Wikistad
Registreer
Advertisement

Mijnbouw speelde een belangrijke rol in de Libertaanse economie en geschiedenis. Vanaf 1880 was mijnbouw een belangrijke sector, vooral in Oost-Libertas. Op Nyttfronsey haalde men steenkool en ijzererts uit de grond, in Ysselaerden werd vooral naar zilver gedolven. Op zeer korte tijd werd de grond uitgeput, ook door buitenlandse multinationals, waardoor na de Tweede Wereldoorlog het overgrote deel van de mijnen moest sluiten. De Steinbergmijn in Fridborg deed als laatste traditionele mijn in 1971 de boeken toe. NG-Mining en CG Europa hebben sinds de jaren 80 een monopolie in de ijzerertswinning. In recente jaren zijn aardolie- en aardgaswinning belangrijker geworden. Ook zijn er enkele zoutmijnen in Mountégue.

Geschiedenis[]

Beginjaren[]

Binnen- en buitenlandse universiteiten onder leiding van de Vrije Universiteit van Wikistad begonnen halverwege de 19e eeuw reeds met bodemonderzoeken in Oost-Libertas. Hieruit bleek dat de bodem hier rijk aan ijzererts en steenkool was. Vooral het zuiden van het eiland Nyttfronsey, met name de streek rond Fridborg, was de ideale plaats voor mijnbouwactiviteiten. Het was president Hendrik Waterman, zelf uit Nyttfron afkomstig, die in 1875 het bevel gaf een staatsmijn nabij Nyttfron te openen. Ondanks zijn voor de rest relatief onsuccesvolle politieke carrière wordt Waterman nog steeds als de grondlegger van mijnbouw in Libertas beschouwd. Deze staatsmijn viel na zijn presidentschap onder het gezag van de stad Nyttfron, waarvan hijzelf burgemeester was. Deze allereerste mijn, de Watermanmijn, functioneerde echter nooit naar behoren. De aanleg van diverse spoorlijnen op Nyttfronsey moest een nieuwe boost aan de mijnindustrie geven.

Succesvolle periode[]

Het was niet voor 1910 dat mijnbouw in Libertas volledig op punt stond. De afname van staatssteun en enkele mijnrampen zorgden ervoor dat lokale inwoners niet bereid waren onder de slechte omstandigheden in de mijnen te werken. Het was rond deze tijd dat de eerste private mijnbedrijven in Oost-Libertas opdoken. Het spoorwegennet werd tevens verder uitgebreid. Het was de Australische zakenman Ray Geleyns die geloofde in het bodemrijke Nyttfronsey; hij opende diverse mijnen op Nyttfronsey en werd later zelfs met een adellijke titel beloond vanwege zijn verdiensten voor de lokale mijnbouw en economie. Geleyns werd schatrijk met zijn mijnindustrie. Hij financierde zelf het spoorwegennet en stelde duizenden mensen te werk. Steenkool en ijzererts waren de grondstoffen waar Geleyns op zoek naar was.

Na de Eerste Wereldoorlog ontdekte men ook op Ysselaerden steenkool, maar in beperkte mate. Veel opmerkelijker en interessanter was de aanwezigheid van zilver nabij Skeend. Dit slechts in geringe hoeveelheid, maar onmiddellijk openden diverse bedrijven mijnfaciliteiten in en rond Skeend. In de jaren 20 voerde de overheid maatregelen die van de zilvermijnen van Skeend staatsbedrijven maakten in. Dit lokte hevig protest uit bij de zakenmannen. Nadat de zilvererts redelijk snel uitgeput was, werd in Oost-Libertas steenkool het belangrijkste exportproduct.

In de jaren 30 vestigden zelfs buitenlandse bedrijven zich in Libertas. Het Brunanter mijnbedrijf Bergen Group was de eerste multinational in Libertas. Al snel groeide Bergen uit tot het grootste mijnbedrijf in Oost-Libertas. De haven van Skeend was de grootste verwerker van ertsen en het centrum van raffinagerijen waar de ertsen gezuiverd werden. Zelfs bauxiet, ontgonnen in Brunant, werd in Skeend verwerkt.

Ondanks de mijnramp van Hestsvik waarbij 42 mijnwerkers om het leven kwamen en de slechte omstandigheden waarin de arbeiders moesten ploegen, waren de jaren 30 de gouden jaren van de Libertaanse mijnbouw. Wereldwijd kende de economie in een dieptepunt, maar de ontginning van ijzererts zorgde dat de Libertaanse economie stabiel bleef.

Grote sluitingen[]

Na de Tweede Wereldoorlog raakten meer en meer mijnen in financiële problemen. De steenkool geraakte op en ook ijzererts werd schaarser. In de jaren 50 moest meer dan drie vierde van de bestaande traditionele mijnen sluiten en trokken de grote multinationals weg. Bij de sluitingen verloren duizenden mensen hun baan als mijnwerker. Voor de sluitingen was mijnbouw voor enkele decennia een van de bepalende economische factoren van Libertas. Een heuse mijncultuur was ontstaan, want van over de hele eilandengroep verhuisden gezinnen naar Nyttfron om er in de mijnen te werken.

Onder andere Bergen Group verliet haar mijnen in Libertas aangezien elders, bijvoorbeeld op de Inseleilanden, nieuwe steenkoolbekken ontdekt werden. Op zeer korte tijd werd de Oost-Libertaanse bodem leeggehaald. De Steinbergmijn in Fridborg sloot in 1971 als laatste traditionele mijn.

Geofysicus Hester Grund noemde de mijnen een ramp op gebied van natuur. De diepe schachten zouden lichte aardbevingen hebben veroorzaakt.

Heden[]

De ijzererts was niet volledig opgeraakt. Met moderne technologie werden nieuwe bodemlagen ontdekt en NG-Mining heropende in de jaren 90 drie mijnen in het zuiden van Nyttfronsey. Daar wordt nu op relatief kleine schaal aan mijnbouw gedaan. Het Ministerie van Natuur, Milieu en Energie heeft diverse maatregelen en plannen ondernomen om deze mijnactiviteiten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier af te ronden. Ook CG Europa houdt zich in kleine mate met de ontginning van ijzererts bezig.

Met het oog op een uitputting van Libertaanse grondstoffen heeft NG-Mining, voor een deel in handen van de overheid, mijnen in het buitenland geopend. De leden van de Internationale Wiki Organisatie hebben hiervoor een overeenkomst gesloten waarin voorwaarden zijn opgesteld om in een ander wikiland een mijn te mogen opereren. NG-Mining is actief in Juliana en Patriam, in het verleden ook in Phaluhm Phoueck en wil in de toekomst een mijn in Lovia openen.

Zoutmijnen[]

In het oosten van Mountégue bevonden zich in de 18e, 19e en 20e eeuw enkele zoutmijnen. Bij Grovendal (Wikigebergte) en Oostkamp (Zuidpunt) liggen nog steeds twee functionerende zoutmijnen. Hier wordt op kleine schaal zout gewonnen.

Beginnetje
Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd om dit artikel te bewerken en iets aan dit artikel toe te voegen.
Info
Advertisement