Wikia


Het stedelijk gebied van Wikistad, ook wel bekend onder de naam metropool Wikistad of agglomeratie Wikistad, is de naam die wordt gegeven aan de Libertaanse hoofdstad Wikistad en het omringende achterland. Los van de administratieve grenzen omvat dit gebied Wikistad en delen van de gemeentes Newport, Victoria en Civitas Libertas. Het gebied telt zo'n 850.000 inwoners, ongeveer twee derde van de gehele Libertaanse bevolking. De metropool Wikistad is van sociaaleconomisch belang.

SamenstellingEdit

KernstadEdit

Wikistad is de hoofdstad van Libertas en de grootste gemeente en provincie qua inwonertal. Er wonen meer dan 600.000 mensen binnen de grenzen van Wikistad. De stad is dichtbevolkt en wordt gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing. Wikistad is gegroeid rond het historische stadshart − de Oude Wijk en het centrum − en de gehele stedelijke woonkern valt binnen de ringweg N16. De dorpen Klein-Limburg en Nieuwputten vallen buiten de kernstad aangezien zij niet binnen maar buiten de N16 liggen. Daarmee wonen er dus geen 600.000 mensen in de kernstad.

De kernstad Wikistad is het commerciële, industriële, culturele, historische en religieuze centrum van Libertas, mede dankzij de haven van Wikistad, de vele overheidsdiensten en economische instellingen.

Groene longEdit

De groene long is de tweede laag van de metropool Wikistad. Het is een benaming voor het gebied tussen de kernstad Wikistad en de omliggende centrumsteden Civitas Libertas, Newport en Victoria.

Wikistad ligt immers aan de Atlantische Oceaan en tussen Wikistad en Civitas Libertas bevindt zich een wateroppervlak van 15 kilometer breedte. Ten noorden van de hoofdstad, tussen Newport en Wikistad, ligt het Newport Nationaal Park en het domein Lievertas, maar eveneens de dorpen Asse-Weyer en Groendorp. Ten oosten van de ringweg N16 liggen de dorpen Klein-Limburg en Nieuwputten in een groene en beboste omgeving. Zij behoren administratief gezien tot de provincie en gemeente Wikistad. In het zuidoosten ligt het grote bos van Wikistad. De groene long loopt ook door in het zuiden van Wikistad, tegen de grens met Doveburcht, maar in het kader van de agglomeratie Wikistad is deze van geen belang.

Ook het dorp Companies Place ligt in de groene long rond Wikistad. Sommige economen beschouwen deze plaats eerder als een centrumstad aangezien er meer dan 40.000 mensen werken en Companies Place uitgegroeid is tot een diensten verlenend centrum met handel, industrie en financiën. Het dorp ligt halverwege de kernstad Wikistad en het centrum van Victoria.

CentrumstedenEdit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

SamenwerkingsverbandEdit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info