Wikia


Rubeus II van Libertas

Rubeus Dimitrius Alexander Van Draak (8 juni 1841 - 15 november 1905) was de elfde en laatste Koning van Libertas tot zijn achter-achterkleinzoon Hendrik Holten in maart 2012 de troon besteeg. Hij volgde zijn vader Rubeus I op. Hij regeerde over Libertas voor slechts enkele maanden, van zijn vaders overlijden in februari tot de Libertaanse Revolutie in november.

BiografieEdit

Rubeus Van Draak werd geboren in 1841 als oudste kind van de piepjonge kroonprins Rubeus. Zijn grootvader was Koning Dimitrius I en zijn moeder was Martha Steinberger. Het huwelijk van zijn vader met een vrouw van gewone komaf was reeds een schandvlek voor de familie. Rubeus zelf groeide op in het Koninklijk Paleis in Wikistad en ook in Muntegu. Hij werd lid van de Koninklijke Marine en zou een militaire carrière volgen, op aandrang van zijn grootvader. In 1848 sterft Dimitrius en wordt Rubeus de kroonprins van Libertas, de Hertog van Doveburcht. De jaren '50 zijn een zeer woelige periode in de Libertaanse geschiedenis en ze vormen de aanleiding van de Libertaanse Revolutie van 1859. Vlak hiervoor wordt zijn vader neergeschoten door James Redington. Op diezelfde dag, 25 februari 1859, legt Rubeus de eed af om Rubeus II van Libertas te worden, de elfde koning van het land. Zijn kroning in de Nieuwe Kerk in Wikistad volgt vier dagen later.

Charlotte Van Neyt (familie)

Voor zijn troonsbestijging leerde de prins de Brunanter edelvrouw Charlotte Van Neyt kennen. Zij was reeds zwanger toen zij op 17 februari 1859 huwden in de Sint-Martinuskathedraal in Muntegu. De plaats van het huwelijk, de leeftijd van de prins en zijn gekozen partner waren allemaal niet goed voor het Libertaanse volk. Enkele dagen later stierf zijn vader.

Hij had met Charlotte zeven kinderen waarvan vier volwassen zouden worden:

Zijn tientallen buitenechtelijke kinderen kreeg hij onder andere van de Italiaanse hofdame Isabella Victoria in 1867. Het bekendste buitenechtelijke kind van Rubeus II is de Libertaanse homoseksuele muzikant Rafaël Victoria.

Op 10 november 1859 nam hij afstand van de troon bij het uitbreken van de Libertaanse Revolutie. Hij liet het leiderschap van het land over aan het Parlement dat ontbonden werd en aan Joseph Boskerk, later de eerste president van het land. Er werd gestemd om de koning te laten leven en te verbannen of zelfs om te brengen. Uiteindelijk bleef hij jarenlang in Muntegu onder huisarrest in hotel Le Palace. Later mocht hij weer vrij reizen. Hij verliet de stad niet, behalve voor bezoekjes aan de hippodroom van Asse-Weyer, en bleef in Muntegu wonen met zijn vrouw. Hij werd in 1905 wel in de koninklijke crypte in de Nieuwe Kerk in Wikistad begraven, naast zijn vrouw en dicht bij de andere koningen.