Wikia


Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
Sjabloon:Infobox universiteit
VUWlogo

De Vrije Universiteit van Wikistad, VUW is een befaamde Libertaanse universiteit, gesitueerd in de hoofdstad Wikistad. De publieke universiteit, opgericht in 1887 als "Universiteit van Libertas" en als nationale universiteit, werd in 1949 een publieke instelling. De VUW staat internationaal hoog aangeschreven en werkt samen met vele buitenlandse onderwijsinstellingen[1]. Het motto is Cogito ergo sum[2][3] en is ook verwerkt in het wapenschild.[4]

Campussen Edit

VUW

De Winterkoninghal in de Eerste Campus.

Derde Campus 3

De klokkentoren van de Pasteurhal op de Derde Campus.

Over geheel Libertas, maar bovenal in Wikistad zijn er verschillende campussen waarvan er drie erg belangrijk en beroemd zijn:

Instellingen Edit

De VUW beheert meerdere instellingen, die allemaal elementen zijn van de Stichting VUW. Zo is het UZ Wikistad, met afdelingen in de Wikiwijk en Taalwijk, een ziekenhuis van de universiteit. De Van der Sype-Bibliotheek en de Dimitri Nobilis-Archieven bevinden zich beide in de Taalwijk.

Musea Edit

De universiteit heeft sinds kort meerdere musea onder zijn beheer. Ze worden gegroepeerd in de museumgroep Univaes, voorheen VUW-Musea Aesopus[5].

De huidige musea van de Univaes zijn:

De VUW als leeromgeving Edit

Studeren aan de Vrije Universiteit is niet alleen jouw weg naar een goede toekomst, het is ook erg aangenaam door de mooie ligging, de vriendelijke leerkrachten en toffe medestudenten. Overweeg zeker een cursus (of meerdere) mee te volgen en schrijf je in als lid van de VUW!

Ook voor leerkrachten is het hier interessant vertoeven. Je krijgt je eigen auditorium, waar je alles kunt doen wat je maar wenst om de studenten het nodige bij te brengen.

Cursussen Edit

We geven een verscheidenheid aan cursussen. De cursussen die momenteel niet gegeven worden staan met een rode min aangegeven.

 • Faculteit Cultuur Faculteit Cultuur (Eerste Campus)
  Enkele voorbeelden van lessen aan de Faculteit Cultuur zijn:
 • Faculteit Geneeskunde Faculteit Geneeskunde (Derde Campus)
  Enkele voorbeelden van lessen aan de Faculteit Geneeskunde zijn:
  • Algemene geneeskunde, door Professor Victor De Latte
  • Biomedische wetenschappen, door Professor Bertrand Stevens
  • Diergeneeskunde, door Professor Véronique Tessel
  • Farmacie, door Professor Victor De Latte
  • Tandheelkunde, door Professor Véronique Tessel
 • Faculteit Geschiedenis & Geografie Faculteit Geschiedenis & Geografie (Eerste Campus)
  Enkele voorbeelden van lessen aan de Faculteit Geschiedenis & Geografie zijn:
 • Faculteit Rechtsgeleerdheid (in opbouw, open in september)
  Enkele voorbeelden van lessen aan de Faculteit Rechstgeleerdheid:
 • Faculteit Taalkunde & Wijsbegeerte Faculteit Taalkunde & Wijsbegeerte (Tweede Campus)
  Enkele voorbeelden van lessen aan de Faculteit Taalkunde & Wijsbegeerte zijn:
  • Algemene filosofie & Klassieke humor, door Professor Regaliorum
  • Klassieke talen (Latijn - Oud-Grieks), door Professor R()bin (Wat!?!)
  • Oosterse taal- en letterkunde, door Professor César D'Hooghe
  • Roemeens, door Professor Alexandru Latin
  • Schots, Iers en Engels, door Professor Jhon Lewis

Gepland is de uitbreiding met twee nieuwe faculteiten, waarvan Geneeskunde de eerste is, en een grote nieuwe campus. Vermoedelijk gaat het hier over wetenschappelijke richtingen gaan.

Cursus op aanvraag Edit

Sinds heden heeft de VUW een eigen Cursus op aanvraag-pagina, waar je een cursusonderwerp kan voorstellen of steunen. Misschien komt er dan wel iemand langs die voorstelt dat vak te geven! Je kan ook gewoon zelf een vak dat jij wilt geven voorstellen!

Ga voor meer informatie kijken op Vrije Universiteit van Wikistad/Cursus op aanvraag!

Docenten Edit

Bestand:Joeri 1.jpg

Volgende professoren doceren aan de Vrije Universiteit van Wikistad. Naast hun naam staat het vakgebied, of de vakgebieden, waarin zij gespecialiseerd zijn. Ben je zelf gespecialiseerd en wil je graag lesgeven aan Libertas' grootste universiteit, schrijf je naam hier dan onder en vul je cursus in in ons schema.

Leden Edit

Iedereen mag lid worden van onze universiteit. Als je een cursus volgt, zelf les geeft of af en toe eens komt kijken, mag je jezelf lid maken. Het is volledig gratis en brengt je nog dichter bij de VUW.

Onderzoek Edit

Een overzicht van het verrichte onderzoek vanaf 14 december 2007:

Datum Onderzoek Faculteit In samenwerking met
14-12-'07 De nationale crisis verandert in de positieve zin onder effect van het einde van de Belgisch-Nederlandse examenperiode algemeen De Vredesgazet en de UGent
14-12-'07 Gebruik van Photoshop neemt sterk toe onder Libertanen, dat van Pedrosoft neemt lichtjes af Cultuur
17-12-'07 Het politieke engagement in Libertas lag zo'n 20% lager op 4 december dan op 4 september en zelfs 35% lager dan op 4 juli. De laatste dagen blijkt er terug een stijging van 5 à 10% op te treden. Cultuur
23-12-'07 De volgende personen hebben de grootste stempel gedrukt op Libertas gedurende 2007[6]: Alexandru, Dimitri Neyt, Maarten de Muntegu en Ruben Geleyns. Cultuur Nobel University
10-01-'08 58% van de medewerkers van de VUW zeggen dat er een nieuwe grondwet nodig is, terwijl 27% zegt dat deze beter blijft. Op de vraag hoe deze zou moeten opgesteld worden, antwoordde 75%: "door de staatsleiders aan de hand van de oude tekst en enkele nieuwe delen". Cultuur
16-03-'08 De Libertaanse transportsector bloeit terug op. Oorzaak is de grote groei die de rest van Europa in deze sector kent. Cultuur De Vredesgazet
26-09-'11 Uit onderzoek blijkt dat maar tien procent van de jongeren een goede sportcarrière kan uitbouwen nadat ze zijn afgestudeerd aan de Topsportschool. Dat is ook zo in het buitenland. algemeen Topsportschool

De radiotelescopen van het Instituut voor Gespecialiseerde Fysica & Ruimtetechnologie in Doveburcht worden sinds 1989 ook gebruikt door de universiteit en de Virgo Cluster Telescope, die een diameter van 26 meter heeft, werd door medewerking van de VUW gebouwd.

Bestuur Edit

De Vrije Universiteit van Wikistad is in feite een privé-instelling. Ze is in bezit van de Stichting VUW, een stichting die voor het grootste deel in handen is van Rector Joeri Van der Sype en Vicerector DimiTalen.

Zoals al gezegd is Joeri Van der Sype rector. DimiTalen is vicerector van de VUW. Verder hebben alle leden en aandeelhouders inspraak in de algemene zaken.

Symboliek Edit

Het symbool van de VUW is een openliggend boek, met oranjegele bladranden. De officiële kleuren zijn dan ook oranjegeel, en -in de eerste plaats- marineblauw.

De slogan van de universiteit is Cogito ergo sum, naar René Descartes. Het betekent: Ik denk dus ik ben. Deze slogan werd door DimiTalen voorgedragen en goedgekeurd na een stemming.

Wapenschild Edit

VUW

Het wapenschild van de VUW is in augustus 2007 door DimiTalen en Joeri Van der Sype ontworpen. Het stelt een open boek voor, met daarin V[rije] U[niversiteit] Wikistad. Onder het boek staat een vaandel met de universiteitsslogan Cogito ergo sum. Het ontwerp is hoofdzakelijk marineblauw (navy), de officiële kleur van de VUW. Verder wordt er ook zwart en oranjegeel gebruikt.

De faculteiten en enkele andere instellingen van de VUW gebruiken gelijkaardige wapenschilden. Zo is dat van de Dimitri Neyt-Archieven ook marineblauw, met vier boekjes. Faculteit Taalkunde & Wijsbegeerte gebruikt het zelfde grote boek alweer, maar dan met rode achtergrond.

Het wapenschild van de Vrije Universiteit van Wikistad lijkt redelijk goed op dat van de Amerikaanse prestige-universiteit Yale[7]. Deze gebruikt een wapenschild van dezelfde vorm, ook donkerblauwe achtergrond en een boek erop. Het gebruiken van boeken op wapenschilden[8] van onderwijsinstellingen gebeurt vaak, zo ook bij Princeton (NJ)[9] en Harvard (MA)[10].

Bekende alumni Edit

Internationale samenwerking Edit

Bestand:Brief samenwerking.png

Behalve met de Universiteit van Victoria[11], de Hogeschool Libertas en de International College of Libertas heeft de VUW ook contacten met buitenlandse universiteiten en hogescholen. Hieronder staat een lijst van onze bevriende collega's in de rest van de wereld.

Sport Edit

Voetbal Edit

In de Tweede Divisie; de tweede hoogste voetbalcompetitie in Libertas, speelt sinds enkele jaren een team van de Vrije Universiteit van Wikistad waarbij ook ex-studenten of buitenlanders bij spelen.

Korfbal Edit

Korfbal VUW

Het logo van Korfbal VUW.

Het korfbalteam van de universiteit plaatste zich in 2007 voor de University World Cup. De resultaten waren:

 • Libertas - Duitsland (9-15)
 • Nederland - Libertas (22-13)
 • Libertas - Schotland (17-14)
 • Engeland - Libertas (16-22)
 • Catalonië - Turkije (19-8)
 • Libertas - België (12-20)
 • Engeland - Libertas (18-26)

Door de winst van de VUW tegen Engeland met 18-26 wist Libertas een vijfde plaats te nemen van zeven deelnemers. Nederland werd later kampioen.

Het korfbalteam van de VUW speelt sinds 2013 ook in de tweede klasse nadat ze eind 2012 gepromoveerd waren vanuit de derde klasse.

Referenties en noten Edit

 1. Zie hier: voor de internationale samenwerking.
 2. Ik denk dus ik ben. Voor meer informatie, zie op de Nederlandstalige Wikipediapagina.
 3. Filosofische stelling van de bekende Franse filosoof en schrijver René Descartes (1596-1650) uit 1644.
 4. Zie hier voor het wapenschild van de VUW en hier voor het wapenschild van het Augustuscollege.
 5. Vernoemd naar de Griekse dichter van fabels Aisopos (ca. 620 v.C. - ca. 560 v.C.)
 6. Niet in volgorde van belangrijkheid, maar op alfabet.
 7. Zie hier voor een afbeelding.
 8. Zie onder andere hier.
 9. Zie hier voor een afbeelding.
 10. Zie hier voor een afbeelding.
 11. Voorheen Universiteit van Wikistad of RUW (Rijksuniversiteit Wikistad) geheten.

Zie ook Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.