Wikia


Louise van Saksen-Weimar-Eisenach

Louise met haar zoon Rubeus.

Louise Marie Anna Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach (15 juni 1806 - 28 augustus 1866) was een Duitse prinses en vrouw van Koning Dimitrius I van Libertas. Ze was het tweede kind en de oudste dochter van Karel Frederik van Saksen-Weimar-Eisenach en Maria Pavlovna van Rusland. Ze is de moeder van Rubeus I, prins Dimitrius en prinses Amalia. In 1860 trouwde ze in he geheim met de Straslander Nikolaus Rosenstand.

BiografieEdit

Louise werd geboren als tweede kind en oudste dochter van Karel Frederik van Saksen-Weimar-Eisenach en Maria Pavlovna van Rusland. Haar oom was tsaar Alexander I. Samen met haar jongere zussen Marie en Augusta kreeg Louise een degelijke opvoeding aan het groothertogelijke hof. Haar jongste zus zou trouwen met de latere keizer Wilhelm I van Duitsland.

Zelf trouwde ze in 1822 met Koning Dimitrius I van Libertas. Het huwelijk werd geregeld door haar vader en was hoogstens een politiek huwelijk. Het koppel was niet gelukkig samen en Louise zocht toevlucht in haar dagboeken. Louise was amper 16 jaar toen ze huwde met de Libertaanse koning die een vrouw zocht om zo snel mogelijk volwassen zonen te krijgen.

Op 16-jarige leeftijd beviel koningin Louise van een zoon, Rubeus (1822), en enkele jaren later van een tweede zoon, Dimitrius (1825). Ze zou nadien nog enkele miskramen hebben, maar beviel in 1834 van een dochter, Amalia genaamd. Louise was niet geïnteresseerd in haar man of in Libertas, maar haar kinderen brachten hoop in haar leven. Ze raadde haar zonen aan om een liefdevol huwelijk te verkiezen boven een politiek huwelijk. Zo huwden haar zonen respectievelijk Martha Steinberger en Christina Baring. Koningin Louise stond ook zelf in voor de opvoeding van haar drie kinderen.

In 1848 zou haar man reeds sterven en onder het bewind van haar zoon Rubeus verbleef ze in het Adriaanhuis in Wikistad waar ze bij haar schoonbroer woonde. Ze leidde er een teruggetrokken leven met haar dochter Amalia. Wanneer haar zoon in 1859 door de republikein James Redington vermoord werd, vluchtte Louise terug naar Weimar. Daar woonde ze bij haar broer Karel Alexander. Ze zou in Weimar de Straslander militair Nikolaus Rosenstand ontmoeten. In 1860 trouwde ze in het geheim met de 14 jaar jongere Rosenstand in Finskeby, Strasland. Ze woonden op een landgoed nabij Nyborg.

Bij haar overlijden in 1866 was ze reeds overgrootmoeder. Haar lichaam werd overgebracht van het kerkhof van Nyborg naar de Weimarer Fürstengruft in Weimar. Momenteel ligt ze begraven in de Koninklijke Crypte in de Nieuwe Kerk in Wikistad.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki