Wikia


Nationaal Stadion

Het Nationaal Stadion is een multifunctioneel stadion in de wijk Noordpark van de Libertaanse hoofdstad Wikistad. Het stadion de thuisbasis van het Libertaans voetbalelftal en voetbalclub FC Wikistad en is met een capaciteit van tussen de 52 387 en 52 409 het grootste stadion van Libertas. Ook wordt het Nationaal Stadion voor andere evenementen zoals muziekconcerten en tentoonstellingen gebruikt.

GeschiedenisEdit

Het Nationaal Stadion werd in 1902 voor het eerst gebruikt door het Libertaans voetbalelftal. Het stadion omvatte ook een atletiekpiste en werd uitsluitend voor nationale sportwedstrijden gebruikt. Ook de atletiekmeeting van Wikistad vond hier jaarlijks plaats.

Begin jaren '90 overlegden de stad Wikistad met burgemeester Egbert Heyts als voornaamste voorstander en de Koninklijke Libertaanse Voetbalbond om een nieuw multifunctioneel sportstadion te bouwen op de locatie van het oude stadion. In 1997 werd hiervoor het oude stadion afgebroken en in 2001 werd de bouw van het nieuwe stadion voltooid. Niet alleen de nationale voetbalploeg, maar ook FC Wikistad uit de Eerste Divisie sloot een overeenkomst met de KLVB om in het gloednieuwe Nationaal Stadion te spelen. Met een capaciteit van meer dan 50 000 werd het nieuwe stadion veruit het grootse van Libertas en kreeg het de bijnaam Het Paradijs van Wikistad-supporters en De Tempel van buurtbewoners.

GebruikEdit

Naast clubvoetbal wordt het stadion dus ook gebruikt voor internationaal voetbal. In aanvulling op het betaald voetbal is het stadion gastheer van liefdadigheidsvoetbalevenementen en -concerten en werd gebruikt als set voor films en televisieseries. In de skyboxen van het stadion worden sporttalkshows gebruikt en sporadisch doet het stadion dienst als concertruimte. Aan het stadion werden ook kantoorruimtes gebouwd die worden verhuurd als conferentiezalen.

Onder het stadion bevindt zich een grote parking. Deze is verbonden met het metrostation van Noordpark.