Wikia


Newport Times

(Internationale) burgeroorlog?

WIKISTAD, 13 JUNI - "Nieuwvromers in Libertas, Libertanen in Nieuwvromen. We krijgen twee dezelfde staten", was de conclusie van Alexandru. Volgens hem kan maar één plan de wiki nog redden: Nieuwvromers krijgen niks meer te zeggen in Libertas en omgekeerd, de Libertanen moeten hun koffers pakken en weg uit Nieuwvromen.
Het is duidelijk en kan niet langer meer verborgen worden. In drie weken drie grote conflicten. Geruchten doen de ronde dat velen al van plan zijn om een wikibreak te maken. "Het is erger dan het lijkt", vindt Alexandru, "de Libertanofobie op eigen wiki groeit snel".
Deze drie weken staan in het teken van drie woorden: <LEUGENS, CHANTAGE, VERWIJTEN>. Dit moet onmiddelijk stoppen. Gescheld en xenofobie worden normaal. Mensen blokkeren elkaar. In Libertas zijn nu twee grote blokken: de pro-Libertanen (6 inwoners) en de georganiseerdere Libertanofoben (5 inwoners) die in Nieuwvromen de macht hebben en het liefst willen dat de Libertanen niks meer te zeggen hebben over de Libertaanse provincie Ysselaerden.
Alexandru stelde twee opties voor:
  1. Een hereniging, aangezien de landen binnenkort geen haar zullen verschillen.
  2. Gedeeltelijke isolatie, in de zin van: Nieuwvromers mogen niet zetelen in het Libertaans Parlement of in de Libertaanse regering en Libertanen mogen niet zetelen in het Nieuwvrooms Parlement of in de Nieuwvroomse regering.
6 tegen 5. Iedere week een nieuw conflict. Groeiende xenofobie. Gescheld, verwijten, chantage en leugens. Het moet nu over zijn of we krijgen nog te maken met een burgeroorlog die direct een einde zal maken aan het bestaan van deze wiki. Laten we hopen dat het Libertaans Leger niet in actie hoeft te komen. AL


Libertanofobie breidt zich uit

WIKISTAD, 13 JUNI - Libertanofobie is nu ook een feit in de afgelegen provincie Ysselaerden. Alsof het geïmporteerd is uit Nieuwvromen. Veel Libertanen voelen zich vernederd in eigen land.
Het kwam na een plan om de - vergeleken met andere provincies - armoedige provincie te moderniseren. Onder het motto "Tijd voor Ysselaerden om erbij te horen" werden verschillende voorstellen gedaan in het parlement. Meer spoor- en vaarverbindingen, één taal per pagina, meer werkgelegenheid en een politiebureau werden voorgesteld. Maar dat schoot al gauw in het verkeerde keelgat bij de Oost-Libertanen.
Een woeste storm gisteren. We hebben van alles gehoord. "Weg uit Libertas", "Je kunt je beter vermoorden dan dat je Nederlands spreekt", "De Libertanen willen ons uit Skeend verdrijven", "Ze willen ons assimileren en moeten zich niet met onze politiek bemoeien", "Er moet een Skeendse wet en taal komen", "Er klopt niets van die Libertaanse grondwet" en "Libertas is corrupter dan Nyttfron". Er ontstond een groot en vurig protest. Achteraf gezien een nogal overdreven protest met onnodige uitspraken, want het Aerisk blijft ook mét goedkeuring van het voorstel een officiële taal. Het resultaat: één inwoner van Skeend kreeg een officiële waarschuwing en niemand werd gearresteerd. Er gaan ook geruchten rond dat er één gewonde was, maar dat kan niet officieel bevestigd worden met betrouwbare bronnen.
Het Esdoornblad liet blijken hoe diens lezers erover dachten. De meningen liepen ver uiteen. Van een zinloze wraakactie van de Nieuwvromers (vanwege de opkomst van de NP) tot een Skeendse strijd op leven en dood werden genoemd.
Of het nu is afgelopen? We zullen zien. De rust is teruggekeerd en waarschijnlijk zal het voorstel alsnog worden goedgekeurd. AL


Newport wil terug bij Libertas

NEWPORT, 1 JUNI - Dit kan een historische dag worden, want een meerderheid stemde dit weekend vóór hereniging met Libertas. Ondanks een mooie bloeiperiode die het dorp gekend heeft, mocht het ook een crisis hebben meegemaakt. Eentje die menig inwoner bang heeft gemaakt vanwege Newports kwetsbaarheid als ministaat. De volgende was binnen een kleine week alweer op komst, wat de raadsleden heeft aangezet om terug te willen waarbij Newport oorspronkelijk vandaan komt: Libertas.
Mogelijke opties zijn autonomie binnen Esdoornheuvels, een aparte provincie of gewoon zoals vroeger, een gemeente onder hoofdplaats Victoria. Eerst moet er gestemd worden in het Forum:Stemlokaal. Veel Newporters (die o.a. voor de hereniging stemden) zijn stemgerechtigd, dus dat kan de stemming hevig beïnvloeden.
Misschien één van de laatste berichten van de Newport Times; misschien de laatste geschreven door de hand van Alexandru. AL

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki