Wikia


Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
Sjabloon:Infobox generiek

Het Victoria Stadion is een voetbalstadion in het Centrumgedeelte van de gemeente Victoria in de provincie Esdoornheuvels en is het thuisstadion van Eerste Divisie-club FC Libertaneza sinds de opening van het nieuwe stadion in juni 2009. Daarvoor speelde de club in een kleiner stadion dat meer aan de rand van de stad gelegen was; het Austadstadion.

Tijdens renoveringen van het Nationaal Stadion of wanneer dat stadion niet beschikbaar is, worden wedstrijden van het Libertaans voetbalelftal heel soms in het Victoria Stadion gehouden. Ook die van de Libertaans voetbalelftal onder 21 hebben een vaste plaats in Victoria.

Nadat de club in 2012 door Louis Tjiong overgenomen was, veranderden de stadionkleuren en onderging niet alleen de club, maar ook het volledige stadion een grote verandering.

Victoria Stadion 2

De bouwwerken van het Victoria Stadion in juli 2008.

Geschiedenis Edit

Het Victoria Stadion werd vanaf augustus 2007 gebouwd op de plaats waar het voormalige Atletiekcentrum Victoria-West stond tot en met de zomer van 2006. Het voormalige stadion van FC Libertaneza; het Austadstadion was te klein aangezien de club vanaf 2008 in de Libertan League; de hoogste voetbalcompetitie van Libertas, mocht spelen. Op de voormalige gronden van het Austadstadion werd een huizencomplex neergezet, geregeld door Architectenbureau J-V. Met behulp van architecten van Britse firma's werd een gebied van 155,000 m² bewerkt.

Daartoe behoren onder andere:

  • Een nieuw stadion voor FC Libertaneza met ruim 27,000 zitplaatsen.
  • Een klein, toebehorend atletiekstadion met een capaciteit van maximum 2,500.
  • Een winkelcentrum met hotels en restaurants ten westen van het stadion.
  • Een nieuw systeem van wegen voor een betere verbinding met de rest van de gemeente.

Nadat de werken in juli 2009 afgelopen waren, werd op 3 augustus in datzelfde jaar een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Wikistad gehouden die Libertaneza verloor met 1-2.

Eind dat jaar besliste het bestuur van de club om op hetzelfde voetbalveld de mogelijkheid tot het spelen van rugby toe te voegen. Het nodige materiaal werd aangekocht en als de Victoria Eagles; een nieuwe rugbyploeg, thuiswedstrijden spelen, kan het Victoria Stadion perfect omgebouwd worden.

Voetbal Edit

Internationale wedstrijden Edit

Libertas' eerste internationale wedstrijd in Victoria Stadion was een vriendschappelijke interland tegen Japan die werd gewonnen met 2-0.

Datum Competitie Team thuis Score Team uit
16 januari, 2010 Vriendschappelijk Libertas 2-0 Japan
19 januari, 2011 Vriendschappelijk Libertas 0-1 Nieuw-Zeeland
14 november, 2012 Vriendschappelijk Libertas 3-1 El Salvador
22 maart, 2013 WK-kwalificatie Libertas 3-2 Wit-Rusland

Rugby Edit

Internationale wedstrijden Edit

Datum Competitie Team thuis Score Team uit
19 februari, 2011 European Nations Cup Libertas 42-25 Servië
26 november, 2011 European Nations Cup Libertas 21-22 Zwitserland
6 oktober, 2012 WK-kwalificatie Libertas 7-20 Slovenië
20 april, 2013 WK-kwalificatie Libertas 23-14 Bulgarije

Statistieken Edit

  • Capaciteit: 27,216
  • Record aantal toeschouwers: 26,978 (tegen FC Contra United, 22 april, 2013)
  • Eerste wedstrijd: 3 augustus, 2009 (tegen FC Wikistad)
  • Eerste internationale wedstrijd: 16 januari, 2010 (tegen Japan)

Gemiddeld aantal toeschouwers Edit

Seizoen FC Libertaneza Victoria Eagles
Aantal Competitie Positie Aantal Positie
2009 22,215Libertan League14 3,4591
2010 19,089Libertan League8 6,8023
2011 17,755 Libertan League11 4,4633
2012 3,527 Libertan League10 4,1181

Transport Edit

Verschillende bushaltes liggen rondom het stadion en door het nieuwe wegenpark dat aangelegd werd bij de bouw van het complex, kan het verkeer doorgaan naar Centrum, het industriepark, Wikistad of ergens anders. Ook het Stadion Victoria Station van de Victoriaanse metro ligt op 100 meter van het stadion en vanaf daar kan met makkelijk naar de andere lijn; Lijn 1, overstappen via Via Victoria Station. Zowel de Spoorlijn Wikistad als de N3 liggen in de buurt van het Victoria Stadion.

Tribunes Edit

Victoria Stadion 4

De eerste tribune van het Victoria Stadion.

Business Seats Edit

Eén klein deel van de tribunes wordt "business seats" genoemd, bedoeld voor rijke zakenmensen, sponsors en aandeelhouders wanneer zij naar een wedstrijd komen kijken. Het overdekte deel is volledig met glas begeven en kan worden gebruikt voor meetings en vergaderingen. Ook bevat het een kleine bar waar een hapje of drankje, van betere kwaliteit, kan genuttigd worden.

Tribune 1 Edit

De eerste tribune is minder exclusief dan de business seats, maar heeft wel de grootste capaciteit en is voor gewone toeschouwers die echt van het voetbal willen komen genieten. De tribune geeft goed uitzicht en is altijd open, bij welke wedstrijd dan ook. Bij de ingangen en uitgangen bevinden zich aparte toiletten en cafés. De grote fanshop; de andere liggen in het winkelcentrum, bevindt zich nabij tribune 1. Af en toe lopen verkopers met fastfood of spulletjes doorheen de gangen op de eerste, grootste tribune.

Tribune 2 Edit

Tribune 2 is een kleinere tribune die sluit wanneer er te weinig mensen komen kijken naar een wedstrijd. Verder is deze bedoeld voor abonnees en vaste toeschouwers die met bussen en supportersclubs arriveren. De tribune heeft ook witgekleurde stoeltjes, naast de traditionele blauwe stoeltjes, waarin de woorden "Victoria" te zien zijn. De tweede tribune is rechtstreeks verbonden met de eerste.

Tribune 3 Edit

De derde tribune is een andere grote tribune die vaak de plaats is waar de supporters van de bezoekers komen. De tribune werd in 2012 gerenoveerd wegens een ongeluk tijdens een wedstrijd wanneer hevige supporters van FC Molenbeek vuurwerk gebruikten op de tribune. Doordat vaak fans van andere ploegen op tribune 3 staan of zitten, kleurt die meestal niet blauw; de thuiskleur van FC Libertaneza. In het midden heeft de tribune een grote opening waar regelmatig vlaggen worden overspannen. Bij nationale wedstrijden sluit de derde tribune.

Tribune 4 Edit

De vierde tribune is alleen open bij grote, belangrijke wedstrijden en is te gelijken met de tweede tribune. Ook bevat hij alleen maar zitplaatsen en geen staanplaatsen, maar door de hevigheid van de fans staan ze meestal toch recht.

Andere faciliteiten Edit

Victoria Stadion 3

Een wedstrijd van FC Libertaneza tegen Contra United.

Kleedkamers Edit

De kleedkamers zijn niet gewoon hokjes waar de spelers zich omkleden, maar in het Victoria Stadion is er een persruimte, een ruimte waar trainers, voorzitters en scheidsrechters kunnen rusten. Men komt alleen in de ruimtes binnen met een VIP-pas. Er zijn drie grote gebieden onder tribune 3; de ruimtes voor de thuisploeg, voor de uitploeg en de anderen met ruimtes voor trofeeën en pers.

Horeca Edit

De voornaamste horecamogelijkheden zijn in het winkelcentrum ten oosten van het stadion te vinden. Daar bevinden zich hotels, cafés en restaurants, maar er is ook een grote bar in het stadion en een iets kleinere café. In het winkelcentrum vindt men ook fanshops, winkels, toiletten en andere functies.

Parking Edit

Onder het winkelcentrum is de parking. Er zijn vier in- en uitgangen. De parking loopt ook deels onder het stadion, maar is op verdieping -1 en -2 zodat niemand er bovengronds last van heeft. Beide verdiepingen bevatten plaats voor 425 auto's, maar bovengronds is er nabij het winkelcentrum ook plaats voor 500 voertuigen, waaronder supportersbussen. De bushaltes bevinden zich ook nabij de parkingsingangen.