Wikia


Sjabloon:Infobox stripreeks The daily worker is een stripreeks die oorspronkelijk verscheen in het gelijknamige communistische blad, in Engeland. In 2007 werden de rechten opgekocht door Joeri Van der Sype die de strips nu zowel tekent als schrijft. Het gaat om gebundelde gags van één pagina, waarin de kopstukken van het communisme een ongewone (en onmogelijke) redactie vormen. Uiteraard heet hun krant the daily worker.

GeschiedenisEdit

The daily worker was oorspronkelijk een britse, dagelijkse krant.[1] Ze werd opgericht in 1930 als officieel orgaan van de Communistische Partij van Groot Britannië (CPGB). In 1945 verscheen de eerste stripreeks in the daily worker. Het waren gags van een halve pagina over het hoofdkwartier van de krant zelf, alleen bestond de redactie uit e boegbeelden van het communisme zoals Karl Marx, Lenin, ...

De krant stapte over op een stripreeks eveneens the daily worker genaamd, maar die hield niet lang stand; de stripreeks was niet zo populair als gehoopt, en ook de krant verdween uit het zicht - ze warezn failliet.

THWnr1.gif

In 1966 nam de People's Press Printing Society het nieuwsblad over en maakte het communistisch-socialistisch. Het kreeg ook een nieuwe naam: the Morning Star. De stripreeks bleef echter ongemoeid tot 2007, toen de rechten werden opgekocht door een Libertaan. Binnenkort zou de "eerste" strip ontworpen worden.

ComebackEdit

Aangezien de nieuwe strips verschillen van de oudere (andere tekenaar, schrijver, ...) worden de werkjes opgesplitst in een eerste en een tweede reeks. Uiteraard behoren de nieuwe bundels tot de tweede reeks. Ook worden de strips opnieuw genummerd.

Onze communistische redactie maakt een comeback en dat zullen we geweten hebben; ze geven een knalfuif, zonder alcohol natuurlijk.[2] Ook de titel Communist Comeback is erg duidelijk. In dit eerste nummer van de tweede reeks maakt Mao ook plannen om z'n lange mars over te doen[3] en gaat Marx zijn eigen boek herschrijven.[4] Verder lijkt het niet zo goed te gaan met Castro...[5] We wachten vol ongeduld op onze neo-communisten!

Referenties en notenEdit

  1. Voor het (Engelstalige) artikel, zie hier
  2. Het communistisch regime is niet echt pro-alcohol...
  3. Mao Zedong --- de lange mars
  4. Karl Marx --- Marx' boek
  5. Fidel Castro

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki