Wikia


Sjabloon:Etalagenominatie

Racorito Drinks
Racorito Drinks

"Dagelijks een racorito!"

Naam Racorito Drinks
Industrie Voeding
Product Dranken, alcohol
Land The Eagle Stars Libertas
Beursnaam RADR
Oprichtingsdatum 22 april, 1982
Hoofdkantoor Maple Hills, The Eagle Stars Libertas
Website www.racoritodrinks.lib

Racorito Drinks is een Libertaanse producent van frisdranken en alcoholische dranken dat tot 2013 eigendom was van de Quality Holding, onder leiding van Dimitri Nobilis. Voorheen heette het Libsat Cola. Het bekendste en best verkopende product is Red Coke, het Libertaanse colamerk, maar daarnaast onder andere ook Red Coke LightBuzz, Red Coke ZeroSabor, Cherryx, Ohley, TeazerCherryx Zero en Richmond.

Geschiedenis Edit

Glas Red Coke

Een glas Red Coke van Racorito Drinks.

Libsat Cola werd in 1982 opgericht door onder andere de voormalig eigenaars van Coca-Cola Ireland-Libertas dat in 1978 splitste in Coca-Cola Ireland en Coca-Cola Libertas. Het hoofdproduct werd een nieuwe en zelfgemaakte cola; de Red Coke die toch veel weg had van de gewone Coca-Cola en daardoor werd in 1985 een aanpassing gedaan. Enkele jaren later voerde men Cherryx in. Dat was een cola met kersensmaak. Ook Red Coke Light werd een enorm succes. Naast andere colasmaken zoals Lemonix, Red Coke Zero en Cherryx Zero, werd ook Buzz; een limonademerk, gesticht door Libsat Cola dat zijn naam veranderde in Racorito Drinks in 1992.

In 1995 werd Libsat Cola gekocht door de Quality Holding van politicus en zakenman Dimitri Nobilis. Hoewel Racorito enorm populair was en een uitgebreid aanbod had, moest het concurreren met bedrijven zoals The Coca-Cola Company en Pepsi. De productie werd van Wikistad verhuisd naar Maple Hills en nieuwe producten werden gemaakt, maar ook opgekocht. Zo zijn SaborTeazerRichmond en Ohley andere dranken van Racorito Drinks.

Vanaf 2004 kreeg de semi-onafhankelijke directie van Racorito Drinks ruzie met het bestuur van de Quality Holding. Racorito Drinks wou een nog uitgebreider aanbod van dranken en wilde investeren in kleine producenten en bedrijven uit de Esdoornheuvels. Daarnaast wouden ze alcoholische dranken invoeren; iets waar eigenaar Dimitri Nobilis niet tevreden mee was. Uiteindelijk werd in 2006 een volledig nieuwe aanpak ingevoerd waaronder een nieuw design, nieuwe smaken en nieuwe eigenaars. In februari 2013 werd bekendgemaakt dat Racorito Drinks vanaf dan als een onafhankelijk bedrijf zou verdergaan in de zakenwereld, maar dan zonder de Quality Holding.

Producten Edit

Racorito Drinks produceerde vroeger, bij de oprichting, slechts één product; Libsat Cola of het huidige Red Coke. Hedendaags is men bezig met het produceren van nieuwe dranken. Daartoe behoren onder andere Cherryx, Buzz, Sabor, RichmondCherryx Zero, Red Coke LightTeazerRed Coke Zero en Ohley. Sommigen daaronder worden ook in het buitenland verkocht en zijn in hun categorie het bestverkocht van Libertas.

Cola Edit

Red Coke Edit

Red Coke

Het logo van Red Coke.

Red Coke is een colamerk en het hoofdproduct van Racorito Drinks. Het is een populair frisdrank in Libertas en heette vroeger Libsat Cola. Het is het oudst product van Racorito Drinks en wordt gemaakt van uitsluitend natuurlijke basisproducten, zonder toevoeging van artificiële kleur-, smaak- of bewaarmiddelen.

Red Coke wordt sinds de jaren '80 van de 20e eeuw in meer dan dertig landen wereldwijd verkocht.

Cherryx Edit

Cherryx

Een affiche van Cherryx.

Nadat de Coca-Cola Cherry uit 1985 en de Pepsi Wild Cherry uit 1988 werden geïntroduceerd kwam ook Racorito Drinks met een tweede product op de markt; Cherryx. Dat is een cola met kersensmaak op basis van verse vruchtenextracten van Fruit Valley, maar sinds 2013 afkomstig uit de Marese Laaglanden. Het was zo een succes dat in 2007 de Cherryx Zero op de markt kwam en sindsdien heeft Racorito Drinks ook andere cola's met fruitsmaken in aanbod.

Cherryx is te verkrijgen in blikjes van 250 milliliter of flessen van een halve, één of twee liter. Die flessen zijn zowel in plastiek als glas te vinden.

Andere dranken Edit

Buzz Edit

Buzz is een heldere en bruisende limonade met limoenconcentraten en een frisse smaak. Het is een erg verfrissende drank en erg populair bij de jeugd en sportlui. Buzz is, net als Red Coke, betrekkelijk gezond en totaal ongevaarlijk voor diabetespatiënten. In de biologische wereld is Buzz een merkwaardig product aangezien 100% van de vruchten van biologische fruitteelt afkomstig is.

De voornaamste slogan van Buzz is sinds 1999 "Buzz the bezz!t".

Ohley Edit

Ohley, afkomstig van het Indonesische woord "olahraga" dat "sport" betekent, is een sportdrank geproduceerd door Racorito Drinks sinds 1998. Ondertussen zijn er vijf verschillende smaken in Ohley: Lemon, Apple, Orange, Strawberry en Coconut. De hoofdfabriek van Ohley is gelegen in Skeend.

Teazer Edit

Teazer is een zachte en smaakvolle frisdrank op basis van thee-extracten van Tea Palace. Door de uitzonderlijke kwaliteit van de thee en de unieke verwerking is de smaak optimaal. De frisdrank is licht bruisend opdat de smaak niet verloren zou gaan.

Aanvankelijk werd voor Teazer het bedrijf Tea Palace, dat deel uitmaakt van de Quality Holding, gebruikt, maar nadat in 2013 Racorito een onafhankelijk bedrijf werd, besloot Tea Palace het contract op te zeggen, maar dat gebeurde uiteindelijk toch niet.

Richmond Edit

Richmond is een merk van appelsap dat afkomstig is uit de Marese Laaglanden. Het wordt al sinds het begin van de 19e eeuw in Noordstrand gebrouwen, maar werd in 2001 door Racorito Drinks overgekocht. Richmond kent slechts één traditionele smaak die nog steeds volgens oude recepten wordt gemaakt.

Alcoholische dranken Edit

Sabor Edit

Sabor

Een glas gevuld met originele Sabor.

Sabor, vernoemd naar het Spaanse woord voor "smaak", is een merk van cider dat zijn oorsprong vindt in 2004. Sindsdien is Sabor het bestverkochte merk van cider in Libertas, maar het blijft concurreren met buitenlandse merken en traditionele producenten van cider uit de Esdoornheuvels en Mountégue. Ook de ciderproducenten Peter Haling en Huize Janszoon zijn erg populair in Libertas.

Momenteel zijn er drie verschillende soorten smaken: Sabor Apple, Sabor Pear, Sabor Peach en Sabor Blackberry.

Productie Edit

Bestand:Stevia in poedervorm.jpg
Bestand:Stevia rebaudiana.jpg

Red Coke , en alle andere producten van Racorito Drinks, worden gedeeltelijk gefabriceerd met natuurlijke basisproducten, zonder toevoeging van artificiële kleurstoffen, bewaarmiddelen of smaakmakers. Stevia is daar het belangrijkste van.

Stevia Edit

Red Coke wordt gezoet met stevia waardoor de verfrissing zelfs voor diabetici geschikt is. Stevia (Latijn: Stevia rebaudiana) is een plant die oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkwam. Stevia komt nog in het wild voor in het hoogland op het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee zoals maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten.

In Japan wordt, in plaats van de traditionele kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, Stevia als zoetstof voor frisdranken gebruikt. Het staat bekend als een gezonde vervanger van suiker.

In geconcentreerde vorm heet het stevioside en is het erg geschikt voor frisdranken.