Wikia


Zieglerhuis 1

Het Zieglerhuis is de voormalige woon- en werkplek van de Libertaanse schrijver Marius Ziegler in de Villawijk van de hoofdstad Wikistad. Gebouwd in de jaren '60 van de vorige eeuw, het Zieglerhuis is een uitstekend voorbeeld van de naoorlogse Libertaanse moderne architectuur. Het huis werd ontworpen door Alex Richter en wordt tot zijn voornaamste werken gerekend. Het gebouw is een Nationaal Monument en doet momenteel dienst als museum.

Het huis is gelegen aan de rand van het Van der Puttenbos.

GeschiedenisEdit

Zieglerhuis 3

Architect Alex Richter was in de jaren '50 en '60 de vertegenwoordiger van De Lijn, een nieuwe architecturale stroming die Libertas overweldigde. Deze moderne stroming wordt gekenmerkt door laagbouw, het gebruik van ruimte en lichtinval, glasramen en strakke lijnen. Richter vond veel inspiratie voor zijn huizen in de Verenigde Staten en zag Mies van der Rohe als zijn grote voorbeeld.

In 1962 begon de constructie van een werkplek voor schrijver Marius Ziegler. De rijke en flamboyante Ziegler, bekend van zijn ietwat excentrieke levensstijl, kocht hiervoor een groot stuk grond in de Villawijk van Wikistad. Uiteindelijk zou de schrijver definitief intrek nemen in zijn nieuwe woning. Het huis werd de plaats waar de Libertaanse society zou ontmoeten. De talrijke feestjes van Ziegler lokten prominente gasten waaronder eerste ministers, maar ook bekende acteurs, schrijvers en kunstenaars zoals Jack Veldhuis en Julia Rostand.

In 1978 kwam Ziegler onverwacht te overlijden. In zijn testament had Ziegler geschreven dat zijn huis door niemand anders dan hemzelf bewoond mocht worden. Hierop ontstond een discussie die werd uitgesmeerd in de media. Voorstanders wilden Zieglers wens vervullen en eisten dat het huis een museum voor moderne kunst moest worden. Het Wikistadse stadsbestuur daarentegen wilde het huis verkopen bij openbare veiling.

Uiteindelijk werd besloten om het park op te knappen en in het gebouw zelf een museum onder te brengen. Vooral kunstwerken uit private collecties zijn tentoongesteld in dit huis, dat nog altijd een uitstekend voorbeeld is voor moderne architectuur in Libertas.

ArchitectuurEdit

Zieglerhuis 2

Het gebouw is een stalen constructie met veel grote glasramen van twee grote vierkanten van elk 20 meter op 20 meter rond een klein atrium. Vanuit de achterzijde is er een fantastisch uitzicht over de grote tuin.

In het huis zelf zijn er een kleine ingang, een grote werkplek met uitzicht op het atrium en de tuin, een kleine keuken, twee badkamers en twee slaapkamers waarvan de ene gedeeltelijk dienst doet als centrale leefruimte. Vanuit deze leefruimte en de werkplaats zijn er grote schuiframen naar de tuin. Door de lichtinval is in de ochtend het rechterdeel belicht en 's avonds de werkplek. Centraal in het atrium, buiten, is een kleine vierkante ondiepe zwemvijver. Er is geen bovenverdieping, maar ruimte en lichtinval spelen een belangrijke rol.