Wikia


Olsen Wyn

Het logo van Olsen Wyn.

Olsen Wyn

De wijngaarden van Olsen Wyn en het wijnhuis in het zuiden van Maple Hills.

Olsen Wyn is een Libertaans wijnhuis uit Maple Hills. Het werd in 1952 opgericht door Edvard Olsen, vader van Ingmar Olsen, die hem later zou opvolgen, en grootvader van model Stefanie Olsen. Hoewel Olsen Wyn begon als een klein wijnhuisje voor lokale verkoop groeide het familiebedrijf uit tot Libertas' tweede grootste wijnproducent, na Kasteel Rodine wiens productie drie keer zo groot is als die van Olsen.

GeschiedenisEdit

Edvard Olsen, een Deense migrant, vestigde zich in 1949 in Maple Hills. Hij richtte Olsen Wyn op 1 maart 1952 op. De productie van het wijnhuis beperkte zich van 1952 tot 1955 tot de eigen noodzaak en enkele honderden flessen per jaar. In 1956 werd de productie uitgebreid tot een volwaardige lokale en regionale productie. In de periode 1958-1961 en in het jaar 1963 was Olsen Wyn het grootste wijnhuis van Libertas.

In 1972 werd de achttienjarige Ingmar Olsen ingeleid in het bedrijf. In 1974 werd Ingmar mede-eigenaar en onderdirecteur. In de jaren '70 en '80 ging de productie van Olsen Wyn gebukt onder goedkope import uit Europa en Amerika. Toen Edvard Olsen in 1984 overleed, stond het wijnbedrijf op de rand van een faillissement. Edvards zoon nam het bestuur van het bedrijf op Edvards overlijdensdag, 9 september, over. De financiële problemen sleepten nog aan tot halverwege de jaren '90. Dankzij importbeperkingen en een vernieuwd productieproces groeide de productie en verkoop sterk. Olsen werd respectievelijk de derde grootste, tweede grootste en grootste in 1997, 1999 en 2002.

De verkoop stagneerde sindsdien en door de opkomst van Kasteel Rodine viel Olsen terug op de tweede plaats. Olsen Wyn specialiseert zich momenteel in rode wijnen, die erg populair zijn in Libertas, en goedkopere tafelwijnen, met name voor export.

BestuurEdit

  • Algemeen directeur: Ingmar Olsen
  • Directeur financiën en personeelszaken: Irmgard Olsen
  • Directeur verkoop en PR: Bertrand Dedecker