gebied van Libertas. De metropool die ongeveer één miljoen inwoners telt en bestaat uit Wikistad, Victoria, Companies Place, Newport, Civitas Libertas en Westoever is het belangrijkste commerciële en industriële centrum van Libertas.

Tijdzone[]

Libertas valt onder de West-Europese Tijd en deelt die met Ierland, Groot-Brittannië, Portugal, de Canarische eilanden en de Faeröer-eilanden. Met iets meer dan één miljoen inwoners is Wikistad na Londen en Birmingham de grootste stad binnen de West-Europese tijdzone.

Libertas gebruikt ook de zomertijd, net zoals de andere landen waarmee het de West-Europese Tijd deelt, en die is de West-Europese Zomertijd. Dan wordt de tijd in Libertas UTC+01:00.

Bewonersaantallen

Bewonersaantal per provincie.

Demografie[]

      1rightarrow Zie Demografie van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De populatie van Libertas is de afgelopen jaren erg hard gestegen, maar al eeuwen is er een stijgende trend. Om het aantal inwoners bij te houden is er het NBS opgericht. Dit bureau probeert maandelijks het inwonertal bij te houden.

Libertas telde 1 362 107 inwoners op 1 januari 2015. Door een oppervlakte van 13 296 km² heeft het land een bevolkingsdichtheid van 102,445 inwoners per km². Zie: Nationaal Bureau voor de Statistiek

Politiek[]

      1rightarrow Zie Politiek van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Libertas is een tijd lang, na de koningsperiode, bestuurd door een Senaat. In 2007 werd de Tweede Republiek Libertas uitgeroepen, en begon de tijd van de presidenten, die maar twee jaar duurde en in september 2009 werd opgevolgd door het parlement.

Op 6 mei 2009 werd de laatste regering van Libertas gekozen. President was Dirk Vantichelt (regering Timo I). De regering zetelde in het Marmeren Huis op het Insula Governationis, waar tegenwoordig het parlement huist.

Regeringen[]

  • Robin Libertatis - van 24 maart tot 1 juni 2007 - Regering Robin (interim)]
  • Robin Libertatis - van 1 juni 2007 tot 28 november 2007 - Regering Robin I
  • Maarten de Muntegu - van 28 november 2007 tot 31 januari 2008 - Regering Maarten (interim)
  • Martijn van der Putten - van 1 februari 2008 tot 14 juni 2008 - Regering Martijn I
  • Maarten de Muntegu - van 15 juni 2008 tot 14 juni 2009 - Regering Maarten I
  • Dirk Vantichelt -  van 6 mei 2009 tot 4 september 2009 - Regering Timo I
  • Invoer van het Kensonsysteem, afschaffen van de functie president, invoer van het parlement. - 5 september tot heden

Buitenlandse relaties[]

      1rightarrow Zie Buitenlandse relaties van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Libertas maakt deel uit van de Verenigde Naties, de EU, de NAVO en de Internationale Wiki Organisatie. Libertas is pro-westers en heeft goede banden met o.a. Adlibita, Lovia, Brunant, Nederland, België en andere pro-westerse landen.

Cultuur[]

Vroeger kende Libertas een West-Europese cultuur, zowel in zijn geschiedenis als zijn economie. Tegenwoordig verschilt de West-Europese cultuur veel van de Libertaanse. Zo zijn de plaatselijke keuken en de taal ver geëvolueerd. Ook zijn Libertanen over het algemeen veel gastvriendelijker en leven ze minder opgejaagd. Deze eigenschappen hebben, eigenaardig genoeg, dan weer veel met de Franse cultuur te maken.

Feestdagen[]

      1rightarrow Zie Nationale feestdag van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De nationale feestdag van Libertas valt op 24 maart. Op deze dag verklaarde Libertas zich onafhankelijk.

Muziek[]

      1rightarrow Zie Muziek in Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De traditionele Libertaanse muziek gaat vooral uit van snaar- en blaasinstrumenten.

Veel typische bekende Libertaanse muziekgroepen zijn er niet. Full Frontal Buddha, Timo Cobain en The M zijn zowat de enige wereldberoemde muziekgroepen.

Zelfgemaakte artistieke afbeelding van Libertaanse Rode Wijn

Libertaanse Rode Wijn uit 1975.

Keuken[]

      1rightarrow Zie Libertaanse keuken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Libertaanse keuken is erg Zuid Europees gericht, maar heeft ook veel knollen en aardappel recepten, omdat deze gewassen het meest verbouwd worden in Libertas. Er worden veel kruiden gebruikt en veel gerechten zijn erg scherp. In Nýttfrón en Skeend hebben ze een eigen keuken, die erg lijkt op de Libertaanse keuken, maar veel vis gebruikt en de Oost-Libertaanse- of Visserskeuken word genoemd. Geheel in Zuid-Europese stijl drinkt men met enige regelmaat wijn. Het bekendste wijnmerk van eigen bodem is Antonio Senzamone & Alberto Magnus's Libertaanse Rode Wijn.

Dans[]

      1rightarrow Zie Libertaanse dans voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Libertas kennen ze een aantal moderne Europese en Amerikaanse dansen, maar ze hebben ook hun eigen volksdans, de Victoriadans. In Nýttfrón hebben ze de Reyksdans en de Nyttfroner folksdans.

Economie[]

      1rightarrow Zie Economie van Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Oil rigs

Libertas is rijk aan grondstoffen, waaronder olie.

Libertas heeft een goede economie, het leeft vooral van de toerisme en de creatieve industrie.

Toerisme[]

Er is redelijk wat toerisme in Libertas. In Wikistad, maar ook in andere gemeentes zijn veel hotels, en horeca- en ontspanningsmogelijkheden.

Midden 2009 is de eerste camping in Libertas aangelegd, camping Muntegu. Tot dan toe werden campingvergunningen niet verstrekt, en moest men gewoon vrij kamperen, wat nu nog steeds mag. Vrijwel meteen na de oprichting van de eerste camping volgde The Good Life in Maple Hills. Zo werd er een vereniging voor uitbaters van campings opgericht, Amazing Camping Experience genaamd. Tegenwoordig zijn er een elftal campings, groot klein en in verschillende prijsklassen.

Media[]

Het landnummer in de telefonie van Libertas is +422.

Televisie[]

Er is een Publieke Omroep, die twee kanalen beheert, en een aantal commerciële zenders. Ook is er regionale televisie.

Radio[]

Er is één zender eigendom van de publieke omroep:Libertasradio, en er zijn drie commerciële zenders:Moonradio,LibFM en Runeradio.

De Vredesgazet

De Vredesgazet (tot 2008), een populaire Libertaans krant.

Kranten en tijdschriften[]

Er zijn een zeven kranten en tientallen tijdschriften.

Sport[]

Ook op Libertas wordt aan sport gedaan. Vooral voetbal, basketbal, wielrennen, atletiek en zwemmen zijn erg populair in Libertas. Alle verenigingen en clubs zijn aangesloten bij het LOIS.

De meest beoefende sport is wielrennen met clubs zoals Amore e vita, Muntegu Cycling Team en GIAS-Future die meedoen aan de Alpha Cycling Tour. Ook voetbal is erg populair; het land telt een waaier aan voetbalclubs. Die doen mee aan de landelijke beker. Nagenoeg club heeft zijn eigen stadion. De belangrijkste stadions zijn het Olympiastadion en het Libertanzelstadion. In beide stadions kunnen ook atletiekwedstrijden gehouden worden. Ook zeer bekend is het imposante Stadion Magnus van FC Magnus Réal Sportas.

  Edit  Talk0   Verder bestaan er nog basketbalclubs, zwemverenigingen, judoclubs, rugbyclubs en nog veel meer in Libertas. Ook tennis wordt beoefend in Libertas, maar is een stuk minder populair. Wel bestaat er een stuk of wat (privé-)tennisvelden.

Olympische Spelen[]

      1rightarrow Zie Libertas en de Olympische Spelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Libertas heeft tot dusver zeventien medailles gewonnen op de Olympische Spelen, voornamelijk met atletiek en wielrennen. Ook in judo hadden ze tot dusver twee keer succes. Het land doet sinds 1912 mee en boycotte de Spelen van 1980 in Moskou, onder druk van de Verenigde Staten.

Vervoer[]

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

Spoorwegen[]

Vooral het spoorwegennet is erg uitgebreid. De spoorwegen zorgen voor een snelle verbinding tussen alle plaatsen van Libertas. Ook heeft Wikistad een metrolijn. Bij de luchthaven van Wikistad is het belangrijkste treinstation van het land. Hier beginnen en stoppen erg veel lijnen die naar alle delen van het land gaan.

Autowegen[]

De Libertaanse autowegen zijn goed verzorgd en hebben een uitstekend asfalt. De drukste nationale weg is die tussen Civitas Libertas en Wikistad, de N1. Tijdens spitsuur, tussen 7 en 11 en tussen 16 en 20 is deze weg echt af te raden. Er is dan langzaamrijdend verkeer tussen de twee plaatsen.

Vliegtuig

Luchthaven van Wikistad.

Havens en veerboten[]

De haven van Wikistad is een erg grote en economisch zeer belangrijke haven. Het speelt het een grote rol voor de Libertaanse economie en komen er veel goederen via de haven binnen. Verder bestaan er nog een paar andere, wat kleinere maar desalniettemin niet onbelangrijke havens. De haven van Newport is belangrijk voor de internationale verbinding met Adlibita en andere Europese landen.

Er zijn lokale veerbootverbindingen tussen Koloniedorp en Wikistad, Koloniedorp en Civitas Libertas, Skeend en Apud Maro en Nordvik (Nyttfronsey).

Luchthavens en vliegvelden[]

De Luchthaven van Wikistad is erg groot en belangrijk voor de archipel. De luchthaven die bijna net zo groot is als 1/4 van Wikistad is ook een belangrijke tussenstop voor de route Europa/Azië - Amerika. Veel vliegtuigen stoppen hier om bij te tanken. Ook vertrekken van de luchthaven dagelijks passagiers- en goederenvliegtuigen naar de hele wereld.

Recentelijk werd de nog grotere Luchthaven van Muntegu aangelegd. Deze vangt het steeds groter wordende aantal vliegtuigen ruimschoots op.

In Ysselaerden ligt eveneens een vliegveld.

Misdaad[]

Misdaad is in Libertas niet een erg groot probleem, al vinden er wel degelijk criminele activiteiten plaats. Er is de "piratenmaffia-organisatie" Nikolai, erg tactisch gelegen aan de kust van Libertas. In deze criminele organisaties gaat enorm veel geld om. De criminelen gaan over lijken om de rijkste te worden en de concurrentie is letterlijk moordend. De Loviaanse immigrant Mama Luigi blijft lang na zijn dood mogelijk de bekendste misdadiger en mafiosa van Libertas. Zijn komst naar Wikistad in 1996 zorgde voor een enorme stijging op het vlak van misdaad. Luigi's Olijfolie Maatschappij diende als dekmantel voor zijn criminele organisatie.

Advertisement