Wikia


Vliegtuig

Een vliegtuig op de luchthaven. In de verte zijn de Libertaanse bergen te zien.

De luchthaven van Wikistad is de nationale luchthaven van Libertas ten zuiden van de stadskern van hoofdstad Wikistad. Het is een zeer moderne luchthaven met goede infrastructuur. Er zijn twee banen waar de vliegtuigen kunnen landen en opstijgen.

De luchthaven is eigendom van de Airport Company met als aandeelhouders de Libertaanse overheid, de stad Wikistad en Libertas Airways.

GeschiedenisEdit

Al van 1921 is er een vliegveld ten zuiden van Wikistad. De Libertaanse overheid en het Ministerie van Defensie richtten de luchtmacht op dat jaar. Al vanaf 1915 waren vliegtuigen en piloten een onderdeel van het Libertaans Leger, maar in 1921 werd het het derde afzonderlijke component van de nationale defensie, na de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine.

Vanaf de jaren '30 werden de eerste commerciële vluchten georganiseerd vanuit Wikistad. Het echte luchtvaartverkeer kon pas vanaf na de Tweede Wereldoorlog groeien. In 1947 werd Libertas Airways opgericht als de Nationale Luchtvaartmaatschappij. In 2007 verving TWA het bedrijf als nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij, maar sinds 2015 is dat weer Libertas Airways.

In de jaren '50 vertrok de luchtmacht naar Muntegu. Daar werd basis Muntegu opgericht. Rond diezelfde tijd ontstonden regionale vliegvelden zoals de luchthaven van Nordvik in Nyttfronsey en de luchthaven van Ysselaerden in Aeroville en nog later werd de luchthaven van Muntegu gesticht. De regeringen in de komende decennia zouden allemaal discussiëren over het onderwerp "gratis vluchten". Een transportbeleid waardoor elke inwoner van Libertas gratis gebruik kon maken van Watertransport Libertas, de Nationale Spoorwegen en de vliegvelden werd echter nooit aanvaard. Goedkope treinritten en bootvaarten werden gecompenseerd met dure vliegtickets. Uiteindelijk keurde het Ministerie van Transport en Communicatie een systeem goed waarbij alle drie gelijk verdeeld werden. Watertransport Libertas werd opgedoekt in 2012. Sinds de eeuwwisseling zijn vliegtickets ook weer duurder geworden. De regionale vliegvelden worden vooral voor vrachtverkeer gebruikt.

In 1973 was er een groot vliegtuigongeluk op de luchthaven. Twee vliegtuigen kwamen in botsing en er waren geen overlevenden. 129 slachtoffers kwamen om bij de grootste ramp in de Libertaanse geschiedenis.

LiggingEdit

De luchthaven ligt binnen de grenzen van Wikistad, ten noorden van Doveburcht. De ringweg N16 ligt zeer dicht bij de luchthaven en ook de afslag van de N2 richting Muntegu. Verder is op spoorlijn 5 tussen Muntegu en Maple Hills het station Luchthaven te vinden. Dit station bevat ook het gelijknamige metrostation van de Wikistadse metro.

Het vliegveld licht dicht bij het industrieterrein Willemstad en de haven van Wikistad.

Op het terrein van het vliegveld is ook een kleine vestiging te vinden van het Platinum Wiki Hotel. Er is ook een Quick & Delicious en talloze winkeltjes.

LuchtvaartmaatschappijenEdit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
De luchtvaartmaatschappijen AirWiki, Libertas Airways (LA), TransWikiAirlines (TWA), en Van der Putten Airlines (VPA) hebben hun thuisbasis in Wikistad. De meeste vluchten van AirWiki, Libertas Airways, OA en VPA, en alle van TWA, vliegen op of vertrekken van deze luchthaven.

Zie hier de vertrektijden van alle vliegtuigen

Bestemmingen Edit

Luchtvaartmaatschappijen Bestemmingen Terminal
Adria Airways Ljubljana A
Aer Lingus Dublin A
Aeroflot Moskou-Sjeremetjevo A
Air Algérie Algiers B
Air Canada Halifax, Toronto, Vancouver B
Air France Bordeuax, Lyon, Nice, Parijs-Orly A
Air Malta Malta A
Air Phaluhm Dauham Sammar Hazaham B
airBaltic Riga A
Alitalia Catania, Venetië A
Austrian Airlines Wenen A
British Airways Edinburgh, Manchester A
Brussels Airlines Brussel A
Bulgaria Air Sofia A
Croatia Airlines Zagreb A
Czech Airlines Praag A
EasyJet Switzerland Bazel-Mulhouse, Genève A
Swiss International Air Lines Zurich A
El Al Tel Aviv-Ben Gurion B
Emirates Dubai A
Estonian Air Tallinn A
Finnair Helsinki A
Iberia Barcelona-El Prat, Bilbao, Ibiza, Málaga, Madrid-Barajas, Palma de Mallorca A
Icelandair Reykjavík A
Jat Airways Belgrado A
KLM Amsterdam-Schiphol A
LOT Polish Airlines Warschau-Chopin A
Libertas Airways Alcacer, Amsterdam, Christianenburg, Las Vegas, Londen, Los Angeles, Madrid, Moskou, Muntegu, New York City, Noble City, Nordvik, Parijs, Patriam City, Peking, Port Benedict, Rio de Janeiro, Saenteim, San Serena, Sint-Petersburg, Skeend, Tokio, Toronto, Vancouver, Washington D.C., Wikiborg A
Libertas Airways Cargo Fuentarosa B
Lufthansa Frankfurt A
Meridiana Olbia A
Nouvelair Tunis-Carthage B
Patriam Airlines Patriam-stad, Danver
Royal Air Maroc Casablanca, Marrakesh-Menara B
Scandinavian Airlines Kopenhagen, Oslo-Gardermoen, Stockholm-Arlanda A
Small Planet Airlines Vilnius A
TAP Portugal Porto A
TAROM Boekarest-Otopeni A
Turkish Airlines Ankara, Istanboel-Atatürk B
TWA Athene, Atlanta, Bangkok, Boedapest, Boekarest, Boston, Brussel, Cagliari, Caïro, Chicago, Dallas, Dauham Sammar Hazaham, Denver, Dubai, Göteborg, Hong Kong, Johannesburg, Kemburg City, Koningstad, Kraków, Lissabon, Liverpool, Marseille, Mexico-Stad, Miami, Milaan, Nairobi, New Delhi, Punta Cana, Rome, San Francisco, São Paulo, Shanghai, Singapore, Taipei, Tanger B
Ukraine International Airlines Kiev-Boryspil A
Van der Putten Airlines Ajaccio, Alicante, Almería, Brindisi, Dubrovnik, Fuerteventura, Funchal, Gran Canaria, Heraklion, Korfoe, Kos, Lanzarote, Mikonos, Montego Bay, Napels, Palermo, Ponta Delgada, Rabat, Rodos, Santorini, Skopje, Tenerife-Zuid, Thessaloniki, Tirana, Zakynthos B