Wikia


Sportwijk wapenschild

Nieuw-Helmond, ook wel bekend als de Sportwijk, is een wijk in de Libertaanse hoofdstad Wikistad. De wijk is gelegen in het zuiden van de stad, ten oosten van Willemstad, ten zuiden van Oostwijk en ten westen van Villawijk. In het zuiden vormt de ringweg N16 de grens van Nieuw-Helmond.

GeschiedenisEdit

Op de huidige locatie van Nieuw-Helmond, ten zuidoosten van het historische stadscentrum van Wikistad, lag tot de 17e eeuw het dorp Helmond. Het dorp werd zwaar verwoest tijdens de slag bij Wikistad en kende een grote brand in 1639 waarin vrijwel alle huizen in de vlammen opgingen. Helmond werd niet meer bewoond, maar er werd een polder van gemaakt die in verbinding stond met de haven van Wikistad. De gronden dienden vooral als landbouwgronen.

Nieuw-Helmond is een vrij nieuwe wijk. De wijk ontstond in de jaren '50 en '60 en werd door stadsarchitect Herbert Van Tienen gerealiseerd in samenwerking met het Wikistadse stadsbestuur en het ingenieursbureau Keizer Essenburg. De stad wilde immers woningen bouwen die plaats konden bieden voor minstens 20.000 inwoners vanwege het stijgende inwoneraantal. Voor de constructie van Nieuw-Helmond moesten enkele boerderijen platgegooid worden waartegen hevig protest werd gevoerd in 1958.

Begin jaren '70 woonden meer dan 25.000 mensen in de nieuwe wijk. Vandaag de dag huisvest Nieuw-Helmond meer dan 80.000 inwoners en is de wijk één van de meest bevolkte gebieden van de stad. Nieuw-Helmond wordt gekenmerkt door moderne woningbouw, rechte stratenpatronen en veel groene ruimtes, speeltuinen en kunstwerken. Vele straten zijn ook autovrij gemaakt en Nieuw-Helmond staat bekend als een leefbare, milieuvriendelijke en kindvriendelijke buurt.

KaartEdit

Mercure World
Ridderstraat 1
TE KOOP
Ridderstraat 3
*1 TE KOOP
Cremersstraat 2
TE KOOP
Ebelsstraat 1
*2 TE KOOP
Nieborgstraat 1
TE KOOP
Nieborgstraat 3
<< Ridderstraat Nieborgstraat >>
TE KOOP
Ridderstraat 2
KV Kwadijk
Ridderstraat 4
KLVB
Vorststraat 1
TE KOOP
Vorststraat 3
Koryu Dojo
Nieborgstraat 2
TE KOOP
Nieborgstraat 4
TE KOOP
Wolfertstraat 1
Park
Wolfertstraat 3
Vorststraat Park
Eekhoutstraat 1
TE KOOP
Eekhoutstraat 3
Berlareplein Symbool Wikistadse metro
Cremersstraat 4
<< Wolfertstraat Eekhoutstraat >>
GIAS-Future
Wolfertstraat 2
Park
Wolfertstraat 4
Park
Eekhoutstraat 2
TE KOOP
Eekhoutstraat 4
Libertas Future
Van Vlietstraat 1
Quality
Van Vlietstraat 3
Het Karrewiel
Smeetsstraat 1
Bob's Sportwereld
Smeetsstraat 3
Termeerstraat
LOIS
Termeerstraat 2
Station Nieuw-Helmond Symbool Wikistadse metro
Termeerstraat 4
<< Van Vlietstraat Smeetsstraat >>
Spoorlijn 1 Spoorlijn 1
Berkenbos
Ebelsstraat 3
Wortelsap BV
Ebelsstraat 4
<< N16 >>

Straatnamen

  • *1 - Cremersstraat
  • *2 - Ebelsstraat